Euro 36,59
Dolar 35,49
Sterlin 43,33
Altın 3.053

Türk Enerji Şirketi, Total ile LNG Anlaşmasını İmzaladı!

BOTAŞ ile TotalEnergies arasında 10 yıllık bir LNG anlaşması imzalandı. Bu anlaşma doğrultusunda Türkiye, 2027'den itibaren her yıl 1,6 milyar metreküp LNG tedarik edecek.

Resim Si8sb215Ye
Google News

Türkiye, Exxon Mobil ve Shell'in ardından TotalEnergies ile yıllık 1,6 milyar metreküp LNG tedarik etmek üzere 10 yıllık bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye’nin Avrupa ve Mısır gibi bölge ülkelerine gaz ticareti yapma kapasitesini artırırken, Rusya ve İran ile yapılacak yeni doğal gaz anlaşmalarında pazarlık gücünü de artırıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Houston kentinde düzenlenen törende, BOTAŞ ile TotalEnergies arasındaki LNG anlaşmasına katıldı. Anlaşmaya göre Türkiye, 2027'den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 1,6 milyar metreküp LNG alacak. BOTAŞ'ın Shell ile yıllık 4 milyar metreküp, Exxon Mobil ile ise 2,5 milyon tonluk LNG tedarik anlaşmaları bulunuyor.

Bu üç anlaşmanın da 2027'de başlayacak olması, Türkiye için stratejik önem taşıyor. Yeni LNG anlaşmaları, İran ve Rusya ile 2025-2026'da sona erecek uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin yenilenmesinde Türkiye'ye avantaj sağlayacak.

161 Milyon Metreküp Kapasite

Türkiye'nin 3 yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) günlük 84 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. Buna ek olarak İzmir Aliağa'daki Egegaz LNG terminali günlük 40 milyon metreküp, Tekirdağ'daki Marmara Ereğlisi LNG terminali ise 37 milyon metreküp kapasiteyle çalışıyor. Bu 5 tesisin toplam gazlaştırma kapasitesi 161 milyon metreküpe ulaşıyor.

Türkiye, son bir yıl içinde Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile doğal gaz ihracatına yönelik anlaşmalar imzaladı. Rusya-Ukrayna-Avrupa boru hattının transit anlaşmasının bu yıl sona ermesi, Avrupa'nın enerji güvenliği açısından Türkiye'nin stratejik rolünü daha da önemli hale getiriyor. 2021-2024 arasında gerçekleşen yıllık 40 milyar metreküplük doğal gaz geçişi sona erdiğinde, Avrupa'nın alternatif kaynaklara yönelmesi gerekecek.

Temmuz ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, verdiği bir röportajda, Avrupa’nın enerji arz güvenliği endişelerini gidermek için Türkiye’nin teknik altyapısını güçlendirdiğini belirterek, Bulgaristan’a gaz transfer kapasitesini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe çıkarabileceklerini ve Türkiye’nin yıllık 25-30 milyar metreküplük LNG işleme kapasitesinden Avrupa ülkelerinin faydalanabileceğini dile getirmişti.

Yeni ülke Mısır olabilir

Türkiye, Avrupa ülkelerinin yanı sıra, ilişkilerin uzun bir aradan sonra normalleştiği Mısır ile de LNG müzakereleri sürdürüyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin FSRU gemilerinin Mısır’ın gaz tedarikinde rol oynayacağı bir proje üzerinde bir süredir görüşmeler devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD ziyaretinde Mısırlı mevkidaşıyla da bu konuyu ele aldı.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<