TÜSİAD tarafından düzenlenen “Dijital Türkiye Konferansı” 27 Ocak 2021 tarihinde online olarak gerçekleştiriliyor. Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut sektör ve şirket durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu

TÜSİAD Dijital Türkiye Konferansı; “Oyunun kuralları değil, kendisi değişti” mottosu ile gerçekleşiyor! Türkiye’de Yazılım Sektörü (Mevcut Durum, Geleceğe Dönük Öngörüler paneli başladı. Panelde konuşma gerçekleştiren Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut Türkiye'de yazılım sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşmanın başlıkları aşağıdaki şekilde

Türkiye'de yazılım sektörü 1980'lerde ortaya çıktı PC'nin yaygınlaşması ile birlikte yazılımın bir paket ürün haline gelmesi gerektiği ortaya çıktı. Bugün dünyada lider olan yazılım şirketleri oradan çıktı.

Yazılım geçtiğimiz 30 yılda ekonominin dönüşmesine yön veren , katma değerin en çok sağlanmasına neden olan sektördür. 1980'de Forbes'un Amerika'nın ilk 20 Zengini araştırmasında hiç yazılımcı yok. Şimdikinde ilk 5'in hepsi yazılımcı.

Artık yazılım olmadan herhangi bir yeni iş modeli oluşturmakta mümkün olmuyor. Bugün işleri yapan şey yazılım.

Türkiye'de yazılım sektörü hala çok küçük. Bizden sonra başlayan ülkeler bile bizi geçtiler. Ama 800 milyon dolarlık bir yazılım ihracatı varsa bunu da küçümseyemeyiz. Bu aslında tekstilde üretilenin 10 katı.

LOGO Yazılımın başarısındaki en önemli şeylerden bir tanesi ürünleşmenin erken zamanlarda keşfetmesi. Ürünleşmek lazım. Ürünleşmek lazım ki kar marjını kontrol edebilesiniz.

Bugün LOGO Yazılım halka açık. Halka açık hisselerinin büyük bir çoğunluğunu yabancılar alıyor. Yabancılar aldığı içinde değerleniyor. Türkiye'de analistlerin bile yeni baktığını görüyoruz. Yani yazılımı değerlendiremiyorlar bile. Şirketi çimento şirketi gibi niye temettü dağıtmıyor diyorlar. F/K'sı niye düşük diyorlar. Yeni Ekonomiyi hala anlayamıyorlar. LOGO Şirketi Borsa Analistini bile yetiştirmek zorunda kaldı.

Yazılımda üretilen katma değer diğer sektörlerin üzerinde.

Yazılım sektörünün potansiyeline inandığımdan dolayı buradayım. Türkiye'de insan kaynağımız var, insan kaynağımız yeterli. Bunlarla birlikte ürün üretecek bir yönteme doğru geçmemiz lazım.

Yazılım sektörünün bugünkü modellerine bakarak yani Bulut odaklı sistemler ile iş yapmak lazım.

Borsada Üç Hisseye Yasak Geldi! Borsada Üç Hisseye Yasak Geldi!

Product Manager'lara ihtiyacımız var. Ülkemizde bu bir kariyer olarak görülmüyor. Ürün yöneticisi olabilmek için öncelikle Kreatif olunması gerekiyor. Saat ile çalışan yazılımcılar, kod yazarları yetiştirebilirsiniz fakat ürün üretemeyebilirsiniz.

Editör: Borsa Metre