Ekonomi

Pazar Öncesi İşlem Platformu Nedir? Hangi hisseler var?

Borsa İstanbul yeni pazar sınıflandırmalarını duyurdu. Bazı hisseler Pazar öncesi işlem platformuna alındı. Pazar öncesi İşlem platformunda nasıl işlem yapılır? Han...

Borsa İstanbul yeni pazar sınıflandırmalarını duyurdu. Bazı hisseler Pazar öncesi işlem platformuna alındı. Pazar öncesi İşlem platformunda nasıl işlem yapılır? Hangi Hisseler Pazar Öncesi İşlem Platformunda? Pay değişikliği ne zaman başlıyor? Pazar öncesi işlem platformuna Nasıl düşülür? Nasıl Çıkılır? pazar öncesi işlem platformu nedir ?Yapılan değişiklik sonrası hangi hisseler bu platforma düşürülecek? Hangi şirketler halka açıklık oranı için ek süre istedi?

Borsa İstanbul’da 2020 Yılında yatırımcı sayısında tarihi bir patlama yaşandı . Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 659 bin 614 artışla 1 milyon 863 bin 52’ye yükseldi. Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu yeni yatırımcıları korumak adına yıl içerisinde bir çok önlem, değişiklik, tedbir ve yaptırım uyguladı. Bu değişikliklerden biri de 17 Eylül tarihinde onaylanan Pay Piyasası Pazar yapılanması değişikliği oldu. Peki pazar öncesi işlem platformu nedir?

Borsa İstanbul Pay değişikliği ne zaman?

Borsa İstanbul Pay Piyasası hâlihazırda Yıldız Pazar (Grup 1-2),Ana Pazar (Grup 1-2),Gelişen İşletmeler Pazarı, Piyasa Öncesi İşlem Platformu ve Yakın İzleme Pazarı şeklindeki yapısını sadeleştirerek güncelleşti. Borsa İstanbul tarafından 17 Eylül'de yayımlanan duyuruda, yeni pazar yapısında, işlem esasları açısından farklılıkların net olduğu Yıldız Pazar, Ana Pazar, Alt Pazar, Piyasa Öncesi İşlem Platformu ve Yakın İzleme Pazarı olarak sınıflandırılacağı belirtilmişti.

Mevcutta olduğu gibi pazar ayrıştırmasında toplam piyasa değeri, halka açık piyasa değeri, halka açıklık oranı, bireysel yatırımcı sayısı, kurumsal fon yatırım tutarı ve likidite kriterlerine bakılmaya devam edilirken, Borsa İstanbul şirketlerinin artan piyasa değerleri ve likiditesi gözetilerek eşik değerler daha yukarı çekiliyor.

Borsa İstanbul'un Kamuoyu Aydınlatma Platformuna yaptığı duyuruda değişiklikler 01.01.2021 tarihinden itibaren uygulanacak.

Pazar öncesi İşlem Platformu Nedir?

Piyasa öncesi işletim platformundaki hisselerde açığa satış, brüt takas uygulaması, devre kesici gibi uygulamalar yok. Fiyat marjı maksimum yüzde 10. Piyasa öncesi işletim platformundaki hisseler günde 5 kez tek fiyat uygulamasına tabi. Yani sürekli işleme de tabi değildir. İstediğiniz saatte alıp satamıyorsunuz. Günde içinde belirli saatlerde alım satım işlemi yapabildiğiniz zaman dilimleri var.

Tek fiyat oluşan saatler özetle ; 09:30/12:25/13:25/17:25/17:35

17:35 te belirlenen tek fiyattan da 17:38- 17:40 arasında da işlem görebilir.

Pazar öncesi işlem platformuna Nasıl düşülür? Nasıl Çıkılır?

Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında halka açık statüde olup payları Borsada işlem görmeyen şirketler ile Borsa tarafından fiili dolaşım oranı %5'in altında olduğu için bu platformda işlem görmesine karar verilen şirketlerin paylarının işlem gördüğü platformdur. Şirketler Halka Açıklık oranını %5'den aşağı düşürmesi durumunda bu pazara alınabilir. Şirketlerin bu pazarda var olabilmesi için bir takım sermaye kurallarına uyum sağlaması gerekir, bu oranlar aşağıdaki gibidir.

