(MR) Karma Gerçeklik nedir?
(MR) Karma Gerçeklik nedir? Genişletilmiş gerçekliğin gerçek ortamdan sanal ortama aktarılması olan Karma Gerçeklik nedir? (M...
(MR) Karma Gerçeklik nedir? Genişletilmiş gerçekliğin gerçek ortamdan sanal ortama aktarılması olan Karma Gerçeklik nedir?
(MR) Karma Gerçeklik nedir?
Karma Gerçeklik fiziksel dünya ve gerçek dünyanın bir arada olabileceğini deneyimleme fırsatı veren yeni ortamlar sunmaktadır. Karma Gerçeklik deneyimi, kullanıcının gerçek dünyadaki ortamını ve her iki ortamın da bir arada var olabileceği ve birbiriyle etkileşime girebileceği dijital olarak oluşturulmuş içeriği sorunsuz bir şekilde birleştiren deneyimdir.
Karma Gerçeklik arttırılmış ve sanal gerçeklikten daha yavaş ve daha emin şekillerde geliştiriliyor. Karma Gerçeklik (MR) yani Mixed Reality, gerçek dünyadaki nesnelere gerçek zamanlı olarak bunlarla etkileşime giren sentetik bir içerik katmanıdır. Karma Gerçeklik deneyimleri, bilgisayar tarafından oluşturulan nesnelerin fiziksel ortamdaki nesneler tarafından gözle görülür bir şekilde gizlenmesiyle tıkanıklık gösterir.
Karma Gerçeklik (Mixed Reality) çeşitli cihazlar ve giyilebilir bilgisayarlar yardımı ile Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojilerinin tüm özelliklerini kapsayacak şekilde, sanal ve fiziksel dünyalar tek bir gerçeklik altında birleştiriyor.
Karma Gerçeklik teknolojisi şunları içerir:
- Çevresel anlayış: Bir alanı haritalama ve bu alana bilgiyi sanal ve gerçek dünya içeriğini birleştirecek şekilde yerleştirme yeteneği.
- İnsan anlayışı: İnsan kullanıcıların hareketlerini, konuşmalarını ve girdilerini izleyen sensörler ve kameralar tarafından sağlanan teknoloji.
- Uzamsal ses: Dijital deneyimlerin daha sürükleyici ve gerçekçi olmasını sağlamak için tasarlanmış 360 derecelik ses deneyimleri.
- Konumlar ve konumlandırma: XR teknolojisinin herhangi bir anda hem kendi konumunu hem de kullanıcının konumunu anlama yeteneği.
- 3B varlıklar: Gerçek dünyada erişilebilir, tamamen üç boyutlu içerik. Genellikle bu varlıklara “hologramlar” denir.
Çevremizi saran 3 Boyutlu hologram görüntüleri ve gerçekçi sesler ile, fiziksel ve dijital dünyaların iç içe girişine şahit olacağız. Uzaklardaki akrabalarımız veya ofisteki toplantılarımızda, katılımcıların sanal avatarları veya 3 Boyutlu Holografik suretleri yanı başımızda, sanki gerçekten oradaymış gibi görünecekler. Sadece sanal objelerin ve görüntülerin gerçek dünya üzerinde görüntülenmesi değil, aynı zamanda gerçek dünyaya ait görsel ve verilerin sanal dünyalar içerisinde yer alması da Karma Gerçekliğin (Mixed Reality) sınırları dahilinde gerçekleşecek. Örnek olarak gerçek zamanlı olarak vücudumuzu tarayan 3D Hologramlarımızı yaratan bilgisayarlar, bu suretleri sanal olarak yaratılmış ortamlara aktaracak, bu sefer kendi gerçekliğimizi sanal bir ortamda, sanal ve gerçek dünyaların iç içe geçtiği bir ortamda deneyimleyeceğiz.
Karma Gerçekliğin geleceği nedir?
Teknoloji gelişmeye devam ettikçe ve yenilikçiler sanal ve fiziksel dünyaları birleştirmenin yeni yollarını keşfettikçe, karma gerçekliğin potansiyeli giderek daha çekici hale geliyor. Holografik içerik yönetimini mümkün kılmak için sürükleyici cihaz araçları hızla daha fazla dikkat çekiyor.
Karma Gerçeklik cihazları:
Google Glass
Google Glass üzerinde optik bir ekran bulunan gözlük seklindeki giyilebilir bir bilgisayardır. Komutlarınızı algılayarak fotoğraf çekme, video kaydetme ve mesaj gönderme gibi komutlarınızı algılar.
Microsoft HoloLens
Dış dünya ile etkileşimi mümkün kılan Microsoft HoloLens, tamamen bir yere bağlı olmaksızın çalışan, şeffaf ilk holografik bilgisayardır. Kullanıcı gerçek ortamdan kopmadan sanal ortamında beraberinde yaşar ve deneyimler.
Leap Motion tarafından piyasaya sürülmesi beklenen Project North Star adındaki teknoloji daha şimdiden kendinden söz ettirmeye başladı.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.
Öncü haberciliğin adresi Borsametre…