Ekonomi

S&P: Türkiye'de Kasım Ayında Not Artışı Olabilir.

S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, not artışına ilişkin yaptığı açıklamada, "Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızla daralması kilit faktörler. Not artışını büyük ölçüde bu iki unsura bağlı değerlendirebiliriz. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki azalma da önemli bir gelişme. Karar sürecinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikasını da dikkate alacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin makroekonomik politikalarındaki değişikliklerin ardından Fitch Ratings, Moody's ve S&P Global Ratings, ülkenin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu artırdı. Fitch, Türkiye'nin notunu "BB-" seviyesine yükseltirken, Moody's notu iki kademe artırarak "B3"ten "B1"e çıkardı. S&P Global Ratings ise "B" olan notunu "B+" seviyesine yükseltti.

S&P Global Ratings'in, Türkiye'ye ilişkin bu yılki ikinci değerlendirmesini 1 Kasım'da açıklaması bekleniyor.

S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere dair yaptığı açıklamada, politika değişikliğinin ardından dış göstergelerde iyileşme yaşandığını belirtti. Özellikle net döviz rezervlerindeki artışın önemine dikkat çeken Gill, cari açığın hızla daraldığını ve bu yıl GSYH'nin yüzde 1'inin biraz üzerinde bir seviyede olmasının beklendiğini söyledi. Ayrıca, Brent petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesinin cari açığın daralmasına katkı sağladığını ifade etti.

Gill, Türkiye'nin net altın ithalatındaki azalmanın da cari açığın küçülmesine olumlu etkisi olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, Türk lirası mevduat faizlerinin yüzde 60'lara yaklaşması nedeniyle altın gibi riskten korunma araçlarının halk ve firmalar için daha az cazip hale geldiğini söyledi.

Not değerlendirmelerinde, net rezervler ve cari açıktaki olumlu eğilimlerin önemli olduğunu belirten Gill, Türkiye'nin kamu maliyesi politikalarının da büyük önem taşıdığını vurguladı. Enflasyonu düşürmek için tüketici talebinin azaltılması gerektiğini, bunun da daha düşük büyüme ve zayıf mali sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.

Gill, Türkiye'nin politika değişiminin kısa vadeli değil, uzun vadeli bir süreç olduğuna işaret ederek, hükümetin bu politikaları sürdüreceğine inandıklarını söyledi. Ancak, "tasarruf yorgunluğu" gibi risklerin de mevcut olduğunu ekledi.

Son olarak, net rezervlerdeki artış ve cari açığın daralmasının Türkiye için Kasım ayında not artışı olasılığını artırdığını belirten Gill, enerji ve altın ithalatındaki düşüşün de önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz politikasının da not kararında etkili olacağını ifade etti.

{ "vars": { "account": "UA-179011185-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }