Demirbank mağdurları dikkat tazminat mı ödeniyor?
Demirbank’ın, BDDK'nin kararıyla TMSF'ye devredilmesi ardından hisse senetlerinin mülkiyeti Fon’a geçmişti, Borsada işlemleri durdurulan Bankanın yatırımcılarının mağduriyetler...
Demirbank’ın, BDDK'nin kararıyla TMSF'ye devredilmesi ardından hisse senetlerinin mülkiyeti Fon’a geçmişti, Borsada işlemleri durdurulan Bankanın yatırımcılarının mağduriyetleri giderilmedi. Sonuç ne oldu? Demirbank mağdurları dikkat tazminat mı ödeniyor?
Demirbank mağdurları dikkat tazminat mı ödeniyor?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 6 Aralık 2000'de zararın öz kaynaklarını aştığı gerekçesiyle Demirbank'ın TMSF'ye devredilmesine karar verdi. TMSF'nin talebi üzerine BDDK tarafından satışa çıkarılan bankanın 350 milyon bedelle başka bir bankaya satılması kararlaştırıldı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan Borsa’ya gönderilen açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararıyla Fon’a devredilen Demirbank’ın zararının ödenmiş sermaye tutarındaki (275 trilyon lira) kısmının, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Yönetim Kurulu’nun kararıyla bankaya yapılan aynı tutardaki ödeme karşılığında devralınması sonucu, Demirbank hisse senetlerinin mülkiyetinin Fon’a geçtiği kaydedildi.
Bu karardan sonra Borsada işlemleri durdurulan bankanın hisseleri yatırımcılarının elinde kaldı ve mağduriyet yaşanmasına neden oldu. Ekonomik mağduriyet yaşayan hissedarlar hukuki açıdan haklarını aramasına rağmen ve AİHM çıkan tazminat ödenmeli kararına rağmen yatırımcıların mağduriyeti halen giderilmiş değil.
AHİM, BDDK kararı ile TMSF'ye devredilen Demirbank'ın eski hissedarlarının yaptığı başvuruları karara bağladı. AHİM Türkiye'yi haksız buldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Demirbank'ın eski hissedarlarının yaptığı iki başvuruyu karara bağladı.
AİHM, Demirbank'ın hissedarlarından Sema Cıngıllıoğlu ve Alman vatandaşı Michael Reisner'in başvurularında Türkiye'yi haksız buldu.
AİHM TAZMİNATA HÜKMETMİŞTİ
AİHM'de daha önce 1500'e yakın Türk ve yabancı yatırımcı tarafından aynı gerekçeyle başvurulmuş, bu davalar sembol Reissner ve Fellner davalarına bağlanmış ve davaların sonucunda Reisner'in elindeki 325 bin adet Demirbank hissesi için 514 Euro (bugünkü kurla 7.957,05 TL) tazminat ödenmesine hükmetmişti. Demirbank'a el konulduğunda bankanın yüzde 27.5'i halka açıktı. Banka TMSF tarafından 2000 yılında devralındıktan sonra HSBC'ye 2001 yılında 350 milyon dolar satıldı. HSBC'nin de Türkiye'yi terk etme kararı almasının ardından banka bu defa ING'ye 750 milyon dolara devredildi. (global)
Genel Müdürü Merdan Araz, "Demirbank Hollanda Bankalar Yasası’nın güvencesi altında"
Öte yandan, Merkezi Hollanda’da bulunan, Demirbank ile Halkbank ortaklığı olan “Hollanda Demirhalkbank”ın, Türkiye’de gerçekleştirilen operasyondan etkilenmediği açıklandı.
Hisselerinin yüzde 70’i Demirbank, yüzde 30’u da Halkbank’a ait olan Hollanda Demir Halkbank Genel Müdürü Merdan Araz, Demirbank ve Halkbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesinin, kendilerini etkilemeyeceğini, çünkü bu bankanın, Hollanda yasalarına göre kurulmuş ve Hollanda Bankalar Yasası’nın güvencesi altında altında olduğunu belirtmesine rağmen bir çok yatırımcı mağduriyet yaşadı.
Anayasa Mahkemesi'nden Demirbank hissedarlarına tazminat
Anayasa Mahkemesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredildikten sonra satılan Demirbank'ın, yabancı uyruklu 6 hissedarına ödenen tazminatların enflasyon karşısında değer kaybetmesi nedeniyle mülkiyet haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı.
Kararda, şunlar kaydedildi:
"Başvurucuların tazminatların yetersiz olduğuna yönelik diğer şikayetleri yerinde görülmemekle birlikte yaklaşık 10 yıl sonra ödenmesine karar verilen bu tazminat tutarlarının derece mahkemelerince güncellenmeyip yalnızca dava tarihinden sonra kanuni faiz işletilmesiyle enflasyon karşısında önemli ölçüde değer kaybına uğratıldığı anlaşılmaktadır. Halbuki hukuka aykırı bulunan söz konusu müdahalenin sonuçları bakımından uygun ve adil bir giderimden söz edilebilmesi için hükmedilen tazminat tutarlarının değer kaybına uğratılmadan makul bir sürede ödenmesi gerekir."
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…