7 Temmuz haftası itibarıyla Türk lirası cinsi ticari kredi faizleri, kurumsal kredi kartı ve kredili mevduat hesabı hariç, yüzde 25,23 seviyesine yükselerek rekor seviyeye çıktı.

Bu, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısının ardından geçen iki haftada ticari kredi faizlerindeki artışın 10,13 puan olduğunu gösteriyor. Aynı dönemde, ihtiyaç kredi faizleri de yüzde 47,95'e çıktı ve PPK toplantısından sonraki iki haftada ihtiyaç kredisi faizindeki artış 6,43 puan oldu. İhtiyaç kredi faizi son olarak 6 Haziran 2003 haftasında yüzde 48,35 ile en yüksek seviyeyi görmüştü. Ayrıca, TL cinsi ticari kredi faizi de 46 haftanın en yükseğine çıktı.

Merkez Bankası, yüksek enflasyon ortamında politika faizini düşük tutma politikasını değiştirerek, Haziran ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında 6,5 puanlık bir artışla politika faizini yüzde 15'e yükseltti. Bu artış, referans faiz oranını yükselttiği için ticari ve ihtiyaç kredi faizlerinde bankaların adım atmasına yol açtı.

Ticari kredi faizlerindeki yükselişe ek olarak, bankacılık sektörünün kredi talebi düşük seviyelerde devam ediyor. 27 Haziran haftasında, ticari kredilerde daralma oranı yüzde 5,11 olarak kaydedilmişti ve özel bankalarda ticari kredilerdeki daralma yüzde 9'a ulaşmış durumda.

Gayrimenkul Şirketi Düşüyor! Paranızı Yarıdan Fazla Düşürdü! Gayrimenkul Şirketi Düşüyor! Paranızı Yarıdan Fazla Düşürdü!

İhtiyaç kredi faizleri bankacılık sektöründe hala en yüksek faizleri uygulanan alan olmaya devam ediyor. Bu dönemde ihtiyaç kredi faizleri de yüzde 47,95'e yükselmiş oldu ve iki haftada 6,43 puanlık bir artış yaşandı. Aynı şekilde, taşıt ve konut kredi faizleri de artış gösterdi.

Bununla birlikte, Merkez Bankası'nın Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatı'nda yapılan değişiklik sonrasında, 3 aydan uzun vadeli TL mevduat faizlerinde azalış yaşandı ve politika faizindeki artış sonrasında mevduat faizlerinin artmasına yönelik beklentiler gerçekleşti.

Önümüzdeki günlerde Temmuz ayı Para Politikası Kurulu kararı açıklanacak ve ekonomistler politika faizinde 500 baz puanlık bir artış bekliyorlar. Ticari ve ihtiyaç kredi faizlerindeki yükselişin devam etmesi ve referans faiz oranının yükselmesi bekleniyor.

Editör: Burhanettin Ercuman