Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Kırk katır mı kırk satır mı?

Türkiye ekonomisi uzun süredir devam eden birçok çok problemle karşı karşıya. Malesef ki bu problemler de öyle pek kolay çözüleceğe benzemiyor. Her defasında ise kırk katır mı...

Resim wdHTrueP1h
Google News

Türkiye ekonomisi uzun süredir devam eden birçok çok problemle karşı karşıya. Malesef ki bu problemler de öyle pek kolay çözüleceğe benzemiyor. Her defasında ise kırk katır mı kırk satır mı misalinde ki gibi iki kötüden birini seçmek zorunda kalıyor Ya büyüme ya enflasyon ya işsizlik ya kur ya faiz gibi sürekli bir tercih yapmak durumunda.

Kırk katır mı kırk satır mı? deyişini bilmeyen yoktur. Türkiye'de sürekli bu hikayedeki gibi bir tercih yapmak zorunda kalıyor.

Ekonomi bilindiği üzere sosyal bilimler içinde fen bilimlerine en yakın bilim dalı olma özelliği taşıyan bilim dalı. Her ne kadar uğraş alanı insan davranışları ve subjektif öğeler içerse de nihayetinde ortaya çıkan teoriler ve uygulama örnekleri genel bir durumu ifade etmekte.

Ekonomi bilim dalı olarak ortaya çıktığı 1700'lü yılların sonundan itibaren oldukça büyük gelişim gösterdi. Değişen üretim mekanizmaları ve tüketim kalıpları yeni teorilerin ve kuramların ortaya çıkmasına ortam hazırladı. Birçok şey değişime uğradı ancak bilimsel yaklaşım ve bilimsel düşünce methodu değişmedi hep aynı kaldı.

Ekonomi biliminin en fazla bilinen kavramlarından biri ise şüphesiz Fırsat Maliyeti . Kısaca tanımlamak gerekirse fırsat maliyeti aslında maliyetin sadece açık maliyetler olmadığını örtük maliyetlerinde dikkate alınması gerektiğini ifade eden bir kavram olarak ön plana çıkıyor. Örneğin zaman bütçe kısıtı altında bir firma mevcut bir yatırım kararı alırken kullandığı kaynak onun açık maliyetlerini oluştururken o yatırımı yaparak vazgeçtiği diğer alternatifler örtük maliyetleri oluşturur. Yani fırsat maliyeti A ve B gibi iki tercihten birini seçtiğimizde vazgeçtiğimiz şey fırsat maliyetini oluşturuyor.

Konuyu Türkiye ekonomisi perspektifinden incelersek yıllardır süregelen sorunlar sürekli başka bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Enflasyon - faiz denklemi

Büyüme - enflasyon denklemi

Büyüme - İşsizlik denklemi vb.

Nasıl ki bir hastalığı tedavi etmenin ilk adımı doğru teşhis ve ardından doğru tedavi methodu uygulamaksa ekonomi de de bir problemi ortadan kaldırmanın en kestirme yolu sorunun kaynağını doğru teşhis etmektir.

Söz gelimi eğer siz riskleri ve mevcut problemleri görmezden gelip FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇTUR gibi bir önermeye gidip enflasyonun sebebi olarak faizleri görürseniz teşhisi yanlış koymuş olursunuz. Risk ne kadar yüksekse belirsizlik ne kadar fazlaysa ve piyasa ne kadar aksak çalışırsa faizler o kadar yüksek olur. Faizi sebep olarak görüp enflasyonun düşüreceği düşüncesiyle tüm piyasa gerçeklerine aykırı bir şekilde düşürürseniz sonuç olarak enflasyonla mücadele etmediğiniz gibi bir de gül gibi döviz kuru probleminiz olmuş olur.

Tıpkı yanlış ilaç tedavisinin yan etki olarak başka problemlere yol açması gibi yanlış uygulanan para politikası da piyasanın tüm dinamiklerini yerle bir edip vücudun bağışıklık sisteminin çökmesine benzer biçimde piyasa mekanizmasının derinden sarsılmasına yol açar.

Önce şuna bir karar vermekte fayda var. GERÇEKTEN SERBEST PİYASA EKONOMİSİ mi uygulamak istiyoruz. Eğer ki bu sorunun cevabı evet ise uygulanan politikaların bu minvalde piyasa gerçeklerine uygun bir nitelik taşıması gerekiyor.

Aksi takdirde ortaya çıkan durum herkesin görüp bizzat yaşadığı gibi acı bir reçeteden başka bir hal almıyor.

Enflasyon küresel olarak yüksek evet riskler var evet savaş ortamı var evet ancak savaştaki bir Ukrayna'dan bile 4 kat yüksek enflasyon oranına sahip olmak bir yönetim ve politika başarısızlığından başka bir şey değildir.

Ve ne yazıktır ki bu durum sürekli bir biçimde KIRK SATIR MI KIRK KATIR MI çıkmazına düşülmesine yol açacaktır.

Kırk katır mı kırk satır mı Kırk katır mı kırk satır mı Kırk katır mı kırk satır mı Kırk katır mı kırk satır mı

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<