Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Hangi enflasyon doğru? TÜİK mi? ENAG mı?

Hangi enflasyon doğru? TÜİK nedir? ENAG nedir? Enflasyon nedir? İşte tüm detaylar haberimizde... Hangi enflasyon doğru?...

Resim OtLGeQI4GD
Google News

Hangi enflasyon doğru? TÜİK nedir? ENAG nedir? Enflasyon nedir? İşte tüm detaylar haberimizde...

Hangi enflasyon doğru?

TÜİK ve ENAG Mart ayı enflasyonunu açıkladı. Enflasyon piyasa beklentilerine paralel artış gösterirken; TÜİK verilerine göre TÜFE'de aylık artış yüzde 5,46 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon yüzde 61,1'e ulaştı. ENAG verilerine göre ise TÜFE'de aylık artış 11.93 artarken yıllık artış ise %142.63 olarak gerçekleştiğini belirtti. Peki kim haklı?

Enflasyon nedir?

Enflasyonun, fiyatların artış oranına göre çeşitli türleri söz konusudur. Bunları ılımlı enflasyon, yüksek enflasyon ve hiper enflasyon olarak sıralayabiliriz. Fiyatlardaki artışların çok düşük oranlarda kaldığı ve enflasyon beklentilerinin oluşmadığı enflasyon süreçleri, ılımlı (sürünen) enflasyon olarak adlandırılır.

TÜİK nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır. TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar.

Tüketici Fiyat Endeksi, Mart 2022 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,14, aylık %5,46 arttı.

TÜİK TÜFE Mart Ayı

ENAG Grup nedir?

Enflasyon Araştırma Grubu’nun kısaltılmış hali olan ENAG, çeşitli verileri göz önüne alarak bazı kalemlerde enflasyon araştırmaları yapan bir grup olarak karşımıza çıkıyor. Aylık ve yıllık ekonomik analizler yapan ve ürünlerdeki fiyat değişimlerini kayıt altına alan grup çeşitli projelere de sahip.

Ürünlerdeki fiyat değişimini sürekli takip edebilmek adına günlük enflasyon verilerini hesaplamayı da savunan grup, bu alanda da çalışmalar yürütüyor.

Verilerini her ayın üçünce açıklayan ENAG’ın araştırma grup üyeleri arasında Prof. Dr. Veysel Ulusoy (Yönetici) Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı, Yürütücü) Dr. Serhat Hasançebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi) Dr. Mustafa Demirok (Finansal Ekonomi) Mehmet Çağdaş Işim (Finansal Analist) Barış Kaan Basdil (ENAGrup Fransa Temsilcisi, Toulouse Üniversitesi) Özenç Aslan (Güney Kaliforniya Üniversitesi - Ekonomi) gibi isimler yer alıyor.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi Mart ayında %11.93 arttı. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE'deki 12 aylık artış oranı %142.63 olarak gerçekleşti.

ENAG TÜFE Mart Ayı
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<