Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Fed faiz artırma kararını açıkladı, bütün piyasalar etkilendi, işte etkileri

ABD Merkez Bankası (Fed), temmuz ayı toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Fed faizi ikinci kez beklentilere paralel olarak 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 seviy...

Resim kbYR2D2JoZ
Google News

ABD Merkez Bankası (Fed), temmuz ayı toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Fed faizi ikinci kez beklentilere paralel olarak 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 seviyesine yükseltti.

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 75 baz puan artırdı. Karar Fed üyeleri tarafından oy birliği ile alındı.

Fed iki gün süren temmuz ayı toplantısının ardından politika faizi kararını bugün açıkladı. Fed politika faizini 75 puan artırırken faizler yüzde 1,50-1,75 seviyesinden yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkmış oldu. Piyasaların beklentisi de 75 baz puanlık artış düzeyindeydi.

Fed’den yapılan açıklamada ayrıca mortgage destekli menkul kıymet azaltımı aylık 35 milyar dolara, Hazine kağıdı azaltımı 60 milyar dolara yükseltileceği belirtildi.

Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararında Ukrayna’daki savaşın enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığı ve küresel ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. FOMC açıklamasında ayrıca “Harcamalara ve üretime ilişkin son göstergeler yumuşadı” ifadelerine yer verildi.

New York borsası Fed kararı sonrası "ralli" yaptı

New York borsası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler dahilinde 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası günü "ralli yaparak" tamamladı.

Fed, temmuz toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti. Karar sonrası, New York borsası ralli yaptı. 

Kapanışta Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,37 artışla 32.197,59 puana çıktı.

S&P 500 endeksi yüzde 2,62 artarak 4.023,61 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 4,06 kazançla 12.032,42 puana yükseldi.

Fed'in beklentiler dahilinde 75 baz puanlık faiz artışına gitmesinin ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından endeksler pozitif bir seyir izledi.

Yüksek enflasyonla mücadelesi süren Fed, temmuz toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti.

Bankadan yapılan açıklamada, son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı belirtildi.

Fed Başkanı Powell ise faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyonu düşürme kararlılıklarını yineleyerek, "Gelecek toplantımızda alışılmadık derecede büyük bir artış daha uygun olsa da bu, şimdi ve o zaman arasında aldığımız verilere bağlı olacak bir karar." değerlendirmesinde bulundu.

Daha büyük bir hamle yapmaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Powell, enflasyon hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse daha agresif hareket etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Powell, faiz artış hızında bir noktada yavaşlamanın uygun olacağını, ancak o noktanın ne zaman olduğuna henüz karar vermediklerini aktardı.

Ekonominin resesyona girip girmediğine ilişkin sorulara ise Powell, "ABD ekonomisinin şu anda resesyonda olduğunu düşünmüyorum." yanıtını verdi.

Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de dayanıklı mal siparişleri, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarına rağmen haziranda aylık bazda yüzde 1,9 artarak piyasa beklentilerinin aksine yükseldi.

Ülkede mal ticareti açığı da haziranda aylık yüzde 5,6 azalışla 98,2 milyar dolara gerileyerek daralma kaydetti ve ticaretin ikinci çeyrekte ekonomik büyümeye katkıda bulunabileceğini gösterdi.

Analistler, ABD'de yarın açıklanacak ikinci çeyreğe ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerinin piyasaların odağında olacağını belirtti.

ALTIN VE DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ

Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının ardından dolar/TL 17,88 seviyesinde işlem gördü.

Doların başlıca para birimleri karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise 106,8 seviyelerinde kararın ardından yatay hareket etti. Powell’ın konuşması sonrası endeks 106,3 seviyesine geriledi. Euro/Dolar paritesi ise 1,02’ye yükseldi.

Karar açıklanmadan önce 1722 dolar seviyesinde olan ons altın fiyatı karar sonrasında 1724 dolar seviyelerinde seyrederken Powell’ın konuşması ile birlikte 1739 dolar seviyelerine yükseldi. Gram altın ise 998 TL seviyesine yükseldi.