Ödenmiş veya çıkarılmış sermayesi
-10 Milyon TL’ye kadar olan ortaklıklar için sermayenin %15’ine,
-10 Milyon TL ile 100 Milyon TL arasında olan ortaklıklar için sermayenin % 5’ine,
-100 Milyon TL’nin üzerinde olan ortaklıklar için sermayenin % 3’üne tekabül etmesi gereklidir.

Hangi Hisseler Pazar Öncesi İşlem Platformunda?

Pazar Öncesi İşlem Platformunda 13 Şirket bulunuyor. Bu şirketler aşağıdaki gibi sıralanmakta.

  • #AYES - AYES ÇELİK HASIR VE ÇİT SANAYİ A.Ş.
  • #BALAT - BALATACILAR BALATACILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #BASCM - BAŞTAŞ BAŞKENT ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #ISBIR - İŞBİR HOLDİNG A.Ş.5KSTURKUŞTUR KUŞADASI TURİZM ENDÜSTRİ A.Ş.
  • #MERIT - MERİT TURİZM YATIRIM VE İŞLETME A.Ş.
  • #ORMA - ORMA ORMAN MAHSULLERİ İNTEGRE SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #SODSN - SODAŞ SODYUM SANAYİİ A.Ş.9SUMASSUMAŞ SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİ A.Ş.
  • #UMPAS - UMPAŞ HOLDİNG A.Ş.
  • #UZERB - UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş.
  • #YBTAS -YİBİTAŞ YOZGAT İŞÇİ BİRLİĞİ İNŞAAT MALZEMELERİ TİCARET VE SANAYİ A.Ş.
  • #YONGA -YONGA MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Yapılan değişiklik sonrası hangi hisseler bu platforma düşürülecek?

Halihazırda Ana pazarda yer alan #TBORG - Türk Tuborg Bira Sanayii şirketi ve Alt pazarda yer alan aşağıdaki şirketler. 01/01/2021 tarihine kadar yapılarında değişikliğe gitmezlerse bu pazara düşürülecekler.

#CMENT - Çimentaş İzmir Cimento Fabrikası T.A.Ş.
#KENT - Kent Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
#KLNMA - Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.
#QNBFL - QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş. 
#QNBFB - QNB Finansbank A.Ş.


18 Aralık Tarihi itibari ile şirketlerin halka açıklık oranları aşağıdaki gibi

  • #QNBFL - %0,60
  • #QNBFB - %0,12
  • #KENT - %0,38
  • #CMENT - %1,96
  • #KLNMA - %1,92

Halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan ancak sert fiyat hareketleriyle piyasa değeri açısından zirveye giden QNB Finansbank ve Kent Gıda değişim yaşaması gereken şirketler arasında öne çıkıyor.

QNB Finansbank yüzde 0,12 halka açıklık oranıyla %523 yıllık yükseliş yaşadı. Şirketin piyasa değeri ise 243 milyar 545 milyon lira.

QNB Finans Finansal Kiralama’nın halka açıklık oranı yüzde 0,60 ve bir yıllık değer kazancı %2235.

Kent Gıda’nın halka açıklık oranı %0,38 iken 1 yılda kazancı %2530. Kent Gıda’nın piyasa değeri ise 93.5 milyon lira.

Hangi şirketler halka açıklık oranı için ek süre istedi?

CarrefourSA ,Döktaş Dökümcülük ve Sönmez Pamuklu Sanayi Borsa İstanbuldan ek süre talep etti. Ek süre başvursu 18 Aralıkta Kamuoyu Aydınlatma Platformuna yapılan bildirimde kabul edildi.

Sabancı Holding #SAHOL CarrefourSA #CRFSA paylarının fiili dolaşım oranının %5’e yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı

Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi.

17/09/2020 tarihli Borsamız duyurusu ile fiili dolaşım oranını %5'in üstüne çıkarmaları için 01/01/2021 tarihine kadar süre verilerek uyarılan Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş.'nin başvuruları değerlendirilerek, bu şirketlere verilen süre 31/03/2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Borsa İstanbul tarafından Pay Piyasası Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar?da İşlem Gören Payların Belirlenmesi hakkında KAP'a yapılan bildirim

(paraajansi.com.tr)

{ "vars": { "account": "UA-179011185-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }