Tedarik zinciri kesintileri bitiyor
Ticaret kredisi sigortacısı Euler Hermes yayınlanan bir raporda, küresel tedarik zinciri kesintilerinin gelecek yılın ikinci yarısına kadar devam edebileceğini söyledi.
Ticaret kredisi sigortacısı Euler Hermes yayınlanan bir raporda, küresel tedarik zinciri kesintilerinin gelecek yılın ikinci yarısına kadar devam edebileceğini söyledi.
Euler Hermes, yenilenen virüs salgınlarına, Çin’in sıfır-Covid politikasına ve Ay Yeni Yılı sırasında beklenen ticaret oynaklığına değindi.
Covid-19′u içerecek önlemler, üretim ve nakliye operasyonlarını etkileyerek tedarik zinciri krizini şiddetlendirebilir. Analistler daha önce yeni varyant olan omicron’un tedarik zincirlerine bir darbe daha vurabileceği konusunda uyarmışlardı .
Euler Hermes ekonomistleri, küresel ticaret hacmindeki mevcut daralmanın %75′inin üretim açıklarının arkasında olduğunu, kalan %25′in nedeninin lojistik darboğazlar olduğunu yazdı.
Ancak raporun yazarları, bu tedarik zinciri kaosunun 2022′nin ikinci yarısında üç nedenden dolayı gevşemesinin muhtemel olduğunu ekledi.
1. Tüketici talebi zirve yaptı
Tüketicilerin daha yüksek seviyelerde mal satın almaya devam etmesi muhtemel, ancak sigortacı talebin zirve yaptığını söyledi.
Raporda, pandemi sırasında biriken fazla tasarrufların tüketilmemesine rağmen talebin kademeli olarak normalleşeceği belirtildi.
Raporda, “Sokağa çıkma yasakları ve sokağa çıkma yasakları bağlamında hane halkı harcamalarının hizmetler yerine (dayanıklı) mallara doğru kayması, yenilenen Kovid-19 salgınlarının aşağı yönlü senaryosunda bile çok daha çekingen olmalı” dedi.
Euler Hermes, özellikle gelişmiş ekonomilerde hane halklarının sürdürülebilir tüketime doğru ilerlediğini ve pandemi sırasında satın alınan malların değişim döngüsünün en az birkaç yıl olduğunu da sözlerine ekledi.
Talebin “kendi kendini düzenleyen normalleşme” sürecinden geçmesiyle tedarik zincirlerinin daha az baskı altında olması muhtemeldir.
2. Stoklar Covid öncesi seviyelere geri döndü
Raporda, 2020′nin başlarında stokları azalttıktan sonra, üreticiler talepteki benzeri görülmemiş toparlanmayla başa çıkmak için stok yenilemeye gittiler.
″İyi haber şu ki, stok yenileme aciliyeti geçtiğimiz aylarda açıkça zirve yaptı … ve stokların seviyesi zaten çoğu sektör arasında kriz öncesi uzun vadeli ortalamaların üzerinde” dedi.
Euler Hermes ayrıca ABD’de daha yüksek talebi karşılamak için üretim kapasitelerini artırmaya yardımcı olacak daha fazla yatırım harcaması gözlemledi. Karşılaştırıldığında, Avrupa daha fazla üretmek için “normalin üzerinde kapasite kullanım oranlarına” güveniyor.
Yazarlar, “Uygun finansman koşulları ve yüksek kurumsal nakit pozisyonları göz önüne alındığında, 2022′de (ve daha sonra üretim kapasitesinde) Avrupa’da yatırımda bir yakalama potansiyeli görüyoruz” dedi.
Raporda, ”Üretim kapasitesi artışları ve liman altyapısına yapılan yatırımlar olmadan, talep potansiyelin üzerinde kaldığı için Avrupa’daki arz darboğazlarının normalleşmesi 2022′den sonra ertelenebilir.”
3. Artan nakliye kapasitesi
Sigorta şirketine göre kapasite arttığından, 2022′nin ikinci yarısında nakliye sıkışıklığı da daha az akut olacak.
Euler Hermes, nakliye maliyetinin gelecek yıl yüksek kalmaya devam edebileceğini, ancak yeni konteyner gemileri için küresel siparişlerin mevcut filonun %6,4′üne tekabül eden rekor seviyelere ulaşmasıyla kapasitenin artacağını söyledi.
“Hızla büyüyen yeni taşıma kapasitesi siparişleri … 2022′nin sonuna doğru faaliyete geçmeli ve bu da nakliye darboğazlarını önemli ölçüde azaltmalıdır” dedi.
Rapora göre, ABD’deki liman altyapısı ve su yollarına yaklaşık 17 milyar dolar harcanması planlanıyor, bu da tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olmalı.
Küresel ticaret büyümesi
Raporda ayrıca küresel ticaret hacimlerinin 2021′de %8,3′lük büyümenin ardından 2022′de %5,4, 2023′te ise %4 artacağı öngörülüyor.
Ancak ticaret dengesizlikleri daha da kötüleşebilir. Euler Hermes’in tahminleri ABD’nin rekor düzeyde ticaret açığı vereceğini, Çin’in ise rekor düzeyde ticaret fazlası vereceğini gösteriyor.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde, Asya-Pasifik ihracat kazanımları açısından ana kazanan olmaya devam ederken, enerji, elektronik, makine ve ekipman sektörleri 2022′de daha iyi performans göstermeye devam edecek.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz.