Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk toplantısı Prag'da başladı
Türkiye'den İzlanda'ya 44 Avrupa ülkesinin liderleri Avrupa Siyasi Topluluğu'nun açılış toplantısına katılmak üzere Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Çekya'nın başk...
Türkiye'den İzlanda'ya 44 Avrupa ülkesinin liderleri Avrupa Siyasi Topluluğu'nun açılış toplantısına katılmak üzere Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Çekya'nın başkent Prag'da bir araya geldi.
Avrupa Siyasi Topluluğu'nun fikir babası olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve fikre destek veren Almanya Başbakanı Olaf Scholz topluluğun amacının kıta çağında güvenlik ve refahı arttırmak olduğunu vurguluyor. Ancak oluşumun ilk toplantısı Ukrayna'daki savaşın gölgesinde ve Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik başvurusuyla ilgili baskının arttığı bir döneme denk geldi.
Ukrayna'daki savaşın etkisiyle yaşanan enerji krizi ve yüksek enflasyon nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçirmekte olan birçok katılımcı ülke toplantıyı Ukrayna'nın işgali karşısında Rusya'ya karşı dayanışma içinde olduklarının bir göstergesi olarak tanımladı.
Avrupa Siyasi Topluluğu, 27 AB üyesinin yanı sıra Türkiye de dahil, Balkanlar ve Doğu Avrupa'daki AB'ye aday ülkeleri ve AB'den ayrılan tek ülke olan İngiltere'yi kapsıyor. Rusya ve müttefiki Belarus, Avrupa coğrafyasında olmalarına rağmen toplantıya davet edilmedi.
Prag Kalesi'nde düzenlenen toplantıya katılmadan önce gazetecilere demeç veren İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir "Burada göreceğiniz şey, Avrupa'nın Rusya'nın Ukayna'ya karşı dayanışma içindeki duruşu" diye konuştu.
Belçikalı mevkidaşı Alexander De Croo da "Eğer katılımcılara bakarsanız önemini görürsünüz. Rusya ve Belarus dışında bütün Avrupa kıtası burada. Bu, iki ülkenin ne kadar yalnız kaldığını gösteriyor" dedi.
Litvanya Başbakanı Krisjanis Karins da ortak noktalarının Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yansımaları olduğunu vurguladı ve "Bu hepimizin güvenlik anlayışını etkiliyor; ekonomilerimiz üzerinden, artan enerji fiyatları üzerinden etkiliyor. Bununla başa çıkabilmek için tek yol birlikte çalışmak ve sadece AB olarak değil, bütün Avrupa ülkeleri birlikte çalışmak zorunda" şeklinde açıklamada bulundu.
Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin amacı kafaları karıştırdı
Fransa Cumhurbaşkanı Macron toplantının amacının Avrupa'nın yüzleştiği zorluklara karşı ortak strateji yaratmak olduğunu vurguladı ve "Şimdiye kadar (ortak strateji) gerçekte yoktu ve bu bölünmelere yol açabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Başbakanı Scholz da yeni oluşumu liderlerin "günlük gündemlerinden ve uzlaşma zorunluluğundan bağımsız olarak" ortak kaygılarla ilgili konuşmasına fırsat sunan "büyük bir yenilik" şeklinde tanımladı ve yeni bir idari kurum ya da bürokrasi yaratma amacı taşımadığının altını çizdi.
Ancak Avrupa Siyasi Topluluğu'nu eleştirenler, bu yeni oluşumun AB'nin genişleme sürecini frenletme girişimi olduğunu ileri sürüyor. Diğerleri ise oluşumun yılda bir iki kez toplanan, ancak konuşmalardan öteye geçemeyen, gerçek bir nüfuz ya da içerik yaratamayan bir hale dönüşmesinden endişeli.
Avrupa'da insan haklarını gözetleyen Avrupa Konseyi sözcüsü Daniel Holtgen ise topluluğun ne anlama geldiği konusunda aklı karışanlardan. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa çapında bir topluluk var: Bu, Avrupa Konseyi" diye yazan Holtgen'in "Avrupa Siyasi Topluluğu'nun hala tanımlanması gerekli" şeklindeki ifadeleri de bunun göstergesi.
Toplantı sonrasında AB mali yardımları ya da fon programları önerilmeyecek ve zirve bitiminde de resmi bir bildirge yayınlanması beklenmiyor. (euronews)
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…