Dolar 18 TL oldu Türk Lirası tarihi dip seviyede (!)
Daha fazla düşer mi yoksa "TL'nin bu seviyeleri dip daha fazla düşemez" söylemleri sıcaklığını korurken Türk Lirası dolar karşısında erimeye devam ediyor. Dolar 18 TL oldu Türk...
Daha fazla düşer mi yoksa "TL'nin bu seviyeleri dip daha fazla düşemez" söylemleri sıcaklığını korurken Türk Lirası dolar karşısında erimeye devam ediyor. Dolar 18 TL oldu Türk Lirası tarihi dip seviyede
Dolar 18 TL oldu Türk Lirası tarihi dip seviyede Daha fazla düşer mi? Dolar 20 TL olur mu? Kur nerede dengelenecek?
Türkiye Ekonomisinde taşlar yerinden oynamaya devam ediyor. Bakan Nebati'nin TL'nin bu seviyeleri dip daha fazla düşemez söylemlerine inat Dolar kuru rekorlar kırmaya devam ediyor. Dolar 18 TL bandını da aştı.
Ekonomide en önemli konulardan birisi politika yapıcıların söylem ve eylem birliğinde olmalarıdır. Yani eğer siz faiz nas diyerek ekonomik gerçeklerden uzak bir şekilde düşürdüğünüz takdirde bunun sonucunda olan diğer makroekonomik değişkenlere oluyor. Enflasyon kontorlden çıkıyor ve dörtnala giderken düşürülen ve hiç bir teorik altyapısı olmayan politikalar sonucunda zaten kırılgan bir yapıda olan ekonomi iyice kontrolden çıkmaya devam ediyor.
Eğer ki paranız rezerv para değilse zaten 1-0 geride başladığınız ekonomik ortamda yüksek cari açık ve dışa bağımlı ihracat yapısı birleşince otomatikman oyun 2-0 , 3-0 hatta 5-0 noktasına geliyor.
Riskleri düşürmeden ekonomik istikrarı ve fiyat istikrarını sağlamadan suni biçimde düşen faiz ise hiçbir anlam ifade etmiyor. Faizi düşürmek için çıktığınız yolda adı faiz olmayan ama faizden kat be kat maliyetli olan kur korumalı mevduat gibi uygulamaları hayata geçirmek durumunda kalıyorsunuz.
Dolar 18 TL'yi kırdı daha ne kadar gider?
Çok değil geçtiğimiz yıl Eylül ayında 8,75 seviyelerinde olan Dolar kuru 1 yıl geçmeden 18 TL'ye yükseldi.
1 yılda Türk Lirası 2,5 kata yakın değer kaybederken enflasyon kontrolden çıktı. Faiz yükü anaparayı geçti ve artık açıklanan ekonomik tedbir paketleri hiçbir şekilde etki etmemeye başladı.
Bu noktaya gelirken elbette küresel ölçekte yaşanan darboğazları da göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu süreçte emtia fiyatları rekor kırarken Rusya-Ukrayna savaşı da için tuzu biberi oldu. Küresel anlamda yaşanan enflasyonist süreç gelişmiş ülkelerinde artık enflasyonist sürece girdiğini gösterirken bir yandan da genel durgunluk endişesi korkuların artmasına yol açtı.
İşin özeti ise
Zaten olumsuz dış konjonktürün olduğu bir ortamda mevcut iç riskleri azaltmak bir yana daha da artırıcı politikalar CDS in 900 seviyesine yükselmesine borçlanma faizlerinin ise tarihi yüksek düzeye çıkmasına yol açtı.
Önümüzdeki süreçte özellikle kendine yetebilir bir ülke olmak için temel gıda maddelerinde arz güvenliğinin sağlanması ise en önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Son söz yerine ;
Türkiye'de ekonomi malesef ki "gözlerdeki ışıltı" kadar parıltılı gözükmüyor ve böyle giderse de parıltı sönmeye devam edecek.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…