Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Küresel döviz rezervlerinde tarihi düşüş

Küresel döviz rezervi doların diğer rezerv para birimlerine karşı güçlenmesi ve merkez bankalarının döviz satışlarıyla rekor düşüş kaydetti.

Resim OWjhg8Y9D7
Google News

Küresel döviz rezervi doların diğer rezerv para birimlerine karşı güçlenmesi ve merkez bankalarının döviz satışlarıyla rekor düşüş kaydetti.

Küresel Döviz rezervleri bu yıl 1 trilyon dolar azalışla Bloomberg’in veriyi hesaplamaya başladığı 2003’ten bu yana en yüksek düşüşünü kaydetti.

Yüzde 7,8'e tekabül eden düşüşün bir kısmı değerleme değişimlerinden kaynaklandı. Dolar, euro ve yen gibi diğer rezerv para birimleri karşısında 20 yıllık zirvelerine doğru değer kazandıkça, bu para birimlerinden oluşan rezervlerin dolar bazında değeri de azaldı. Ancak küresel rezervlerde yaşanan azalışta, artan sayıda merkez bankasının para birimlerini savunmak için piyasaya müdahale etmesinin de kayda değer bir etkisi oldu.

küresel döviz

Hindistan’ın döviz rezervi bu yıl 96 milyar dolar azalışla 538 milyar dolara indi. Ülkenin merkez bankası mali yıl içindeki azalışın yüzde 67’lik kısmının değerleme değişimlerinden kaynaklandığını açıkladı. Bu da kalan oranın döviz müdahalelerinden geldiğini ortaya koydu. Hint rupisi bu yıl dolara karşı yüzde 9 oranında değer kaybederken, geçen ay rekor düşük seviyesine ulaştı.

Japonya da eylül ayında para birimi yene destek olmak için yaklaşık 20 milyar dolar harcadı. Bu, Japonya Merkez Bankası’nın 1998’den bu yana ilk müdahalesi oldu. Japonya’daki rezerv azalışının yüzde 19’u döviz satışından geldi. Çekya’daki müdahaleler, ülke rezervini şubat seviyesinden yüzde 19 aşağı taşıdı.

Merk Investments CIO’su Axel Merk, bu gelişmeleri sıkıntıların başlangıcı olarak değerlendirirken, “Çatlaklar görünmeye başladı. Bu alarm zilleri hızlanarak artacak” dedi.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
https://youtu.be/ltvli0g87fM
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<