Euro 37,22
Dolar 34,29
Sterlin 44,78
Altın 2.990

Süt ve Süt Ürünleri Zammının Sonuçları

2021 yılı zamla başladı. Süt ve süt ürünleri zammının bir çok ürünün fiyatına yansıdı. Tereyağının pahalanması ete, sütün pahalanması

Resim KJCOCZ1kMf
Google News

2021 yılı zamla başladı. Süt ve süt ürünleri zammının bir çok ürünün fiyatına yansıdı. Tereyağının pahalanması ete, sütün pahalanması sütlü tatlıların tamamına yansıdı. Yansıyan fiyat bire bir olmadı. İşte detaylarıyla süt zammının etkileri...

Birçok ürün zamlandı ancak süt ürünleri bu konuda bir iki seviye fazla etkilendi. Yılbaşından bu yana %20 ila %30 arası zam yapıldı. Üreticiler artan maliyetlerin neticesinde bu zammın kaçınılmaz olduğunu savunuyorlar.

Süt Ürünleri Zammını Fırsat Bildiler

Bazı ürünlerde ise yaşanan fiyat yükselişleri yüzde 25’i aştı. Bir kilogramlık tereyağın fiyatı 60 TL’yken 80 TL seviyesini aştı. 500 gramlık kaşar peynirin fiyatı ise 24 TL seviyelerinden 35 TL’ye kadar çıktı. Ortalama zamların daha üstünde olan bu zamlar ise vatandaşın tepkisini çekti. Bazı üreticiler ise söz konusu fiyat yükselişlerini fırsatçılık olarak nitelendirirken, bazı marketlerin ise fiyatları daha da yukarı çektiğine vurgu yaptı.

Eker Süt Açıklama Yaptı, "Zam yapmak kaçınılmazdı"

En son çiğ süt fiyatlarının 15 Kasım 2019 itibarıyla 2 TL’den 2.3 TL’ye yükseldiğine dikkat çeken Eker Süt Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eker, şunları söyledi:

  • "O günden bu yana çiğ süt fiyatlarında artış olmamıştı. 1 Ocak 2021 itibariyle çiğ süt fiyatları ise yaklaşık yüzde 25 arttı ve 2.8 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca aynı dönemler içinde döviz kurlarında da yüzde 20-25 yükseliş yaşandı. Bu da ambalaj maliyetimizin artmasına neden oldu.
  • Enerji fiyatları yükseldi, asgari ücrette de artış oldu. Tüm bunlar bir araya gelince zam kaçınılmaz oldu. Sektör son ürünlere ortalama yüzde 20-25 zam yaptı. Sektörde rekabet çok fazla olduğu için zam bu seviyelerde kaldı. Eğer gerçek maliyetler yansıtılmış olsaydı oran çok daha fazla olurdu. Bu zammın ardından satışlarda da düşüş yaşanmaya başladı."

Zam tüketimi olumsuz etkiledi. Süt ürünleri satışlarında genel olarak azalma görüldü. Uzun vadede zamların tüketimden kaçma eğilimi oluşturması yönünde kaygılar var.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<