Euro 37,18
Dolar 34,24
Sterlin 44,72
Altın 2.985

Para girişi borsayı coşturdu

Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırarak yükseliş trendine devam ediyor. Pazartesi günü zayıf bir açılışın ardından 3070 puan seviyelerini test ediyor, ilk hedef 3100

Resim a2eSy7vHWa
Google News

Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırarak yükseliş trendine devam ediyor. Pazartesi günü zayıf bir açılışın ardından 3070 puan seviyelerini test ediyor, ilk hedef 3100

Faiz indirimi Borsa İstanbul’da kısa süreli bir dalgalanmaya neden olsa da etkileri kısa sürdü ve toparlanma geldi. Ancak döviz kurlarına yükseliş olarak yansıdı ve dolar/TL kuru 18.00 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başladı. Bir süredir bu seviyeyi geçmekte zorlanıyordu.

Faiz düşüşünün kurları yukarı çekmesi piyasa işleyişi gereği olağan bir durum. TCMB rezervlerindeki artış döviz kurlarını baskılamakta kullanılacak mı? Kur artışının enflasyon üzerindeki etkisi ne kadar olacak? Hatırlanırsa temmuz enflasyonu biraz ivme kaybetmişti. Ayrıca TCMB’nin faiz kararının kredi faiz oranlarına ve ekonomideki büyümeye ne ölçüde yansıyacağı konusu önümüzdeki dönem izlenecek konular arasında olacak.

Yakından takip edilen diğer parametreler ise Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi ve eurobond faiz oranları. CDS primi 900 seviyesinden 650 seviyesine çekildikten sonra tekrar 770 seviyelerine yükselirken 10 yıllık eurobond faizi %9.2 seviyesini gördükten sonra tekrar %10 seviyesine ulaştı. Dalgalı seyir devam ediyor. Ancak iç piyasaların bu yöndeki gelişmelere tepkisi oldukça zayıf.

BORSADA RALLİ DEVAM EDİYOR

İLK destek 3.000 seviyesinde bulunurken sonraki destek noktaları 2.930 ve 2.850-2.770 seviyelerinde. İlk dirençler ise 3.050-3.100 noktalarında. Çıkış kanal dirençleri olması nedeniyle önemli görülen bu noktalarda kâr satışları gelebilir. 3.100 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda ise çıkışın devamıyla birlikte sonraki dirençler 3.200-3.250 ve 3.500 seviyelerinde. Endekste çıkış trendi gücünü korumakla birlikte kâr satışları görülebilir.

FED TEMKİNİ ELDEN BIRAKMIYOR

ABD Merkez Bankası (Fed), 26-27 Temmuz 2022 tarihli son toplantısına ilişkin tutanaklarında üyeler, enflasyonun düştüğüne dair hiçbir kanıt olmadığını ve gelecekteki faiz artırım hızının verilere bağlı olduğunu, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımına devam edilmesi gerektiği görüşündeler.

Tutanaklarda, “enflasyonun düşüşünün beklenenden daha uzun sürebileceği belirtilirken para politikası duruşu daha da sıkılaştıkça, ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkileri nedeniyle, politika faiz artışlarının hızını yavaşlatmak uygun olabilir.” denildi. Hatırlanırsa temmuz ayında ABD enflasyonu (TÜFE) yüzde 8.6 ile hem beklentilerin hem de haziran ayının altında kalmıştı.

Fed para politikasına ilişkin değerlendirmeler de gelmeye devam ediyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, “Önümüzdeki ay yüzde 0.75 puanlık bir faiz artışından yana olduğunu” söylerken Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD merkez bankasının muhtemel bir resesyonu tetikleme pahasına bile “çok çok” yüksek enflasyonu mümkün olan en kısa sürede düşürmesi gerektiği görüşünde. Açıklamalara bakıldığında Fed’e göre önceliğin enflasyonun kontrol altına alınmasında olduğu görülüyor.

ALTIN FİYATINDA BASKI SÜRÜYOR

ABD’de temmuz enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatması olasılığı ve daha az şahin politika uygulayacağı algısı öne çıkmış, bu durum altının ons fiyatını 1.800 doların üzerine taşımıştı. Bu çerçevede ABD doları zayıflamış ve ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 2.52 seviyesine kadar çekilmişti. Ancak bu görünüm daha sonra değişmeye başladı.

ABD doları tekrar değer kazanırken Dolar Endeksi 108 seviyesinin üzerine çıktı, ABD 10 yıllık bono faizi yükselerek tekrar yüzde 3.00 seviyesine yaklaştı. Bu görünüm doğal olarak altının ons fiyatını baskıladı ve 1.750 dolar seviyesinin altına kadar gevşetti. Petrol fiyatında ise görülen çıkış denemeleri zayıf kaldı. Temelde ekonomik yavaşlama sinyalleri dışında İran petrolünün piyasaya gelmesi olasılığının dillendirilmesi fiyatlamaya konu olan etkenler. Önümüzdeki hafta veri akışları çok yoğun olmamakla birlikte ABD GSYH ve konut satışları, Çin Merkez Bankası faiz kararı var.

Özellikle konut verileri yakından izleniyor. Çin, İngiltere ve Türkiye’de konut satışlarında bir zayıflama söz konusu. Konut sektörü ekonomik görünüm hakkında görüş veren en önemli sektörlerden. İç piyasaların bu dönem dışarıdaki gelişmelere duyarlılığı zayıf görülüyor. Bunun geçici bir durum olduğu unutulmamalı. (bigpara)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
borsa borsa
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<