Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Cumhurbaşkanı Erdoğan Veliaht Prens Selman'ı kabul edecek

Ankara'da gündem, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ziyareti olacak. Veliaht Prens, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe'de kabul edilecek. Er...

Resim uWXfUnPcaY
Google News

Ankara'da gündem, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ziyareti olacak. Veliaht Prens, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe'de kabul edilecek. Erdoğan, Muhammed Bin Selman ile iki ülke ilişkilerini değerlendirecek.

Ankara bugün Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın ziyaretine hazırlanıyor. 28 Nisan'da Cidde'deki görüşmelerle Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir dönem başladı.

Yaklaşık 2 aylık aradan sonra Riyad yönetiminden iade-i ziyaret gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile Beştepe'de bir araya gelecek.

Suudi prens kalabalık bir heyetle Ankara'ya gelecek. Erdoğan ve Selman, önce Beştepe'de baş başa bir görüşme yapacak.

Daha sonra ilgili bakan ve yetkililerin katılımıyla heyetler arası toplantıya geçilecek.

Çeşitli alanlardaki iş birliği konuları görüşülecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman görüşmelerinde iki ülke ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilecek. Görüşmelerde ağırlıklı gündem ekonomi olacak.

Ticaretten turizme sağlıktan savunma sanayiine kadar farklı alanlarda iş birliğinin artırılması için atılabilecek adımlar görüşülecek.

Bu çerçevede Türkiye ile Suudi Arabistan arasında çeşitli anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Veliaht Prens Selman görüşmesinde bölgesel ve uluslararası gelişmeler de ele alınacak.

Türkiye, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ağırlamaya hazırlanırken, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle sert eleştirilen Suudi Arabistan'a yönelik tutumun değişmesinde gerek farklılaşan bölgesel dengelerin gerek içinde bulunulan ekonomik darboğazın rol oynadığı tespiti yapılıyor.

Türkiye'den önce Mısır ve Ürdün'e de gideceği açıklanan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Çarşamba günü Ankara'daki temaslarında yatırım ve enerji gibi alanlarda bir dizi anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Enflasyonun düşürülemediği ve döviz üzerindeki yukarı yönlü baskının sürdüğü bir dönemde Veliaht Prens bin Selman'ın ziyaretinden çıkacak sonuçlar piyasalarda da yakından takip ediliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre Ankara daha önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaptığı swap anlaşmalarının bir benzerini Riyad ile de yapmak istiyor ve bir süredir bunun için çaba harcıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ziyaretine ilişkin açıklamasında "Bundan sonraki sürece yönelik, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini çok daha ileri seviyede nerelere taşıyabiliriz, bunları değerlendirme fırsatı bulacağız" diye konuşmuştu.

Veliaht Prens bin Selman'ın ziyaret turu, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Körfez bölgesi dışına yapacağı ilk ziyaret olması açısından önem taşıyor.

Suudi Arabistan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 4 ülkeye seyahat yasağının kaldırılması yönünde karar aldı.

Resmi haber ajansı SPA'da konuyla ilgili bir haber yayımlandı.

COVID-19 salgını nedeniyle bir ay önce Türkiye, Hindistan, Vietnam ve Etiyopya'ya getirilen seyahat yasağının kaldırıldığı, söz konusu kararın salgın durumuna ilişkin yapılan takip sonucu alındığı aktarıldı.

Suudi Arabistan, 24 Mayıs'ta COVID-19 vakalarındaki artış sebebiyle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkeye seyahat yasağı getirmişti.

Yasak getirilen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Lübnan, Suriye, İran, Afganistan, Hindistan, Yemen, Somali, Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Endonezya, Vietnam, Ermenistan, Belarus ve Venezuela bulunuyordu.

Suudi Arabistan, bu seneki hac planını kamuoyuyla paylaştı.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Şeyh Abdurrahman es-Sudeys, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia'nın da katıldığı bir toplantıda bu yılki hac planına ilişkin açıklamada bulundu.

Sudeys, bu seneki hac sezonunun öne çıkan özelliğinin modern teknolojiler, yeni uygulamalar ve yapay zekanın kullanılması olduğunu belirtti.

Bu yıl hac mevsimi için şu ana kadarki en büyük operasyonel planı hazırladıklarını ifade eden Sudeys, planın, Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu kapsamındaki stratejik hedefleriyle bağlantılı olacağını dile getirdi.

Sudeys plan doğrultusunda, hacıların ibadetlerini daha rahat yapabilmeleri için 10 bin görevlinin hazır bulunacağını, Kabe'nin çevresinin sadece hacıların tavafına, diğer genişletilmiş alanların ise nafile tavaflara ayrılacağını, Kral Abdulaziz, Kral Fehd ve Es-Selam kapılarının hacılara tahsis edileceğini aktardı.

Bakan Rabia ise sağlık koşullarına göre hacıların sayısını kademeli olarak artırmayı istediklerini dile getirdi.

Türkiye'ye 37 bin 770 kişilik kontenjan ayrıldı

Suudi Arabistan, COVID-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de hac ibadeti için sadece ülke içinden ve sınırlı sayıda hacı adayına izin vermişti.

Bu yıl yurt dışından hacı adaylarını kabul etmeye başlayan Suudi Arabistan, henüz tamamıyla etkisi sona ermeyen COVID-19 salgını nedeniyle Türkiye'ye 37 bin 770 kişilik kontenjan ayırmıştı.

Suudi Arabistan bu yıl hac ibadeti için ülke içinden ve dışından toplam 1 milyon ziyaretçinin kabul edileceğini açıklamıştı.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre… Meclis

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
asgari ücret
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<