Euro 37,19
Dolar 34,24
Sterlin 44,72
Altın 2.987

WHO 'Omicron Covid varyantı çok yüksek küresel risk'

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, omicron Covid varyantının daha fazla yayılması ve ”çok yüksek” bir küresel risk oluşturması muhtemeldir.

Resim uyQkRjFNU9
Google News

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, omicron Covid varyantının daha fazla yayılması ve ”çok yüksek” bir küresel risk oluşturması muhtemeldir.

Pazartesi günü, yeni varyantın neden olduğu Covid enfeksiyonlarındaki artışların bazı alanlar için “ciddi sonuçları” olabileceği konusunda uyardı.

DSÖ Pazartesi günü 194 üye ülkesine teknik bir brifing yayınladı.

Omicron varyantının neden olduğu Covid enfeksiyonlarındaki artışların bazıları için “ciddi sonuçlara” yol açabileceği konusunda uyaran Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, omicron Covid varyantının daha fazla yayılması ve ”çok yüksek” bir küresel risk oluşturması muhtemel.

WHO, bugün 194 üye ülkeye teknik bir özette yaptığı risk değerlendirmesinde, “Bağışıklıktan kaçış potansiyeli ve muhtemelen bulaşıcılık avantajı sağlayabilecek mutasyonlar göz önüne alındığında, Omicron’un küresel düzeyde potansiyel olarak daha fazla yayılma olasılığı yüksektir.” dedi .

“Bu özelliklere bağlı olarak, dalgalanmaların nerede olabileceği de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak ciddi sonuçlara yol açabilecek gelecekte Covid-19 dalgalanmaları olabilir. BM sağlık ajansı, yeni VOC [endişe verici değişken] Omicron ile ilgili genel küresel riskin çok yüksek olarak değerlendirildiğini söyledi.

DSÖ, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen B.1.1.529 varyantını geçen Cuma günü “endişe verici varyant” olarak belirledi .

Raporda, “bazıları bağışıklıktan kaçış potansiyeli ve daha yüksek bulaşıcılık ile ilgili ve bunlarla ilişkili olabilecek çok sayıda mutasyona sahip oldukça farklı bir varyant” olduğunu söyledi.

Bilinen bilinmeyenler

Ancak, bu varyantla ilgili hala önemli belirsizlikler ve bilinmeyenler var, dedi.

Her şeyden önce, uzmanlar henüz varyantın ne kadar bulaşıcı olduğunu ve herhangi bir artışın bağışıklık kaçışı, içsel artan bulaşıcılık veya her ikisi ile ilgili olup olmadığını bilmiyorlar.

İkinci olarak, aşıların enfeksiyona, bulaşma ve farklı şiddet derecelerindeki klinik hastalıklara ve ölüme karşı ne kadar iyi koruduğu konusunda belirsizlik vardır. Üçüncüsü, varyantın farklı bir şiddet profili sunup sunmadığı konusunda belirsizlik var.

WHO, varyantın teşhis, tedavi ve aşıları nasıl etkileyebileceğini anlamanın haftalar alacağını söyledi. Bununla birlikte, ön kanıtlar, suşun artmış yeniden enfeksiyon riskine sahip olduğunu göstermektedir.

İlk veriler, varyantın Güney Afrika’da önceki varyantlardan daha hızlı yayıldığını ve Financial Times tarafından yapılan bir analize göre varyantın yeni bir enfeksiyon dalgasını tetiklemeye başlayabileceğini gösteriyor  .

Omicron ile bağlantılı Covid semptomları, yeni suş üzerinde alarmı ilk kez yükselten Güney Afrikalı doktor tarafından “son derece hafif” olarak tanımlandı.

Ayrıca yeni varyantın küresel düzeyde ne derece sağlık riski oluşturduğunu söylemek için henüz çok erken; uluslararası toplum, önce “alfa” varyantı ve ardından şu anda küresel olarak baskın olan “delta” varyantı ile birlikte, Covid-19′un giderek daha fazla öldürücü suşlarını gördü.

Covid aşıları ciddi enfeksiyon, hastaneye yatış ve ölümlerin azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı oldu, bu nedenle aşıların etkinliğini etkileyip etkilemediklerini ve nasıl etkilediklerini değerlendirmek için yeni varyantlar yakından izleniyor.

Azaltma planları

DSÖ, üye ülkeleri, omikron da dahil olmak üzere varyantları daha iyi anlamak için sürveyans ve sıralama çabalarını geliştirmeye ve omikron’un toplumda dolaşıp dolaşmadığını tespit etmek için topluluk testlerini artırmaya çağırdı.

Ayrıca üye ülkelere, özellikle yüksek öncelikli gruplar arasında Covid aşılarını “mümkün olduğunca hızlı' uygulamaları çağrısında bulundu.

Geçen Cuma günü yeni bir varyantla ilgili haberler küresel piyasaları korkuttu ancak Avrupa piyasaları Pazartesi sabahı yükseldi . Bölge zaten delta varyantının neden olduğu enfeksiyonlarda keskin bir artışla mücadele ediyor ve Almanya ve Hollanda da dahil olmak üzere birçok ülkede sağlık hizmetlerine baskı yapıyor.

DSÖ ülkeleri, Covid vaka yüklerinde olası bir artışa ve buna bağlı olarak sağlık sistemi üzerindeki baskıya hazırlanmak için hafifletici önlemler almaya, temel sağlık hizmetlerini sürdürmek için hafifletme planlarının mevcut olduğundan ve bunlara yanıt vermek için gerekli sağlık kaynaklarının mevcut olduğundan emin olmaya çağırdı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/borsmetrecomtrFacebookTwitterWhatsAppMessengerLinkedInCopy LinkEmailPaylaşFacebookTwitterWhatsApp

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<