Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Piyasalar Fed kararını beklerken, altın son ayın en düşük seviyelerinde

Küresel piyasalar, tüm dikkatini Fed faiz kararına çevirdi. Ekonomistlerin beklentisi 50 baz puanlık artış olurken, para piyasalarında fiyatlamalar 75 baz puanlık artış olasılı...

Resim 51AVfxq3ef
Google News

Küresel piyasalar, tüm dikkatini Fed faiz kararına çevirdi. Ekonomistlerin beklentisi 50 baz puanlık artış olurken, para piyasalarında fiyatlamalar 75 baz puanlık artış olasılığına işaret ediyor.

Küresel piyasalar, kritik Fed faiz toplantısı öncesinde, hafta başındaki olumsuz fiyatlamalardan sıyrılma çabası gösteriyor.

Asya piyasalarında Çin'den gelen ekonomik verilerin ardından pozitif seyir izlenirken, ABD vadelilerinde de yüzde 1'in altında yükseliş izleniyor. Avrupa'da vadeliler de pozitif açılışa işaret ediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Fed kararı öncesi 5 baz puan düşüşle yüzde 3,43 seviyesine gelirken, Bloomberg Dolar Endeksi'nde de yüzde 0,2'lik düşüş izlendi.

Emtia cephesine bakıldığında petrolde dalgalı seyir izlenirken, altında yüzde 0,5'e varan yükselişle 1.815 dolar seviyesi görüldü.

Çin'den karışık sinyaller

Çin'de Mayıs ayı ekonomik göstergeleri ülke ekonomisine ilişkin karışık sinyaller verdi.

Sanayi üretimine ilişkin veriler Mayıs ayında toparlanmaya işaret etti. Ülkede sanayi üretimi Mayıs ayında yüzde 0,7 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0,9 olması yönündeydi. Nisan ayında salgın önlemlerinin etkisiyle sanayi üretiminde yıllık yüzde 2,9'luk daralma yaşanmıştı.

Aynı dönemde perakende satışlar ise yüzde 6,7 düştü. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 7,1'lik düşüş şeklinde olmuştu. Nisan ayında ise perakende satışlar yüzde 11 gerilemişti.

Fed'den ne bekleniyor?

Yatırımcılar Fed’in 40 yılın en yüksek enflasyonunu kontrol altına almak için Ekim ayına dek yapılacak üç toplantıdan en az birinde 75 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını öngörüyor.

Para piyasalarının Eylül ayındaki toplantı bitiminde toplam 175 baz puanlık artışı fiyatladığı ve bu durumun iki kez 50 baz puan ve bir kez 75 baz puan artışı ihtimaline işaret ettiği görülüyor.

Üç toplantı için daha önceki beklenti her birinde 50 baz puanlık artış şeklindeydi. Daha önce Fed yetkilileri 75 baz puanlık bir faiz artışını masa dışında bırakmıştı. Fed son olarak 1994 yılında 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

Altın, Fed’in Çarşamba günü alacağı faiz kararında büyük bir artış yapabileceğine dair artan beklentilerle dört haftanın en düşük seviyesinde tutundu.

Spot altın, güne 1.815 dolar civarında işlem görerek başladı.

Stagflasyon risklerine dair endişeler güvenli liman olarak görülen emtiaya bir nebze destek sağlasa da, yükselen faiz oranlarının spot altının cazibesini azaltabileceği değerlendiriliyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin 11 yılın zirvesine tırmanması sonrası tahvil piyasası 40 yılın en kötü satış dalgalarından birini yaşadı. Dolar da 2020 yılından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrederken altın üzerinde baskı yaratıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın 40 yılın en yüksek enflasyonunu dizginlemek için toplantı sonrası gazetecilere yapacağı açıklamada faizleri kademeli olarak artırma taahhüdünü terk edebileceği değerlendiriliyor.

Wall Street’in büyük bankalarından Goldman Sachs, JPMorgan ve Barclays toplantı sonrası 75 baz puanlık artış beklerken gerçekleşmesi durumunda bu 1994’ten bu yana en yüksek artış olacak.

“Powell’ın FOMC toplantısı sonrası karar konferansında ne kadar şahin olduğundan bağımsız olarak, doların başlıca ticaret ortaklarına karşı artan faiz farkı, kısa vadede altın için hayatı zorlaştıracak” diyen Oanda Corp Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “1800 dolar seviyesinin kırılması 1765 dolar bölgesine kadar yeni bir destek görülmeden inilmesine neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<