Euro 36,21
Dolar 34,55
Sterlin 43,45
Altın 2.995

Enerjide yeni oyuncu

Enerji dönüşümü için ihtiyaç duyulan "kayıp halka" olarak değerlendirilen hidrojen, Konya'da kurulan laboratuvarda enerjiye dönüşecek. Hidrojenin doğalgaz ile harmanlanıp, temi...

Resim RkIjMmxNih
Google News

Enerji dönüşümü için ihtiyaç duyulan "kayıp halka" olarak değerlendirilen hidrojen, Konya'da kurulan laboratuvarda enerjiye dönüşecek. Hidrojenin doğalgaz ile harmanlanıp, temiz enerji olarak vatandaşlara ulaştırılması hedeflenirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hidrojenin belirli oranla doğal gaza enjekte edileceği ve performansını artıracak Konya'daki laboratuvarın açılışını bugün yapacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasından elde edilen kompozit gazın kullanımıyla temiz enerji, orta vadede tüm Türkiye'ye yayılacak. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını büyük oranda azaltma hedefi ile hareket eden Enerji Bakanlığı bu kez yapacağı hamle ile doğal gazda verimliliği de artıracak.

Kayıp halka bulundu

Düşük ve sıfır karbonlu hidrojen, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojen anlamına gelirken, bu yenilenebilir hidrojen, bir süredir enerji dönüşümü için ihtiyaç duyulan "kayıp halka" olarak değerlendirilmekteydi. Türkiye Doğal Daz Dağıtıcıları Birliği Teknik Merkezi GAZBİR-GAZMER' in Konya'da kurduğu tesis ile kayıp halka bulunurken, enerjide ithalatçı konumda bulunan Türkiye'nin bu hamle ile enerji kullanım verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

Türkiye 156 bin kilometrelik doğal gaz dağıtım şebeke uzunluğu ile Avrupa'nın en büyük 6'ncı doğal gaz şebekesine sahipken, şu an 81 ilin tamamı ve 589 yerleşim yerinde doğal gaz kullanılıyor. Mevcut doğal gaz şebekesi ile Türkiye nüfusunun yüzde 82'ninin üzerindeki insan doğal gaz hizmetinden yararlanabiliyor ve 2021 yılı itibari ile 68 milyon insan için hazır hale getirilen doğal gaz şebekesinden faydalanan nüfus 55 milyona ulaşmış durumda. 13 milyon kişi ise yatırım tamamlandığı halde henüz doğal gaz kullanımına geçmezken, Türkiye'nin son 10 yıllık doğal gaz tüketimi ise ortalama 46 milyar metreküplerde seyrediyor.

POWER TO GAS PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) tarafından onaylanan, AKSA Doğal Gaz ve ENERYA Enerji tarafından finanse edilen, yenilenebilir gaz üretimi projesi; GAZBİR-GAZMER tarafından yürütülüyor. 2020 yılının ilk aylarında başlatılan proje ile Konya'da Türkiye'nin ilk Power to Gas projesi de başlamış oldu. Bu proje ile Türkiye'de ilk defa doğal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazların beslenmesi hayata geçirilecek. Proje ile çevreye etkileri azaltılmış ve karbonsuzlaştırma çabalarına katkı sağlayacak bir çözüm geliştirilmesi hedeflenirken, güneş panelleri, rüzgar türbini ve yakıt hücresi ile ihtiyacının yüzde 100'ünü yenilenebilir enerjiden sağlayan bir laboratuvar kurularak, hem akademik alanda hem de endüstriyel alanda yol gösterici çalışmalar ortaya konulmaya başlandı.

GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi'nde test amaçlı sırasıyla oransal olarak ortalama yüzde 5-10-15-20'ye kadar hidrojen ile yüzde 95-90-85-80'e kadar doğal gaz karıştırıldı ve elde edilen karışım, test amaçlı yakıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Türkiye'de yürütülen doğal gaz sistemlerine hidrojen enjekte projesinin ilk sonuçlarına göre, şu anki doğal gaz iç tesisatlarında ve tüketici cihazlarında önemli bir değişikliğe gerek kalmaksızın hidrojenin, dağıtım ağlarında doğal gazla birlikte en fazla yüzde 20 oranında karıştırılabileceği test edilmiş olundu.

(sabah)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<