Altın ve petrol düşmeye devam ediyor
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enflasyondaki yükselişin güvenli liman talebini artırmasıyla geçen hafta ralli yapan altın fiyatları düşüşe geçti
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enflasyondaki yükselişin güvenli liman talebini artırmasıyla geçen hafta ralli yapan altın fiyatları düşüşe geçti
Fed’in faiz kararı öncesi ABD tahvil faizlerindeki yükselişle altın fiyatları 3. günde de düşüşte.
Bloomberg verilerine göre küresel ETF altın pozisyonları ise savaşın etkisiyle bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Fed’in aylardır devam eden tartışmalara son verip 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyonla mücadele kapsamında yarınki toplantıda faiz artışına gitmesi bekleniyor. Piyasalarda Fed’in bu sene 7 kez faiz artırması fiyatlanıyor.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün 2019’dan beri en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün de yükselişini sürdürüyor.
Sydney’deki Guardian Gold Australia’dan John Feeney “fiyat hareketleri Fed’in kısa vadeli söylemlerine bağlı olacak. Ancak Fed’in faiz artırdığı gün çok şahin tonda bir söylem olmazsa altında ralli görmek şaşırtıcı olmaz” değerlendirmesini yaptı.
Spot altının ons fiyatı bugün yüzde 0.4 artışla 1,943.09 dolar oldu. Fiyatlar dün yüzde 1.9 düşmüştü. Geçen hafta altın 2,070.44 dolarla Ağustos 2020’den beri en yüksek seviyeye yaklaşmıştı. Bugün gümüş ve platin de düşerken Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.
Paladyum ise dün yüzde 15’lik sert düşüşün ardından bugün yükseliş ve düşüş arasında dalgalanıyor.
Petrol piyasalarında gerileme son 14 yılın zirvesini gördüğünden beri yüzde 20'ye yaklaştı. Bu gerilemede Çin'de Omikron vakalarının tekrar yükselmesi ve Rusya-Ukrayna arasında yapılan ateşkes görüşmelerinde ilerleme sağlanmasının etkili olduğu belirtiliyor.
Petrol piyasasında son günlerde yaşanan şaşırtıcı gelişmeler sonrası hızlı bir soğuma yaşanıyor.
ABD tipi ham petrol vadelileri 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördüğünden beri yüzde 20’ye yakın değer kaybederken 100 doların altına geriledi.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de Kovid-19 vakalarının tekrar yükselişe geçmesi ve Rusya-Ukrayna arasında yapılan ateşkes görüşmelerinde sağlanan ilerlemeler gibi beklenmedik gelişmeler bu gerilemede en büyük etkenler olarak öne çıktı. Rus petrol tedarikinde yaşanan bozulmalar hali hazırda sıkılaşmış olan piyasanın daha da sıkışmasına neden olurken OPEC ve diğer üreticiler hızla davranarak tedarikte bir sorun olmayacağı mesajını verdiler.
Çin’in en büyük şehir ve ekonomik bölgelerinden görülen ve gittikçe büyümeye başlayan omikron vakaları ülkenin sıfır vaka stratejisine önemli bir engel olarak öne çıkıyor. Çin yönetimi son dönemde ülkenin finansal sistemine daha fazla destek sağlayarak ve yuan için daha düşük bir değer belirleyerek ekonomiyi desteklemeyi amaçlıyordu.
“Emtia piyasalarını haber akışı etkiliyor” diyen Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejisti Daniel Hynes, “Bu durum petrol fiyatlarını artan şekilde baskı altına alabilir fakat bu Rus petrolünün artan oranda izole olmasıyla ortaya çıkan temel resmi yansıtmıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Alıcılar Rus petrolüne temkinli yaklaşmaya devam ederken ihracatın tamamen durmadığına dair işaretler de mevcut. Surgutneftegas PJSC petrol satışını devam ettirmek için finansal esneklik seçenekleri sunarken Hindistan yerel para birimlerinin kullanılacağı bir ödeme sistemi üzerinde çalışıyor.
Nisan vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 4,1 düşerek 98,76 dolara geriledi.
Mayıs vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 4,1 düşerek 102,57 dolara geriledi.(bloomberg)
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…