Bu şirket sermaye tavanı artırıyor! Tam 5 kat!
Bu şirket sermaye tavanı artırıyor! Tam 5 kat! Şirket KAP'a attığı bildirim ile sermaye tavanının artırılmasına karar verdiğini duyurdu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haberi...
Bu şirket sermaye tavanı artırıyor! Tam 5 kat! Şirket KAP'a attığı bildirim ile sermaye tavanının artırılmasına karar verdiğini duyurdu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haberimizde...
Bu şirket sermaye tavanı artırıyor! Tam 5 kat!
İdealist Gayrimenkul tarafından KAP'a yapılan açıklamaya göre şirket sermaye tavanını 50 milyon TL'den 250 milyon TL'ye çıkarılmasına karar verdiğini duyurdu.
Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklamanın detayları;
Şirketimiz Yönetim Kurulu 21/01/2022 tarihinde şirket merkezinde toplanarak aşağıda belirtilen hususları karar altına almışlardır.
1. Sermaye Piyasası Kurulu'nun II.18.1 sayılı Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği çerçevesinde, Şirketimizin 50.000.000 TL(ellimilyonTürkLirası) olan kayıtlı sermaye tavanının 250.000.0000 TL(ikiyüzellimilyonTürkLirası)'ye artırılmasına,
2. Şirketimizin mevcut kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin 2022-2026 yıllarını kapsayacak şekilde güncellenmesine,
3. Şirket Esas Sözleşmesinin "Sermaye ve Paylar" başlıklı 8. Maddesinin ekteki şekliyle tadiline,
4. Sermaye Piyasası Kurulu ile T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde gerekli izinlerin alınmasına ve konunun yapılacak ilk Genel Kurul'da pay sahiplerimizin onayına sunulmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
Kayıtlı sermaye nedir?
Bir kere şunu hatırlatmakta fayda var. Bu kavram ve olgular tamamen Türk Ticaret Kanunu ve SPK bildirileri kapsamında. TTK üst kanun ve SPK tebliğ ana rehberimiz.
Borsa ile ilgilenen her yatırımcının karşısına çıkan iki kavram: ödenmiş sermaye ve kayıtlı sermaye.
Ödenmiş sermaye kavramını sitedeki borsa rehberi sayfamızda daha önce açıklamıştım
Kayıtlı sermaye kavramı ise, anonim şirketlerin esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydı ile genel kurula ihtiyaç duymaksızın sadece yönetim kurulu kararı ile yeni hisse senedi bastırma veya sermaye artırımında bulunmasına yarayan sistemdir.
Özellikle genel kurul toplantılarının maliyetinin yüksek veya üye sayısı ve profili nedeniyle zorlukla yapılabildiği şirketlerde, şirketin sermaye artırımlarında daha esnek karar alabilmesine yarayan kayıtlı sermaye sistemi bu bakımdan oldukça önemlidir.
Sistem şu şekilde işler: Yönetim kurulu ,şirket genel kurulunda arttırabilecekleri bir maksimum limit (sermaye tavanı) belirlenmesini ister. Yönetim kurulu da en az beş yıl içinde o tavana ulaşmak kaydıyla ve o tavanı aşmamak şartıyla , ister bir kerede ister bir kaç sermaye artırımı yoluyla, tavan miktarına kadar sermayelerini yükseltebilir. Esas sermaye sisteminde gerekli sermaye arttırımı her seferinde genel kuruldan onay alınması gerekirken, kayıtlı sermaye sisteminde bu iş toplu bir izin alınarak yapılmış olur.
Borsada kayıtlı sermaye tavanını artırma nedir?
Kayıtlı sermaye tavanı, şirketlerin sermaye kalıbını gösterir. Bu kalıbın üzerine çıkabilmek için kalıbı büyütmek yani kayıtlı sermaye tavanını artırmak gerekir. Büyüyen ve sermaye ihtiyacı artan şirketler bunu ancak kayıtlı sermaye tavanlarını yükselterek yapabilir.
Aslında şirketler büyüme planlarını bir sermaye tavanıyla sınırlamamak için kayıtlı sermaye tavanını sürekli olarak artırmak durumundadır. Çıkarılmış sermayenin kayıtlı sermaye tavanına yaklaştığı durumlarda gerçekleştirilen bu artırımlar, aynı zamanda şirketin sermaye bazlı büyüme planlarının da bir parçasıdır. Yani bir şirket eğer kayıtlı sermaye tavanını maksimum seviyede artırıyorsa, bu durumda sermayesinde hızlı büyüme planları yapıyor olabilir. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki, mesela 5 yıl boyunca geçerli olacak şekilde yapılan yüksek oranlı kayıtlı sermaye tavanı artırımı, şirketin o 5 yılda sermayesini o tavana gerirmek zorunda olduğu anlamına gelmez. Çünkü şirket bu 5 yılın sonunda SPK’ya başvurarak aynı sermayenin 3-4 veya 5 yıl daha aynı seviyede belirlenmesi için süre uzatım talebinde de bulunabilir.
Kayıtlı sermaye tavanı artırımı hisseyi nasıl etkiler?
Yukardaki açıklamaların kısa bir özetini geçmiş olayım.
Bir şirketin yasal bir sermaye kalıbı var. Ve bu kalıp dışına her ne iş yaparsa yapsın çıkamaz. Diyelim ki büyük yatırım hedefleri var veya 5 yıllık bir stratejik planlama yaptı ve baktı ki yasal sermaye tavanı bu işlere yetemiyor. İşte bu süreçte şirket sermaye tavan artırım kararı alıyor ve bunu SPK’ya da onaylatıyor.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…