Borsa, altın, döviz ve kripto da beklentiler nasıl?
Piyasalar oldukça hareketli… Peki piyasalarda neler yaşanıyor? Yatırım araçları için tahminler ne? Borsa, altın, döviz beklentiler nasıl?
Piyasalar oldukça hareketli… Peki piyasalarda neler yaşanıyor? Yatırım araçları için tahminler ne? Borsa, altın, döviz beklentiler nasıl?
Borsa, altın, döviz beklentiler nasıl?
Şahinleşen Fed’in ardından beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyonu küresel hisse senetlerinde düşüşleri hızlandırdı. Nasdaq’ta haftalık kayıp yüzde 8’e dayanırken son aylarda ralli yapan Borsa İstanbul frene bastı. Euro karşısında 2017’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan dolar içeride 15.50 TL sınırına yaklaştı. Kripto paraları ise LUNA kasırgası vurdu.
Piyasalar geride bıraktığımız hafta yine oldukça hareketliydi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecine başlaması, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, dünyada artan enflasyon oranları zaten son dönemde risk iştahını iyice azaltmıştı. Çarşamba günü ABD’de açıklanan enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde gelmesi piyasaların üzerindeki kara bulutları daha da kararttı.
Küresel borsaların tamamı haftayı satış baskısı altında geçirdi. New York’ta teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Naqdaq’ta haftalık kayıp yüzde 8’e dayanırken yılbaşından bu yana yaşanan gerileme yüzde 25’i aştı. Yılbaşından bu yana yurtdışı borsalardan pozitif yönde ayrışan Borsa İstanbul da bu sürece daha fazla kayıtsız kalamadı ve haftayı yüzde 2 civarı kayıpla kapattı.
'KRİPTO'DA LUNA DEPREMİ
Geçen haftanın en çok konuşulan konusu ise kripto paralardı. Kripto paralar arasında piyasa değeri en yüksek olanlardan LUNA’nın fiyatının 100 dolarlardan 1 centin altına gerilemesi bomba etkisi yarattı.
Terra blockchain zincirinin yönetim coini olan Luna, sistemin sabit coin'i UST’nin “1 dolar=1 UST” eşitliği koruyamamasıyla resmen çöktü. Zaten uzun zamandır ‘tatsız’ olan piyasa LUNA depremiyle yerle bir oldu. Bitcoin 26 bin 500 doların altına gerilerken alt coinlerde çok ciddi kayıplar yaşandı.
UST ile başlayan sabit coin tartışması bir ara kripto piyasasının en büyük sabit coin'i olan Tether’e (USDT) sıçradı ama spekülasyon büyümedi. UST’nin arkasında bir varlıktan ziyade algoritma varken Tether’in yönetilebilir miktarda ‘gerçek’ dolar varlıkları tuttuğu söyleniyor.
DOLAR, BANDIN DIŞINA ÇIKTI
Döviz piyasasında da dalga boyu hisse ve kriptoda olduğu gibi arttı. Fed’in şahinleşmesiyle küresel anlamda değer kazanan dolar, Euro karşısında 2017 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Kur korumalı mevduat dövize olan talebi kırmış ve dolar yılbaşından bu yana 13-15 TL bandına sıkışmıştı. Ancak yüksek enflasyonist ortam ve küresel anlamda dolardaki değer artışı doların 15.50 TL’ye yaklaşmasına neden oldu. Yaz aylarının yaklaşıyor olmasına bağlı olarak artacak turizm gelirleri ve enflasyona endeksli yeni enstrümanların açıklanacak olmasının şu aşamada yukarı yönlü sert bir hareketi engelleyeceği düşünülüyor.