İstanbul Borsası neden yükseliyor? Borsa yükselişi
BIST 100 endeksi 17 Aralık'ta gördüğü 2 bin 406 seviyesini geçerek yeni rekor seviyesini 2 bin 422 puana taşırken, banka hisseleri söz konusu yükselişe öncülük etti. Borsa yüks...
BIST 100 endeksi 17 Aralık'ta gördüğü 2 bin 406 seviyesini geçerek yeni rekor seviyesini 2 bin 422 puana taşırken, banka hisseleri söz konusu yükselişe öncülük etti. Borsa yükselişi...
İstanbul Borsası neden yükseliyor? Borsa yükselişi
Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında başlayan Borsa İstanbul’daki ralli etkisini devam ettiriyor.
Ralli TL bazlı olarak rekorlara neden oluyor. Son 32 işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 32,5 getiri sağlarken, 17 Aralık 2021 tarihinde gördüğü 2 bin 406 puan olan en yüksek seviyenin de üzerine çıktı.
Böylece Borsa İstanbul’da TL bazlı yeni rekor seviyeye ulaşıldı.
Bu dönemde ulaştırma ve holding sektörü piyasayı sürüklerken, yaklaşık son 1 haftada bankacılık endeksi de bu ralliye katılıyor.
Önceki rallilere kıyasla bu dönemde MSCI Türkiye Endeksi, küresel emsallerinden pozitif ayrışmayı da yılbaşından bu yana yüzde 17 getiri ile sağladı. Böylece MSCI Türkiye endeksi 2017’den bu yana en iyi yıl başlangıçlarından biri gerçekleştirdi.
Rusya’nın Ukrayna’nı işgalinden sonra başlayan endeksteki rallide ise daha önceki yükselişlere görece bu sefer alımların biraz daha genele yayıldığı gözlemleniyor. Yaklaşık son 1 aylık süre zarfında yüzde 30’un üzerinde ralli yapan endeks 430 puan yükselirken, bunun 300 puanı 16 hisseye dağıldı. Son 32 işlem gününde sektörel getirilerde holding endeksi yüzde 35 ile öne çıkarken, hemen ardında yılbaşından bu yana yüzde 60 getiri sağlayan ulaştırma endeksi bu dönemde yüzde 32 ile yer alıyor.
Bankalar bu sefer oyuna dahil olabilecek mi?
Sektörde temel göstergelerdeki iyileşmeler ve şirket bazlı haber başlıkları son dönemde risk iştahını destekledi.
Bankacılık sektörü için makro riskler yüksek seyretse de enflasyona endeksli tahvil getirileri, kredi makasları, komisyon gelirleri ve toparlanan marjlar kârlılıkları destekliyor. Olası risklere karşı muhafazakar biçimde ayrılan serbest karşılıklar da güven tamponu oluşturuyor.
Sektör ayrıca 2022 yılına da güçlü rakamlarla giriş yaptı. BDDK rakamlarına göre sektör, ilk iki ayda 39 milyar TL net kâr ile geçen yılın aynı dönemine göre kârlılığını yüzde 323 oranında artırdı. Özkaynak kârlılığı ise yılın ilk iki ayında yüzde 31 seviyesinde gerçekleşti.
Ayrıca bankaların 2022 yılına yönelik öngörüleri de piyasa uzmanları tarafından beğenildi.
Sektördeki temel göstergelerin yanı sıra şirket bazlı haber akışları da fiyatlamalara etki yarattı. Koç Holding’in UniCredit’teki yüzde 18’lik Yapı Kredi paylarını satın alması ve BBVA’nın gönüllü pay alım teklifi sektör açısından önemli iki gelişme olarak yer aldı. (bloomberg)
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…