Bu şirket sermaye tavanı artırımı yapıyor! 3 milyar TL
Bu şirket sermaye tavanı artırımı yapıyor! Şirket KAP'a yaptığı açıklama ile sermaye tavanının artırılması için SPK'ya başvurduğunu duyurdu. Yapılan açıklama ve daha fazlası ha...
Bu şirket sermaye tavanı artırımı yapıyor! Şirket KAP'a yaptığı açıklama ile sermaye tavanının artırılması için SPK'ya başvurduğunu duyurdu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haberimizde...
Bu şirket sermaye tavanı artırımı yapıyor! 3 milyar TL
Türk Sınai Kalkınma Bankası #TSK, #TSKB KAP'a yaptığı açıklama ile kayıtlı olan sermaye tavanının 4.5 milyar TL'den 7.5 milyar TL'ye artırılması için SPK'ya başvurduğunu duyurdu.
Mevcut Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL) | 4.500.000.000 |
Yeni Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL) | 7.500.000.000 |
Kayıtlı Sermaye Nedir?
Bir sermayenin artırımı konusunda yönetim kurulu için tanınmış olan yetki tavanı kayıtlı sermaye olarak ifade edilir. Yani herhangi bir konu hakkında harcama yapılmak istendiği vakit, yönetim kurulu adına belli bir üst sermaye artırma hakkı bulunur. Bu hak üzerinden kullanım ile beraber sermaye artırımı gerçekleşmektedir. Ele alınmış olan üst limit ise kayıtlı sermaye olarak ifade edilir.
Kayıtlı sermaye tavanı, şirketlerin sermaye kalıbını gösterir. Bu kalıbın üzerine çıkabilmek için kalıbı büyütmek yani kayıtlı sermaye tavanını artırmak gerekir. Büyüyen ve sermaye ihtiyacı artan şirketler bunu ancak kayıtlı sermaye tavanlarını yükselterek yapabilir.
Aslında şirketler büyüme planlarını bir sermaye tavanıyla sınırlamamak için kayıtlı sermaye tavanını sürekli olarak artırmak durumundadır. Çıkarılmış sermayenin kayıtlı sermaye tavanına yaklaştığı durumlarda gerçekleştirilen bu artırımlar, aynı zamanda şirketin sermaye bazlı büyüme planlarının da bir parçasıdır. Yani bir şirket eğer kayıtlı sermaye tavanını maksimum seviyede artırıyorsa, bu durumda sermayesinde hızlı büyüme planları yapıyor olabilir. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki, mesela 5 yıl boyunca geçerli olacak şekilde yapılan yüksek oranlı kayıtlı sermaye tavanı artırımı, şirketin o 5 yılda sermayesini o tavana gerirmek zorunda olduğu anlamına gelmez. Çünkü şirket bu 5 yılın sonunda SPK’ya başvurarak aynı sermayenin 3-4 veya 5 yıl daha aynı seviyede belirlenmesi için süre uzatım talebinde de bulunabilir.
TSKB HAKKINDA
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olarak İstanbul'da 1950 yılında Dünya Bankası, T.C. Merkez Bankası desteği ve ticari bankaların pay sahipliği ile kurulan bir bankadır. TSKB donemin ileri gelen ekonomist, sanayici ve isadamlarinin ortaklığı ile kurulmuş bir yatırım bankasıdır.
Bankanın hisselerinin %30,72'si Türkiye İş Bankası ve Grubu şirketlerine ve %8,38'i Türkiye Vakıflar Bankası'na ait olan bankanın geri kalan %60,90'luk orandaki hisse ise Borsa İstanbul'da (BİST) "TSKB" kısaltması ile işlem görmektedir.
TSKB; İstanbul'da ve Ankara'da olmak üzere 2 şube ile hizmet vermektedir. Bankanın hakim ortağı olduğu "bağlı ortaklıklar" sınıfındaki şirketler ve bu şirketlerin sermayesindeki TSKB yüzdesi aşağıdaki gibidir:
- TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. - % 99,99
- TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. - % 89,13
- Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. - % 95,78
- TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. - % 80,17