2010'dan bu yana 4 Varlık Barışı'nda 150 milyar TL'lik varlık girişi, 3.3 milyar TL vergi geliri olurken 6'ncı Varlık Barışı dün yasalaştı.

30 Haziran'da başvuru süresi sona eren 5'nci Varlık Barışı sıfır vergi ile uygulanırken 31 Mart 2023'e kadar yapılabilecek yurt dışı başvurularda yüzde 1-3 arasında kademeli vergi kesilecek. Yurt içinde ise vergi yüzde 3 olacak.

Dün Meclis'de görüşülen 346 sayılı Kanun Teklifi'nin 50. maddesinde yapılan değişiklikle 12 yılda 6. Varlık Barışı düzenlemesi hayata geçirildi.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 15. Madde ile gerçekleştirilen düzenleme ile, 30 Haziran'da son başvurusu süresi dolan vergi kesintisi yapılmayan önceki Varlık Barışı uygulamasından farklı olarak bu kez kademeli vergi öngörülüyor.

Buna göre yurt dışı varlıkların 30 Eylül 2022 tarihine kadar yapılacak bildirilmesi halinde yüzde 1,
1 Ekim – 31 Aralık 2022 arasında bildirilmesi halinde yüzde 2, 1 Ocak – 31 Mart 2023 tarihi arasında bildirilmesi halinde ise yüzde 3 vergi kesilerek sisteme sokulması mümkün olacak.

Yurt içindeki varlıklarda ise vergi oranı yüzde 3 uygulanırken, 1 yıl süreyle bildirilen varlığın banka ya da aracı kurumda tutulması halinde bildirim sırasında alınan verginin tamamı iade edilecek.
Bütçe olanakları nedeniyle bu kez vergili sistemin tercih edilmiş olabileceği belirtiliyor.

Yurt içinde mükellef olmayan başvurabilecek

Ayrıca yurt içinde sahip olunan varlıklar için bu kez vergi mükellefi olmayanlara da Varlık Barış uygulamasından yararlanma imkanı sunuluyor.

Yurt dışı Varlık Barışı uygulamasında, bildirimden itibaren 3 ay içinde varlığın Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye'deki açılacak hesaba aktarılması gerekiyor.

Yurt içinde kayıtlarda yer almayan para, altın, Döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların ise 31 Mart 2023 tarihine kadar vergi dairelerine beyanı gerekiyor.

Daha önce Varlık Barışı ile sisteme ne kadar giriş oldu? (Milyon TL)

YılBeyan edilen tutarElde edilen vergi
201917.000170
201816.000126
201369.0001.400
201047.3001.600

"İsviçre'nin bilgi paylaşımı nedeniyle Eylül sonrası ilgi artabilir"

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakçı, 30 Haziran'da sona eren ve vergisiz olarak düzenlenen Varlık Barışı uygulamasına firmaların ilgisini gözlemlediğini, ancak yüzde 1-3 aralığında vergili olarak tasarlanan yeni Varlık Barışı uygulamasına da ülkeler arası finansal bilgi paylaşımı nedeniyle eylül ayından sonra ilginin artabileceğini söyledi.

Kumdakçı, Eylül ayı itibariyle İsviçre'den finansal bilgi paylaşımı talebinin başlamasının beklendiğine dikkat çekerek, "Bu bilgi paylaşımı nedeniyle yurt dışındaki varlıkların kısmen de olsa Türkiye'ye getirilmesi söz konusu olabilir" dedi.

"Çok teveccüh olacağını düşünmüyorum"

Vergi uzmanı Dr. Numan Emre Ergin ise son dönemlerdeki Varlık Barışı uygulamalarına beklenen ilginin olmadığını hatırlatarak, "Ben çok teveccüh olacağını düşünmüyorum" diye konuştu. (bloomberg)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Bank of America, Ereğli Demir ve Çelik'te Büyük Pay Satın Aldı! Bank of America, Ereğli Demir ve Çelik'te Büyük Pay Satın Aldı!
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
varlık barışı varlık barışı
Editör: Borsa Metre