Avrupa Merkez Bankası, dijital euro için düğmeye bastı
Avrupa Merkez Bankası 2023 yılının ilk aylarında bir merkez bankası dijital Euro için yasa tasarısı oluşturmayı planlıyor. A...
Avrupa Merkez Bankası 2023 yılının ilk aylarında bir merkez bankası dijital Euro için yasa tasarısı oluşturmayı planlıyor.
Avrupa Merkez Bankası dijital euro getirmek için kolları sıvadı.
Şu an dijital euro için pilot çalışmaların devam ettiği Avrupa’da 2023 yılında çıkarılacak yasa tasarısı sonrası 2025 yılında bölgede dijital euro kullanımının başlama ihtimali üzerinde duruluyor.
Dijital euro çalışmaları hızlı bir şekilde devam edebilir
Avrupa Birliği Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, Afore Consulting tarafından düzenlenen bir fintek konferansında konuyla ilgili bilgi verdi. McGuinness, ortada bir talep olduğunu ve hedeflerinin 2023 yılı başlarında mevzuatı belirmek olduğunu belirtirken önümüzdeki haftalarda ise dijital euro yasası için görüşmelere başlayacaklarını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), finansal istikrarı gözeterek dijital euro için detaylı bir çalışma yapmak istiyor. ECB yönetimi, dijital euronun hayata geçmesi için kesin kararı verecek olan birim, ancak Avrupa Birliği politikacıları işleyişin hızlandırılmasını istiyor.
Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, birliğin bir merkez bankası dijital para birimi tedavülü konusunda geri kalmaması yönünde fikir sunanlardan biri. ECB Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta ise ECB’nin dijital formda bir euro ihracıyla kullanıcı gizliliğini özel şirketlerden daha iyi sağlayabileceğini düşünüyor.
Ülkeler Tether gibi sabit koinlerden memnun değil
Ülkelerin CBDC ihracıyla ilgili olumlu yaklaşımının diğer bir nedeni olarak sabit kripto paralar konusundaki endişeler olarak görülüyor. Sabit kripto varlıkların piyasa değerinin her geçen gün artması ve denetleme eksikliği, finansal açıdan bir tehdit olarak görülüyor. Ülkeler ise ulusal para birimlerinin dijital formlarını çıkararak bu alanda kontrolü elinde tutmak istiyorlar.
Bu konuyla ilgili en çarpıcı örnek ise büyük bir potansiyele sahip olacağı düşünülen Diem projesiydi. Meta’nın Diem projesi küresel anlamında önemli bir sabit kripto varlık olma potansiyeli taşıyordu. Ancak özellikle ABD’den gelen vetoyla proje başlamadan sonlandırılmış oldu.
Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.