Bitcoin açgözlü alımların kurbanı mı
Bitcoin 20 Temmuz günü 29296 dolar ile yola çıktı ve 9 Kasım günü, 110 gün sonra 69000 dolar oldu. 3.5 ayda %135 den fazla prim yaptı.
Bitcoin 20 Temmuz günü 29296 dolar ile yola çıktı ve 9 Kasım günü, 110 gün sonra 69000 dolar oldu. 3.5 ayda %135 den fazla prim yaptı.
Kripto piyasasında işlem yaparken genelde kararlar duygusal alınır. Piyasa yükselirken insanlar açgözlü olma eğilimindedir ve bu da FOMO'ya (Kaybetme Korkusu) neden olur. Ayrıca, insanlar genellikle piyasaların anlık hareketlerinde duygusal kararlar verip buna göre işlem yaparlar. Yatırımcıyı böyle anlık kararlar ve onun pişman edici telafi edilemez sonuçlarından korumak için bir ölçek geliştirildi. Korku ve Açgözlülük Endeksi. Bu endeks ile yatırım danışmanları, sizi kendi duygusal aşırı tepkilerinizden korumaya çalışıyor. Endeks iki basit varsayım üzerine kurulmuş,
- Aşırı korku , yatırımcıların çok endişeli olduğunun bir işaretidir ve bir alım fırsatı olabilir .
- Yatırımcılar çok açgözlü hale geldiğinde, bu, piyasanın bir düzeltme zamanı geldiği anlamına gelir .
Bu nedenle, Bitcoin piyasasının mevcut duyarlılığı analiz ediliyor ve sayılar 0'dan 100'e kadar basit bir ölçeğe sıkıştırılıyor. 0, "Aşırı Korku", 100 ise "Aşırı Açgözlülük" anlamına geliyor.
Şu anda Bitcoin için bu endeks 74 seviyesini gösteriyor. Bunun anlamı, piyasanın tamamen duygusal nedenlerle Bitcoin almaya devam ettiğini ve aslında kriptonun bu fiyatları hazmedemediğini gösterir.
Veri kaynakları
Korku ve Açgözlülük endeksini hesaplarken aşağıdaki beş kaynaktan veri toplanıyor. Kripto pazarındaki duygu değişiminde anlamlı bir ilerlemeyi görselleştirmek için her veri noktası bir önceki günle aynı değerdedir.
Burada verilen değerler ve mevcut endeks yalnızca Bitcoin içindir.
Volatilite (%25)
Derecelendirilmek istenen öğenin mevcut oynaklığı ölçülür . Burada öğe Bitcoin olduğu için ,Bitcoin'in düşüşleri ve son 30 gün ve 90 günün karşılık gelen ortalama değerleri karşılaştırılır. Oynaklıkta olağandışı bir artışın, korkulu bir piyasanın işareti olduğu savunulur.
Piyasa Momentumu/Hacimi (%25)
Mevcut hacmi ve piyasa momentumu ölçülür (yine son 30/90 günlük ortalama değerlerle karşılaştırıldığında) ve bu iki değer bir araya getirilir. Genel olarak, günlük bazda pozitif bir piyasada, yüksek alım hacimleri görüldüğünde , piyasanın aşırı açgözlü (fazla boğa) hareket ettiği sonucuna varılır.
Sosyal Medya (%15)
Reddit duyarlılık analizi hala canlı dizinde olmasa da twitter analizleri değerlendirilir. Orada, her bir coin için çeşitli hashtag'lerdeki gönderiler toplanır ve sayılır (herkese açık olarak, yalnızca Bitcoin için olanları gösterilir) ve belirli zaman dilimlerinde ne kadar hızlı ve kaç etkileşim aldıkları kontrol edilir). Alışılmadık bir yüksek etkileşim oranı, coine artan bir kamu ilgisiyle sonuçlanır, bu da endekse açgözlü bir piyasa davranışı olarak dahil edilir.
Anketler (%15)
Oldukça geniş bir kamuoyu yoklama platformu olan samanpoll.com (sorumluluk reddi) ile birlikte, haftalık kripto anketleri düzenlenir ve insanlara piyasayı nasıl gördükleri sorulur. Genellikle, her ankette 2.000 - 3.000 oy sayılır, sonuçta , bir grup kripto yatırımcısının duyarlılığının bir resmi elde edilir. Aslında bu sonuçlara çok fazla önem verilmez ancak endeks hesaplamaların başlarında bu rakam oldukça faydalı olmuştu.
Hakimiyet (%10)
Bir kriptonun hakimiyeti, tüm kripto piyasasının piyasa değeri payına benzer. Özellikle Bitcoin için, Bitcoin değerlemesindeki bir artışın,( Bitcoin en güvenilen cripto para olduğu için ) daha spekülatif olan alt coinlere yatırımlardan duyulan korkudan (ve dolayısıyla bir azalmadan) kaynaklandığı düşünülür. Öte yandan, Bitcoin hakimiyeti azaldığında, insanlar bir sonraki büyük boğa koşusunda şanslarını hayal ederek daha riskli alt coinlere yatırım yaparak daha açgözlü olurlar. Bitcoin dışındaki bir kripto paranın baskınlığını analiz ederek, bir alt coine daha fazla ilgi gösterilmesi o belirli altcoin için yükseliş/açgözlü bir davranışa yol açabileceğinden, bunun tersi tartışılabilir.
Trendler (%10)
Bitcoin ile ilgili çeşitli arama sorguları için Google Trendler verileri alınır ve bu sayılar, özellikle de arama hacimlerinin değişimi ve önerilen diğer popüler aramalar karşılaştırılır. Örneğin, "Bitcoin" için Google Trends kontrol edilir ,arama hacminden fazla bilgi elde edilemez. Ancak şu anda, ilgili arama sorguları kutusundaki “bitcoin fiyat manipülasyonu” sorgusunda +1,550% artış olduğu görülebilir. Bu açıkça piyasada bir korku işareti ve bu endeks için kullanılır.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/borsmetrecomtrFacebookTwitterWhatsAppMessengerLinkedInCopy LinkEmailPaylaşFacebookTwitterWhatsApp