Selva Gıda’nın halka arzına ilişkin aracı kurum raporları yayınlandı! Hisse fiyatı nasıl?
17 ve 18 Haziran’da halka arzı için talep toplayan Selva Gıda’nın halka arzına ilişkin aracı kurum raporları yayınlandı! Tüm detaylar…
17 ve 18 Haziran’da halka arzı için talep toplayan Selva Gıda’nın halka arzına ilişkin aracı kurum raporları yayınlandı! Tüm detaylar…
Selva Gıda’nın halka arzına dair detaylar;
İhraç edilecek 26.000.000 TL nominal değerli B grubu hamiline yazılı payların halka arz sonrası oluşacak 71.500.000 TL’lik B grubu paylar içindeki payı %36,36 olurken, halka arz sonrası oluşacak 78.000.000 TL‘lik ihraççı sermayesine oranı %33,33 olacaktır. Toplam 26.000.000 adet hisse satılacaktır. Halka arz fiyatı 3,06 TL olarak belirlendi.
Halka arz yöntemi nasıl olacak?
Halka arz edilecek paylar için 2 (iki) iş günü boyunca talep toplanması planlanmaktadır. Yöntem olarak yurtiçi bireysel yatırımcılar için oransal dağıtım yöntemi kullanılması planlanıyor.
Aracı kurum hangisi?
Taslak izahnamade yapılan açıklamada halka arz satış, Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş ile sabit fiyat ile talep toplama ve en iyi gayret aracılığı yöntemi ile gerçekleşmesi bekleniyor. Aracı kurum sadece Ahlatcı Yatırımdır yani sadece Ahlatcı Yatırım hesabı olan yatırımcılar katılabilecektir.
Aracı Kurum Raporları
Bizim Menkul Değerler
- Fiyat tespit raporunda şirket ve faaliyet gösterilen sektör hakkında yeterince aydınlatıcı bilgiler yatırımcıya sunulmuştur.
- Selva Gıda’nın fiyat tespitinde Çarpan Analizi metoduyla beraber İndirgenmiş Nakit Akımları yöntemi de kullanılmıştır. İNA’nın şirketin büyüme potansiyelini, nakit üretme kabiliyetini, gelecek dönemde ihtiyaç duyacağı fon miktarını ve yönetimin gelecek yıllardaki şirket performans beklentisini göstermesi açısından en uygun yöntem olduğu akademik makalelerde ifade edilmekte ve piyasada da sıkça bu yöntem kullanılmaktadır. Selva Gıda özelinde İNA’nın kullanılmış olmasını olumlu değerlendiriyoruz.
- Ahlatçı Yatırım tarafından Selva Gıda’nın halka arz fiyatının belirlenmesinde Gıda Sektörü, Sınai Sektörü ve Ana Pazar da işlem gören şirketlerin Firma Değeri/FAVÖK (FD/FAVÖK), Fiyat/Kazanç (F/K) ve Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) çarpanları kullanılmış olup tarafımızca makul karşılanmaktadır.
- Yurtdışı benzer olabilecek şirketler de araştırılmış fakat ana faaliyeti makama üreticisi olan şirketlerin genel olarak borsaya kote olmayan aile şirketi olarak çalışan şirketlerden oluştuğu, faaliyetleri arasında makarna üretimi olup borsaya kote olan şirketlerin ise piyasa değerleri rakımından Selva Gıda ölçeğinden oldukça yüksek seviyede kalmalarından dolayı yurt dışı benzer şirketler çarpan analizi değerlemede kullanılmamış olup tarafımızca makuldür.
- Şirket’in gıda sektöründe faaliyet gösteriyor olması nedeniyle BİST Gıda Sektörüne ait şirketler piyasa çarpanları analizinde dikkate alınmış, yüksek değerlerin elimine edilmesi, kısmen benzer faaliyete sahip olan şirketlerin seçilmesi ve Selva Gıda ile yakın sermaye rakamına sahip şirketlerin belirlenmesi sonucu sadece Ulusoy Un ve Pınar Et şirket çarpan değerlerinin ortalaması baz alınarak değerlemeye dahil edilmiştir.
- Gıda Sektörü, Sınai Sektörü ve Ana Pazar çarpanlarından şirket değeri hesaplanırken FD/FAVÖK %45, F/K %15 ve PD/DD %40 oranında ağırlıklandırılmıştır. Yüksek değer hesaplanan F/K çarpanının ağırlığının muhafazakâr tarafta kalmak açısından diğer çarpanlardan düşük tutulması tarafımızca makuldür.
- Çarpan değeri hesaplanırken Gıda Sektörü, Sınai Sektörü ve Ana Pazar çarpan analizinden elde edilen değerler eşit ağırlıklandırılmış olup tarafımızca makuldür.
