Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yüzyılın projesi olarak nitelendirilen Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Karaismailoğlu, “Şu an itibariyle, Kanal İstanbul’un proje çalışmaları, imar planları tamamlanmıştır ve ihale hazırlıkları devam etmektedir. Çok yakın bir zamanda bu projeye başlayacak ve kısa sürede tamamlayacak güçte ve kararlılıkta olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Kasıtlı bir gündem yönetimi yapılıyor

Karaismailoğlu, ‘Kanal İstanbul’ projesinin Türkiye gündeminde olduğunu söyleyerek, “Maalesef kasıtlı bir şekilde olumsuz bir algı ve gündem yönetimi yapılıyor. Bu tartışmalar ya bilgi eksikliğinden ya da toplumu ikiye bölmek, gerginliği artırmak gayretinden kaynaklanıyor. Bu yüzden Kanal İstanbul projesi gibi Türkiye’nin geleceği için önemli ve stratejik bir projenin çok iyi anlaşılması ve gerekliliğinin doğru anlatılması zaruridir. Dünyanın büyüyen ve gelişen ticaret yolları perspektifinden baktığımızda Kanal İstanbul’un önemi zaten apaçık görülmektedir. Dünyada tüm yük trafiğinin yüzde 90’a yakın kısmını denizyolları karşılamaktadır. Bu yük giderek artmakta, dünya ticareti çok merkezli bir hal almaktadır. Bu durum karşısında ülkelerin yüklerini Karadeniz’e indirip Boğazlar’dan Güney’e ve Orta Koridor’a aktarma çabalarını yakından takip ediyoruz. Karadeniz ve Hazar’daki enerji hareketliliği ve Karadeniz ile Ege kıyılarında yapılan liman yatırımları bizlere şunu gösteriyor; Orta Koridorun ve Kuzey Güney Koridorunun kesişiminde bulunan İstanbul, dünya ticaretinin odak şehri olacak ve Boğazlardan geçen yük miktarı her yıl artacaktır. Buna bağlı olarak 2050 yılında yıllık 78 bin gemi geçişinin olacağı İstanbul Boğazı’ndaki olası bir duraksama dünya ve ülke ekonomisini çok ciddi zararlara uğratabilecek bir risk teşkil etmektedir” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ne demişti?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın 30 Mart 2021’de yaptığı açıklaması;

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında Türkiye’nin çok sayıda ülke ile Eximbank aracılığıyla reasürans anlaşmaları yaptığını hatırlatarak, müteahhitlerin bu ülkelerin finansman kanallarını kullanıp üçüncü ülkelerde daha fazla iş yapabileceğini söyledi. Bakan Pekcan ayrıca müteahhitleri pazar çeşitlendirme kapsamında AB ülkelerinde daha fazla iş üstlenmeye çağırdı. Pekcan, Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi yönünde girişimler olduğunu, gümrük birliği güncellemesinin kamu alımları ve müteahhitlik alanını da kapsayacağını hatırlattı.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de, sektörün Türkiye’nin klasik pazarlarından olan körfez ülkeleri ile siyasi gerilimden olumsuz etkilendiğini söyledi. Suudi Arabistan’da yıllık 3 milyar dolar dolayında seyreden iş üstleniminin 20 milyon dolara kadar düştüğünü belirten Yenigün, “Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 5,1 trilyon dolarlık proje bulunuyor. Bunun 1,9 trilyonu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde. Umarım siyaseten galip gelerek yatırımların önü de açılır. Riskli bölgelerde devletimizi arkamızda görmek istiyoruz, siyasi gerginlik kayıp yaratıyor” dedi.

Türkiye Bankacılık Sektörünün Finansal Raporu! Türkiye Bankacılık Sektörünün Finansal Raporu!
Editör: Borsa Metre