Bitcoin ise karar öncesi 21 bin 600 dolar seviyelerinde bulunurken karar sonrası 22 bin 700 dolar seviyelerinin üzerine yükseldi.

Fed Başkanı Powell'ın “Faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmak muhtemelen uygun” cümlesi sonrası piyasa ralli yaptı. Nasdaq borsasındaki yükseliş yüzde 4'e ulaştı.

POWELL: FAİZ ARTIŞLARININ ETKİSİ HENÜZ YANSIMADI

Kararın ardından Fed Başkanı  Jerome Powell kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Powell’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

* İş piyasası koşullarındaki iyileşme tabana yayıldı. Ama işçi arzı baskılanmış durumda. İş piyasasının gücünün devam etmesi talebin güçlü olduğunu gösteriyor.

* Enflasyon yüzde 2’lik hedefimizin çok üzerinde. Ekonomik aktivitede bir miktar yavaşlama olsa da talep güçlü kalmaya devam ediyor. Tedarik sorunları beklenenden daha uzun sürdü. Fiyat baskıları da bir çok mal ve hizmette kendini gösteriyor.

* Fiyatlar bazı emtialar için gösterse de ham petrol fiyatları yakıt ve gıdayı etkileyerek enflasyon üzerinde ekstra baskı oluştu.

* Meslektaşlarım ve ben yüksek enflasyonun çok büyük etki yarattığının farkındayız. Görevimizi yerine getirip enflasyonu yüzde 2’ye çekmeye kendimizi vakfettik.

* Haziran’ın ardından bugün de enflasyon verisine bakarak agresif bir adım attık.

* Enflasyonu yakından takip edeceğiz, gelen verilere bakacağız, enflasyon baskılarında azalma var mı diye bakacağız.

* Para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek için yeterince sınırlayıcı olup olmadığına bakacağız

* Yapılan faiz artırımlarını ekonominin henüz tam olarak hissetmediğini düşürüyoruz, daha fazla faiz artırımı gerebilir. Her toplantıda önümüzdeki verilere bakarak karar vereceğiz.

* Önümüzdeki dönemde bir noktada faiz artırımlarını yavaşlatmak uygun olacak. Eylül ayı için veriyi izleyeceğiz.

* Faizleri enflasyonun yüzde 2’ye düşeceğinden emin olduğumuz seviyeye kadar çıkaracağız.

NE OLMUŞTU

Fed, yükselen enflasyonu kontrol altına almak için sene başından bu yana kademeli olarak faiz artışına gitmişti. Fed ilk olarak mart ayı toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Mayıs ayında ise Fed politika faizini 50 baz puan artırarak 2000 yılından bu yana en yüksek faiz artışını gerçekleştirmişti. Haziran ayında enflasyondaki artışa paralel olarak Fed faizleri 75 baz puan artırmış yüzde 1,75'e yükseltmişti.

ABD’de haziran ayı tüketici enflasyonu de 9,1 ile 41 yılın zirvesine çıkmıştı.

TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLEYECEK

Dolar dünyanın bir numaralı rezerv parası olduğu için, doların faizi ve miktarı da tüm dünyayı etkiliyor. Artan enflasyon ve Fed’in gerçekleştirdiği agresif faiz artışları nedeniyle ABD Hazine tahvili faizleri de son dönemde hızlı artış gösterdi.

Doların faizinin artması ve değerlenmesi, Türkiye gibi yüksek dış borcu ve yüksek cari açığı olan ülkelerin, bu borçları çevirmesini ve cari açığını finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.

Rezerv satışı ve bütçeye yük getiren kur korumalı mevduatla döviz kurlarını frenlemeye çalışan Ankara’nın da dolardaki güçlenme ve düşük rezerv nedeniyle işi giderek zorlaşıyor.

Kurlardaki olası artış ise haziranda haziranda yüzde 78’i aşan resmi tüketici enflasyonunun üzerindeki baskıyı artırabilir. (sözcü ntvpara)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
FED FED
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<