Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Ukrayna Rus işgalinden bu yana ilk kez faiz artırdı

Ukrayna Rus işgalinden bu yana ilk kez faiz artırdı! Ukrayna Merkez Bankası çift haneli enflasyonla mücadele için politika faizini 4 ay sonra ilk kez artırarak yüzde 10'dan yüz...

Resim S7eYARroY5
Google News

Ukrayna Rus işgalinden bu yana ilk kez faiz artırdı! Ukrayna Merkez Bankası çift haneli enflasyonla mücadele için politika faizini 4 ay sonra ilk kez artırarak yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarttı

Ukrayna Rus işgalinden bu yana ilk kez faiz artırdı

Banka bugünkü toplantıda enflasyonla mücadele etmek ve para birimini savunmak için politika faizini yüzde 25'e yükseltti. Bu, Eylül 2015'ten beri en yüksek seviye oldu.

Başkan Kyrylo Shevchenko politika metninde "Enflasyondaki gelişmeler, beklentilerde daha fazla bozulmayı ve dolarizasyonu engellemek için bankanın aktif faiz politikasına dönmesini gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 24 Şubat'taki işgali, Ukrayna ekonomisinde tahribata neden olurken bu durum enflasyonda yükselişi tetikledi ve Merkez Bankası'nın rezervleri üzerinde de baskıya neden oldu.

Ülkede Nisan ayında yüzde 16.4 olan enflasyon Mayıs'ta yüzde 17'ye yükselmişti.

Son faiz kararını Ocak ayında açıklayan Ukrayna Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan artırarak yüzde 10'a yükseltmişti. Mayıs ayında bankanın Haziran'dan itibaren para politikası kararlarında normale döneceğine dair haberler yer almıştı.

Euro Bölgesi'nde de üretici fiyat endeksi, Nisan'da bir önceki aya oranla yüzde 1,2; geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 37,2 yükseldi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin Nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini yayımladı.

Buna göre, AB'de ÜFE, Nisan'da bir önceki aya göre yüzde 1,3, 2021'in Nisan ayına kıyasla da yüzde 37,2 yükseldi. Böylelikle Euro Bölgesi'nde yıllık üretici enflasyonunda yeni rekor kaydedildi.

Euro Bölgesi'nde ÜFE beklentisi yüzde 38,2 idi.

Söz konusu dönemde AB ülkelerinde yıllık bazda üretici fiyatları enerji sektöründe yüzde 97,2 ve ara mallarda da yüzde 25,4 artış gösterdi.

AB ülkeleri arasında ÜFE, Nisan'da yıllık bazda en fazla yüzde 62,3 ile Danimarka ve İrlanda'da, yüzde 60,4 ile Romanya'da ve yüzde 52,7 ile Belçika'da yükseldi.

ÜFE, Almanya'da yüzde 33,1, Fransa'da yüzde 27,8, İspanya'da yüzde 45,1, Hollanda'da yüzde 39,2 olarak belirlendi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
faiz artırdı

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<