Almanya, teknoloji egemenliği endişeleri nedeniyle Tayvan firmasıyla 5 milyar dolarlık çip anlaşmasını feshetti
Bilgisayar çipleri için silikon gofretler üreten Tayvanlı bir firma olan GlobalWafers , Almanya’daki politika yapıcıların anlaşmayı zamanında onaylamaması üzerine Münih merkezl...
Bilgisayar çipleri için silikon gofretler üreten Tayvanlı bir firma olan GlobalWafers , Almanya’daki politika yapıcıların anlaşmayı zamanında onaylamaması üzerine Münih merkezli rakibi Siltronic’i artık satın almayacak.
Anlaşmanın Pazartesi akşamı geç saatlerde çökmesi, ulusların yarı iletkenler gibi kritik teknolojiler için diğer ülkelere bağımlı olmak zorunda kalmamak için “teknoloji egemenliklerini” güçlendirmeye çalıştıkları için geliyor. Avrupa şu anda Samsung , TSMC ve Intel gibi şirketlere ev sahipliği yapan ABD ve Asya’ya büyük ölçüde bağımlı .
GlobalWafers Salı günü yaptığı açıklamada , ” GlobalWafers’ın devralma teklifi ve teklif sonucunda ortaya çıkan anlaşmalar tamamlanmayacak ve geçerliliğini yitirecek” dedi .
Almanya ekonomi bakanlığı, 31 Ocak tarihine kadar 4,35 milyar avroluk (4,9 milyar dolar) anlaşmayı netleştirmedi, bu da önerilen satın almanın planlandığı gibi devam edemeyeceği anlamına geliyor.
Almanya ekonomi bakanlığından bir sözcü, “Yatırım incelemesinin bir parçası olarak gerekli tüm inceleme adımlarını tamamlamak mümkün değildi - bu özellikle Çin makamları tarafından yalnızca geçen hafta verilen antitröst onayının gözden geçirilmesi için geçerlidir.” dedi.
21 Ocak’ta Çin’deki düzenleyiciler tarafından onaylanan devralma, Japonya’nın Shin-Etsu’sunun ardından en büyük ikinci 300 milimetre gofret üreticisini oluşturacaktı.
GlobalWafers artık Siltronic’e 50 milyon Euro’luk bir fesih ücreti ödemek zorunda kalacak.
Gofretler, iPhone’lardan araba park sensörlerine kadar her şeye güç sağlamak için kullanılan çiplerde önemli bir yapı taşıdır.
Infineon ve bir dizi diğer yonga üreticisine ev sahipliği yapan Almanya, dünya çapında bir yonga sıkıntısının tanınmış otomobil endüstrisine zarar vermesinin ardından yarı iletken küresel tedarik zinciri konusunda giderek daha fazla ihtiyatlı hale geldi.
Bakanlık, GlobalWafers yeni bir satın alma girişiminde bulunmayı seçerse tekrar bir yatırım incelemesi yapılacağını söyledi.
GlobalWafers CEO’su Doris Hsu, sonucun ”çok hayal kırıklığı” olduğunu ve firmanın “Alman hükümetinin kararsızlığını analiz edeceğini ve gelecekteki yatırım stratejimiz üzerindeki etkisini dikkate alacağını” söyledi.
Şirket yaptığı açıklamada, “Avrupa, GlobalWafer’lar için önemli bir pazar olmaya devam ediyor ve bölgedeki müşterilere ve çalışanlara bağlılığını sürdürüyor.”
Siltronic hisseleri Salı günü Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda sabah ticaretinde %2’nin üzerinde arttı.
Başka yerlerde, hükümetler ve düzenleyiciler tarafından bir dizi başka çip anlaşması da araştırılıyor. Bunlardan en dikkate değer olanı, Nvidia’nın şu anda Japonya’nın SoftBank’ına ait olan İngiliz çip tasarımcısı Arm için 40 milyar dolarlık teklifi.
Eleştirmenler, kendi yongalarını tasarlayan Nvidia ile birleşmenin Arm’ın “nötr” yarı iletken tasarımlarına erişimi kısıtlayabileceğinden ve daha yüksek fiyatlara, daha az seçeneğe ve sektörde daha az yeniliğe yol açabileceğinden endişe duyuyor. Ancak Nvidia, anlaşmanın daha fazla inovasyona yol açacağını ve Arm’ın artan yatırımdan fayda sağlayacağını savunuyor.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…