Euro 37,21
Dolar 34,28
Sterlin 44,76
Altın 2.979

Türkiye Adres Kodu sistemine geçiyor. Adres Kodu Nedir? Nereden Alınır? DASK Kodu kullanılabiliyor mu?

Türkiye’de adres sistemi değişiyor. Yeni yapılan düzenleme ile birlikte adres verirken mahalle, sokak adı, bina numarası şeklinde açık adres vermek yerine 9 haneli adres...

Resim qL41OKnt3z
Google News

Türkiye’de adres sistemi değişiyor. Yeni yapılan düzenleme ile birlikte adres verirken mahalle, sokak adı, bina numarası şeklinde açık adres vermek yerine 9 haneli adres kodu numarası kullanılacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada konuyla ilgili test çalışmalarının yürütüldüğü belirtildi. Adres kodu sistemi nedir? Kodlu adres sistemi uygulaması ne zaman başlayacak?

Kargo ve gönderilerin geri dönmesi, adresi bulamama gibi sorunların önüne geçmek için kodlu adres sistemine geçiliyor. Her adresin 9 haneli bir numarası olacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı, “Vatandaşlar TC kimlik numarası ve açık adresini söylerken tedirgin oluyor. Bu projeyle 20-66-80-308 diyecek, dokuz rakam bu kadar, ‘adres kodu’ başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok” dedi.

DASK - Adres Kodu Nedir?

Adres Kodu sistemi daha öncedende mevcuttu. DASK üzerinden alınabilen kod Deprem Sigortası için kullanılıyordu. Adres kodu ülke sınırları içindeki tüm konutlara ait 10 haneli özel bir numaradır. 1 Mart 2013'den itibaren zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde ve daha birçok işlemde kullanılmaya başlanmıştı. Zorunlu deprem sigortanızı kolayca yaptırmak ve deprem sonrasında size vakit kaybetmeden ulaşmamızı sağlamak için adres kodunuzu mutlaka öğrenin!

Adres Kodu https://adreskodu.dask.gov.tr/ üzerinden alınabiliyordu. Eski kodlar ile yeni kodların farklı olacağı biliniyor.

Yeni tip Adres Kodları 9 Haneli olacak

Kodlu adres sistemi 9 rakamdan oluşuyor ve başka hiçbir şeye ihtiyacınız kalmıyor. Herhangi bir yere gittiğinizde bu kodu belirtmeniz yeterli. Açık adres vermek yerine bu kod sayesinde tüm bilgileriniz sistemde görünmüş olacak. Örneğin PTT ile biri size gönderim yapacak, gönderen kişinin sizin açık adresinizi belirtmesine gerek yok sadece bu kodu söylemesi yeterli olacak.

Kodlu adres sistemi nasıl alınır? Ne zaman geçilecek?

Bundan sonra kargo, posta, Dask, İSKİ vb kurumlarda açık adres yerine adres kodu istenecek. Tüm dairelerin bir adres kodu var. PTT Kargo kendi ‘web’ ara yüzünü oluşturdu, şu an test çalışmaları devam ediyor. Adres kodu henüz e-Devlet üzerinden açılmadı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinden TC kimlik numarası ve birkaç doğrulamayla cep telefonuna adres kodu gelebilecek.

E-Ticarette kolaylık

Yeni tip Adres kodları ile birlikte E-Ticaret alışverişlerinde büyük kolaylık bekleniyor. Koronavirüs salgını sonrası kargo süreçlerinde yaşanan yoğunluk ve gecikmeler sonucu geliştirilen sistem en kısa sürede Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden duyurulacak.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<