Halka arz edilen şirketler yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. Peki halka arza katılırken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm ayrıntılar haberimizde….

Son dönemde birçok küçük yatırımcı borsa ile tanıştı. Bu yıl yedi halka arz tamamlanmışken borsa yatırımcılar tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Fakat geçtiğimiz hafta yeni halka arz edilen hisselerin tavan serisini bozup tabana oturmasının ardından yatırımcıların halka arz konusunda kafalarında soru işareti oluştu. İşte halka arz edilen şirket için dikkat etmemiz gereken hususlar…

Bugün Bu 3 Hissedeki Tedbir Kararı Kalkıyor! Bugün Bu 3 Hissedeki Tedbir Kararı Kalkıyor!

Halka arza katılırken; şirketin izahnamesi, araştırma raporları, halka arza aracılık etmeyen aracı kurumların yazdıkları raporlar fiyat tespit raporu ve finansal tabloları analiz edilmelidir. Sektöründeki itibarı, ortaklık yapısı ve yönetim kadrosu incelenmelidir. Halka arzda toplanan kaynağın nasıl değerlendirileceğine ve temettü politikasına dikkat edilerek, sektöründe öncü, yatırımları güçlü, mali performansı istikrarlı şirket hisseleri tercih edilmelidir. Payların değeri ikincil piyasa içerisinde belirlenir. Şirketin karlılık sağlayacağını düşünen yatırımcılar, şirket paylarını satın alarak şirkete ortak olurlar. Yıllık karı üzerinden nakit ve/veya bedelsiz pay şeklinde temettü alma imkânı elde edebilirler. Halka arz furyası dediğimiz her hisse senedinin yükseldiği dönem sona erdiğinde doğru hisse seçimi ön plana çıkacaktır.

Bilançolar

Halka arzda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri şirketin mevcut bilanço yapısıdır. Burada en önemli iki faktör, şirketin sermaye yapısı ve net nakit pozisyonudur. Halka arz edilecek şirketin sermaye yapısının zayıf olması, olumsuz bir durum olarak kabul edilir. Toplam Borçlar/Toplam Aktifler ve Finanslar Borçlar/Özsermaye oranları yatırımcıya bu konuda yeterince fikir sahibi olmasını sağlayabilir. Ayrıca, nakit akım tablosu incelenerek şirketin herhangi bir nakit sıkıntısı içerisinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şirketin net nakit pozisyonunun kısa vadeli borçlar kalemini karşılıyor olması tercih sebebidir.

Mali performans

Şirketin geçmiş mali performansı, bir halka arza katılmadan önce kontrol edilmesi gereken en önemli faktörlerdendir. Genellikle izahnamede şirketin son üç yıla ait gelir tabloları bulunmaktadır. Yatırımcının dikkat etmesi gereken konular sırasıyla:

  • Şirketin istikrarlı bir büyüme trendi içerisinde olması
  • Şirketin büyürken makul karlılık oranlarını korumasıdır.

Halka arzda toplanan kaynak nasıl değerlendirilecek?

Yatırımcıların özen göstermesi gereken bir başka konu, şirketin halka arzından gelecek sermayenin hangi amaçla kullanılacağıdır. Şirketin sermayeyi değerlendireceği projeler şirketin piyasa değerini yükseltecek ve yatırımlara yönlendirici şeklinde olmalıdır. Gerçekten ek sermayeye ihtiyacı bulunmayan bir şirketin borsaya açılıyor olması, yatırımcıda şüphe uyandırmalıdır.

Aracı Kurum Raporları

Her halka arzda, halka arzı gerçekleştiren aracı kurum tarafından bir değerleme raporu hazırlanır. Bu değerleme raporu incelendiğinde, halka arz fiyatının makul mu yoksa pahalı mı olduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. Yatırımcının raporda dikkat etmesi gereken, indirgenmiş nakit akım analizinde aracı kurum analistinin yaptığı varsayımlardır.

Genellikle borsanın durgun dönemlerinde halka arzlar vasıtasıyla pek çok şirket piyasaya açılır. Bu şirketlerin hisseleri ilk etapta yüksek fiyattan halka arza katılan yatırımcılara inanılmaz karlar gösterebilir ve yatırımcılar tarafından balon oluşturulur. Sonunda, şirketin yoğun hisse satışı yapmasıyla balonlar sönmektedir. Bu durumdan da en çok zarar gören küçük yatırımcı oluyor.

Kader Tez, PA

Editör: Borsa Metre