Borsa İstanbul halk arz edilecek payların piyasa değerini değiştirdi
Borsa İstanbul A.Ş’den yapılan açıklamada, halka açılma başvurularının...
Borsa İstanbul A.Ş’den yapılan açıklamada, halka açılma başvurularının artması sonucu yönetimin çıtayı yükselttiği belirtilerek, ”Halka arz edilecek payların piyasa değeri alt pazarda 20 milyondan 40 milyon liraya, ana pazarda 50 milyondan 75 milyon liraya, yıldız pazarda 200 milyondan 300 milyon liraya yükseltildiği belirtildi.
Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklama
Borsamız Yönetim Kurulu’nun 05/02/2021 tarihli kararı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 11/02/2020 tarihli onayı ile, Pay Piyasası’nda işlem görmeye başlayacak paylarındaki derinliğin arttırılması amacıyla, Kotasyon Yönergesinin 8.maddesinin birinci fıkrasının(b) bendinde yer alan ‘Halka arz edilen payların piyasa değeri” şartı Alt Pazar için 40 milyon TL’ye , Yıldız Pazar için 300 milyon TL’ye yükseltilmiş, ayrıca aynı maddenin üçüncü fıkrası için “Halka arz edilen payların piyasa değeri” şartı 500 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Son dönemlerde halka arz edilen şirketlere yoğun bir talep var
Konuya ilişkin sorularımıza cevap veren Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, son dönemde halka arz edilen şirketlere yoğun bir talep olduğunu ve bunun küçük, büyük, bütün şirketleri borsaya çektiğini söyledi. Bazı halka arzlarda şirkete para bile girmediğini söyleyen Bahçuvan bazılarının da yanlış yöntemler ile belli adrese teslim halka arzlar olduğunu ve bu yöntemlere karşı yatırımcıların tepki duyduğunu söyledi.
Önümüzdeki dönem halka arzı için 170’e yakın şirket hazırlık yapıyor
Önümüzdeki dönem halka arzı için 170 e yakın şirketin hazırlık yaptığını bağımsız denetçi bulmakta bile zorluklar çekildiğini söyleyen Bahçuvan bunların bir çoğu halka arz sürecini tamamlayamayacaktır, dedi.
Girişim Sermayesi Ortaklığı ön plana çıkmalı
Bunun yerine Girişim Sermayesi Ortaklığı ön plan çıkmalı ve halka arzlarda profesyonel dokunuş için bu yöntem teşvik edilmelidir dedi. Yeni düzenleme ile beraber halka açılabilecek şirket sayısının tekrar 50 seviyesine düşeceğini bununla beraber küçük sermayeli şirketlerin yatırım ortaklığı tarzı bir modelde toplu olarak halka açılmasının mümkün olduğunu anlattı. Spk bundan sonra halka arz modellemesinde sıkıntı gördüğü ve belli şartları kabul etmeyenleri kapıdan çevirecektir diyen Bahçuvan, borsanın da kotasyona almak için belli şartları aradığını hatırlattı.
Düzenleme ile KOBİ’ler için halka arz süreci zorlaştı
Düzenleme ile KOBİ’ler için halka arzın zorlaştığını dile getiren Bahçuvan bu şirketlerin derneğe başvurmaları halinde stratejik ortaklık, girişim sermayesi ve halka arz öncesi gerekli büyümeye ulaşmaları için yardımcı olabileceklerini aktardı.
Kaynakça(https://paraajansi.com.tr/)