Euro 36,15
Dolar 34,50
Sterlin 43,45
Altın 2.981

Doğal gaz keşfinde gelişmeler yaşanıyor

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfi konusunda ortaklıklar kurulması ve fon sağlanması konusunda gelişmeler yaşanıyor ...

Resim 0fVIFJfleU
Google News

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfi konusunda ortaklıklar kurulması ve fon sağlanması konusunda gelişmeler yaşanıyor

21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Bu rakam, Türkiye'nin yıllık tutarı yaklaşık 12 milyar dolar seviyesine gerileyen doğal gaz ithalatını önemli ölçüde azaltması beklenirken Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğal gaz keşfinden sonra sondajı yapılan ilk derin deniz tespit kuyusu olan Türkali-1'deki çalışmalarını 77 günde 18 Ocak'ta başarıyla tamamlamıştı.

Yeni rota Türkali-2

Fatih sondaj gemisi 24 Ocak 2021 tarihinde Karadeniz'deki yeni sondaj lokasyonu olan Türkali-2 kuyusuna ulaştı. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in kendi sosyal medya adresinde "Dün gece Filyos Limanı'ndan demir alan Fatih sondaj gemimiz Karadeniz'deki yeni durağı Türkali-2 kuyusuna ulaştı" paylaşımında bulundu.

Karadeniz'deki doğalgaz keşfi konusunda ortaklıklar kurulması ve fon sağlanması konusunda gelişmeler yaşanıyor

Bloomberg.com haberine göre; Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi, Türkiye’nin devlete ait petrol ve gaz şirketi, Karadeniz’deki en büyük doğal gaz keşfi konusunda çalışmaları yürütmek için ortaklıklar kurmayı düşünüyor ve bu yıl içerisinde açık denizden ortaklaşa gaz üretmek için gerekli sermaye yatırımının yaklaşık 3,2 milyar dolar (22.72 milyar TL) olduğu tahmin ediliyor. Hükümet 2021 yılı bütçesinden 1.9 milyar dolar(13.49 milyar TL) tahsis edildiğinden bahsediliyor. Haberin devamında Karadeniz'deki doğalgaz keşfi konusunda ortaklıkların kurulması ve fon sağlanması konusunda gelişmeler yaşandığı söyleniyor.

Sondajlar nasıl ilerliyor? Rezervuar sınırları ne zaman daha iyi anlaşılacak?

  • Sondajları Fatih gemisi yapacak.
  • 2021 yılı Mart ayı sonunda Kanuni kuyu tamamlama ve kuyu testi çalışmalarını yürütecek
  • Tespit kuyuları ile rezervuar sınırları daha iyi anlaşılacak

Kaynakça(www.bloomberg.com)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<