- İNA metodunda Şirket yönetiminin beklentileriyle geçmiş mali veriler ışığında analiz edilerek 2021- 2025 yılları için projekte edilmiş olması makuldür.
- Beta katsayısı hesaplamasında Şirket henüz Borsa İstanbul’da işlem görmediği için piyasa Betası referans alınmış ve Şirket’in mevcut finansal borçluluk faktörü göz önünde bulundurularak kaldıraçlı Beta hesaplaması yapılmıştır. Hesaplamada Şirket’in finansal borçlarının toplam kaynaklarındaki ağırlığı 75,69% ve kurumlar vergisi 2021-2025 yılları arasında belirtilen değişikliklere göre dikkate alınmıştır. Buna göre kaldıraçlı beta 1,57-1,61 aralığında oluşmuştur. Yeni halka arzlarda çoğunlukla kullanılan 1 değerinden yüksek bir değerin kullanılması ve betanın AOSM’yi yükseltici etkisi göz önünde bulundurularak kullanılan beta değeri tarafımızca makul bulunmaktadır.
- Halka arz talep toplama fiyatı belirlenirken Çarpan Analizi ve İNA’dan hesaplanan piyasa değerlerine sırasıyla %40 ve %60 ağırlık verilmiş olması tarafımızca makul bulunmaktadır.
- Uygulanan %20’lik iskontonun makul olduğunu, değerde oluşabilecek riskleri elimine edebilecek büyüklükte olduğunu düşünmekteyiz.
- Sonuç olarak Selva Gıda’nın halka arz fiyatının tespit edilmesinde %20 halka arz iskontosu sonrası hesaplanan 3,06 TL pay başı talep toplama fiyatının makul olduğu kanaatindeyiz.
Metro Yatırım
- Selva Gıda Sanayi A.Ş.’nin fiyat tespit raporunda yer alan bilgilerin açıklayıcı ve verilerle desteklenmiş olduğunu düşünmekteyiz.
- Çarpan Analizinde; BIST-Sanayi Sektörü ve BIST-Ana Pazar çarpanlarının kullanılmış olmasının yerinde olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan BIST-Gıda Sektörü çarpanlarında sadece 2 adet Şirket’ in çarpanları kullanılmıştır. Şirket ile birebir aynı işi yapmasalar da, Şirket’ in faaliyet gösterdiği sektör olması açısından burada daha fazla şirket seçilerek değerlemenin sağlığı arttırılabilirdi. Ayrıca mükerrer etki olmaması için Sanayi Sektörü’nde Gıda Sektörü şirketlerinin ayıklandığı belirtilmiştir, ancak bu şirketler Gıda Sektöründe zaten kullanılmadığından mükerrer etki olmayacaktı.
- Şirket’e yurt dışında ana faaliyeti makarna üreticisi olan şirketlerin genel olarak borsaya kote olmayan aile şirketi olarak çalışan şirketlerden oluştuğu, faaliyetleri arasında makarna üretimi olup borsaya kote olan şirketlerin ise piyasa değerleri bakımından Selva Gıda ölçeğinden oldukça yüksek seviyede kalmalarından dolayı yurt dışı benzer şirketlerin değerleme çalışmasına dahil edilememesini makul buluyoruz.
- Kullanılan üç çarpandan (FD/FAVÖK, F/K, PD/DD) düşük sonuç verenlere daha yüksek ağırlık verilmesini olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz.
- BIST-Gıda Sektörü, BIST-Sanayi Sektörü ve BIST-Ana Pazar için çarpan değerlerinin eşit ağırlıklandırılmış olmasını makul buluyoruz.
- İNA Analizinde; projeksiyon döneminin 5 yıl olduğu göz önüne alındığında, 10 yıllık yerine 5 yıllık tahvil faizi alınmış olsaydı daha doğru bir yaklaşım olurdu düşüncesindeyiz.
- Beta değerinin 1,57-1,61 bandında alınmasını muhafazakar yaklaşım olduğu için olumlu olarak değerlendiriyoruz.
- Nihai değerlemede daha yüksek sonuç veren Piyasa Çarpanları Analizi yöntemine %40, daha düşük sonuç veren İNA Analizi yöntemine %60 ağırlık verilerek hesaplanmasını muhafazakar yaklaşım içermesi nedeniyle olumlu buluyoruz.
- Sonuç olarak; Selva Gıda Sanayi A.Ş. için %20’ lik halka arz iskontosu sonrası Piyasa Değeri 198.701.425 TL olarak hesaplanmıştır. İskonto sonrasında 1 TL nominal değerli pay başına 3,06 TL olarak belirlenen halka arz fiyatının makul olduğunu değerlendiriyoruz.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi
Şahin İNCESÖZ