Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Yılın en kritik Fed toplantısı!

Yılın en kritik Fed toplantısı! Küresel piyasalar nefesini tuttu, ABD'den gelecek faiz kararını bekliyor. ABD Merkez Bankası, Türkiye saatiyle 21:00'da faiz kararını açıklayaca...

Resim lbhEUdu8qt
Google News

Yılın en kritik Fed toplantısı! Küresel piyasalar nefesini tuttu, ABD'den gelecek faiz kararını bekliyor. ABD Merkez Bankası, Türkiye saatiyle 21:00'da faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketinde medyan beklenti hala 50 baz puan olsa da çok sayıda ekonomistin yorumu ve vadeli piyasa fiyatlaması 75 baz puan faiz artışına işaret ediyor. 75 baz puan gelmesi durumunda bu, 28 yılın en sert faiz artışı olacak.  

Yılın en kritik Fed toplantısı!

S&P 500’ün yakında bir resesyon yaşanabileceği endişeleri nedeniyle ayı piyasasına girmesiyle birlikte ABD hisse senedi piyasasında bu yıl yaşanan yıkım kötüleşmeye devam ediyor.

Yatırımcıların, Fed’in agresif bir sıkılaşma politikası izlerken ekonomide resesyona girmeden enflasyonu indirmek için kullanılan “yumuşak bir iniş” gerçekleştirebileceğine dair şüpheler ve endişeler artmaya devam ediyor.

Yatırımcılar Fed'in faiz kararıyla birlikte Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajları da çok yakından izleyecek.

İşte yılın en kritik Fed toplantısı öncesi bilmeniz gerekenler...

1994'ten bu yana en sert faiz artışı fiyatlanıyor

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi faiz aralığının 50 baz puan artışla yüzde 1,25-yüzde 1,50 bandına çıkarılması yönünde.

Ankete katılan 98 ekonomistin 33’ü 75, 65’i 50 baz puan faiz artışı bekliyor.

75 baz puan artış bekleyen kurumlar arasında Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan, HSBC, Deutsche Bank da yer alıyor.

Powell mayıs ayındaki Federal Açık Piyasa Toplantısı’nda bu toplantı ve Temmuz ayı için 50 baz puanlık faiz artışı sinyali vermişti ancak ABD’de tüketici enflasyonunun yüzde 8,6 ile 40 yılın zirvesinde açıklanmasının ardından çok sayıda kurum tahminini yukarı çekerken, vadeli işlemlerde de 75 baz puanlık artış fiyatlanmaya başladı.

Wall Street Journal’da bu hafta çıkan, Fed yetkililerinin 75 baz puanlık bir artışı onaylayabileceği yönündeki haber de bu beklentileri destekledi.

Fed’in faizi 75 baz puan artırması halinde bu, 1994 yılından bu yana en güçlü artış olmasının yanı sıra adımlarının sinyalini genel olarak önden veren ve kademeli adımları tercih eden Fed’in iletişiminde de bir değişim anlamına gelecek. Böyle bir adım enflasyonla mücadelede geç kalmakla eleştirilen Fed’in kredibilitesini artırabileceği gibi, piyasaların bir sonraki adım için kafasını karıştırma riskini de beraberinde getirebilir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<