Euro 37,22
Dolar 34,26
Sterlin 44,48
Altın 3.071

Kur korumalı mevduat şirketlere can suyu oluyor!

Geçtiğimiz yıl sonu açıklanan Kur Korumalı Mevduat kurun ateşini söndüremedi ancak şirketlere can suyu olmaya devam ediyor. Kamunun hiç yoktan verdiği bu kaynak transferi şirke...

Resim GImSof5rsn
Google News

Geçtiğimiz yıl sonu açıklanan Kur Korumalı Mevduat kurun ateşini söndüremedi ancak şirketlere can suyu olmaya devam ediyor. Kamunun hiç yoktan verdiği bu kaynak transferi şirketleri esas faaliyet alanlarından uzaklaştırmakla kalmıyor hazineye ek yük getirmeye devam ediyor.

Kur korumalı mevduat şirketlere can suyu oluyor! Dolar kurundaki ani artışın önüne geçmek için uygulanan KKM de maaliyet büyüyor.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan ve kurtarıcı olarak lanse edilen Kur Korumalı Mevduat sistemi şirketler için adeta yoktan gelir kalemi olmaya devam ediyor.

Sözde kuru dizginlemek ve yerli parayı teşvik etmek için uygulamaya sokulan bu sistem ile birçok şirket hesaplarındaki döviz varlıklarını bozdurarak KKM ye geçiş sağladı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 12-13 düzeylerinden açılan mevduat hesapları 6 aylık süre sonunda çok ciddi bir yük olmaya başladı. Yapılan hesaplamalara göre toplam maliyeti 100 milyar TL yi bulan KKM de ise tek mutlu kesim bu hesaba para yatıran kişi ve kurumlar oldu.

Gelir dağılımın bozulmasını hızlandıran ve Hazineye ek bir yük getirdiği gibi faizi de bir şekilde baskılayan bu uygulama ile birçok şirket esas faaliyet alanlarında yapmadığı karları burada telafi etmeye başladı.

Kur korumalı mevduat

Bu şirketlerden bir kaçı ise yaptıkları KAP duyurusu ile bu durumu piyasadaki yatırımcıları ile paylaştı.

Örneğin


MEDİTERA TIBBİ MALZEME SANAYİ VE TİCARET A.Ş. #MEDTR

15.02.2022 tarihli açıklamamızda Yönetim Kurulu'muzun 6 ay vadeli toplam 110.000.000- TL tutarlı Kur Korumalı Mevduat Hesabı açılmasına karar verdiğini duyurmuştuk. Söz konusu kur korumalı mevduat hesabının vadesi bugün (15.08.2022) itibariyle dolmuş olup, hesabımıza 9.221.918 TL tutarında faiz geliri, 25.052.654 TL tutarında kur farkı geliri tahakkuk etmiştir. Toplam 34.274.572 TL tutarındaki faiz ve kur farkı geliri şirket mali tablolarımızda finansal gelirler hesabına yansıtılmış olup, söz konusu etki 30.09.2022 tarihinde sona eren konsolide mali tablolarımızda görülecektir. Vadesi dolan kur korumalı mevduat hesabından geri dönüşü olan anapara, faiz ve kur farkı geliri toplam 144.274.572 TL tutarına ulaşmıştır.

Vadesi dolan Kur Korumalı Mevduat Hesabından sağlanan gelir kaynaklı 7.862.798- TL tutarında Kurumlar Vergisi İstisnası avantajı sağlanmıştır.

Şirketimizin 15.08.2022 tarih ve 2022/17 sayılı Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda 144.274.572 TL tutarında 6 ay vadeli yeni bir kur korumalı mevduat hesabı açılmıştır.

Kur korumalı mevduat

Bir diğer örnek ESCAR

11.02.2022 tarihinde 16.675.000 USD; Türk Lirası'na dönüştürülerek muhtelif bankalarda 226.088.095 TL tutarında 6 ay vadeli olarak açılan Kur Korumalı TL Mevduat Hesaplarımızın 10.08.2022 ve 11.08.2022 tarihlerinde toplam 73.519.120 TL  faiz ve kur farkı getirisi olmuştur.

Riskin Erken Saptanması Komitesi'nin görüş ve önerileri doğrultusunda alınan Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda  10.08.2022 ve 11.08.2022 tarihlerinde muhtelif bankalarda 299.604.715 TL tutarında Kur Korumalı TL mevduat hesaplarımız 3 ay vadeli olarak uzatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yukarıdaki örneklerden görüleceği üzere sadece bu iki şirket kur korumalı mevduat hesaplarından yaklaşık 100 milyon gelir elde etmiştir.

Bu durum ise sözde reel ekonomiyi ve üretimi önceleyen ekonomi politikalarının aslında tamamen sermayedarları korumaya yönelikj olduğunun apaçık bir kanıtıdır.

Bu şirketler kendi faaliyet alanlarında bu kadar faaliyet karı elde edemezken tamamen para üzerinden para kazanarak bilançolarına milyonları eklerken asgari ücretle geçinmeye çalışan büyük halk kitleleri ise borçla günlerini idame ettirme gayretine devam etmektedirler.

Sözde halkını ve sabit gelirli vatandaşını düşünen bir ekonomi yönetiminin ise bu durum ile anlatmaya çalıştığı aslında özetle şudur.

FAİZ sadece bizim için naas'tır. PARASI olana Naas olması parasının büyüklüğüne bağlıdır.

MALİYETİ HER AY ARTIYOR

KKM'deki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu rakam 11,7 milyar olarak gerçekleşmiş, dolar/TL'deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL'lik ödemeler yapılmıştı.

Haziran ve temmuz aylarında ise dolar/TL'deki artışın tekrar ivmelenmesi ve 18 seviyelerine geri dönmesiyle KKM'nin Hazine'ye olan maliyeti de artmaya devam etti.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
Kur korumalı mevduat

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<