Euro 35,99
Dolar 34,53
Sterlin 43,31
Altın 3.005

Türkiye'de mücevher altın talebi beş yılın zirvesinde

Dünya Altın Konseyi çeyrek raporuna göre TCMB üçüncü çeyrekte 31 ton altın alarak rezervlerini 489 tona çıkardı. Banka yılın ilk 9 ayında 95 ton altın alımı yaparken bu yıl en...

Resim s2OVXjLhKi
Google News

Dünya Altın Konseyi çeyrek raporuna göre TCMB üçüncü çeyrekte 31 ton altın alarak rezervlerini 489 tona çıkardı. Banka yılın ilk 9 ayında 95 ton altın alımı yaparken bu yıl en çok altın alan merkez bankalarından biri oldu. Mücevher amaçlı altın talebi de üçüncü çeyrekte 2017 dördüncü çeyrekten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) çeyrek dönem raporuna göre Türkiye'de mücevher amaçlı altın talebi üçüncü çeyrekte 2017 dördüncü çeyrekten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Üçüncü çeyrekte mücevher amaçlı altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 11 ton oldu.

Türkiye'de yatırım amaçlı olarak perakende altın talebi de üçüncü çeyrekte 5 kattan fazla artarak 47 ton oldu. TCMB de bu yıl en çok altın alan merkez bankalarından biri oldu. Üçüncü çeyrekte TCMB 31 ton altın aldı ve rezervleri 489 tona çıkardı. Yılın ilk 9 ayında 95 ton altın alımı yaptı.

Merkez bankaları, döviz rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla son çeyrekte rekor miktarda altın satın alırken alımların büyük bir kısmı henüz bilinmeyen alıcılardan geldi.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, üçüncü çeyrekte merkez bankaları bir önceki yıla göre dört kattan fazla altına karşılık gelen yaklaşık 400 ton değerli metal topladı. Bu, yıl yapılan alımların toplamını doların hala metal tarafından desteklendiği 1967'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarıyor.

Fed’in yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz artışları ve Borsa yatırım fonlarının faiz getirisi olmayan varlıkları satmalarına yol açması nedeniyle spot altın fiyatları ABD’nin agresif faiz artışları tarafından baskılandı. Öte yandan değerli metal Asya’daki perakende alıcılar ve merkez bankaları gibi diğer alanlardan destek gördü.

Türkiye ve Katar merkez bankaları son alıcılar arasında yer alırken WGC ismi açıklanmayan kurumların yaptığı alımların da kayda değer bir miktara karşılık geldiğini belirtti. Aralarında Çin ve Rusya’nın da olduğu bazı büyük ülkeler altın alımlarını düzenli olarak bildirmiyor.

Konsey Salı günü yayımladığı çeyrek raporunda, “Tüm resmi kurumlar altın varlıklarını kamuya açıklamıyor veya bunu gecikmeli olarak yapabilir. Bildirilmemiş daha fazla satın alım olduğu olasılığını göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.

WGC, düşük borsa yatırım fonu ve tezgah üstü talebin güçlü perakende alımlarını dengelemesiyle, bu yıl altına yönelik genel yatırımın düşmesini bekliyor.

Commtrendz Risk Management Services Direktörü Gnanasekar Thiagarajan, güçlü talebe rağmen spot altın fiyatlarının çoğunlukla makroekonomik güven ve doların yönü gibi dış faktörlere bağlı olduğunu ve değerli metalin, Fed'in Çarşamba günkü açıklaması öncesinde baskı altında olduğunu söyledi. (bloomberg)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
https://youtu.be/ltvli0g87fM
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<