Ege Denizi'nde 200'ü Aşkın Deprem! Volkanik Aktivite mi?

Ege Denizi'nde son günlerde en büyük 4.8 olmak üzere 200'den fazla deprem meydana geldi. Uzmanlar, bu hareketliliğin volkanik aktiviteyle ilişkili olabileceğini belirtiyor.

deprem
Google News

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Ege Denizi'nde son 48 saatte büyüklüğü 4.8'e kadar ulaşan 200'den fazla deprem meydana geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu depremlerin Santorini Adası kuzeyinde yoğunlaştığını ve bölgede aktif bir volkanik ada yayı bulunduğuna dikkat çekti.

Volkanik Hareketlilik Mi?

Ege Denizi'ndeki depremler, Atina-Santorini-Datça-Bodrum hattı boyunca uzanan aktif bir volkanik yay üzerinde meydana geliyor. Bu bölgede Santorini, Milos ve Nisiros gibi volkanik adalar yer almakta. Tarihsel kayıtlara göre, bu adalarda geçmişte büyük depremler ve volkanik patlamalar yaşandı. Prof. Dr. Sözbilir, bu nedenle volkanik hareketliliğin günümüzde de devam ettiğini belirtiyor.

Deniz Altı Fayları Etkili Olabilir

Bölgede volkanik hareketliliği kontrol eden aktif deniz altı fayları bulunuyor. Bu faylar, Ege Denizi altındaki kabuğu kırarak deprem üretiyor. Özellikle Girit Adası güneyinden geçen ve 'Ege Dalma-Batma Zonu' olarak bilinen levha sınırı, Afrika levhasının Ege levhasının altına ilerlemesi nedeniyle hareketliliğe yol açıyor. Bu sebeple Girit ve Rodos Adası arasında da sıklıkla depremler meydana geliyor.

Yeni Bir Volkanik Aktivitenin Habercisi Mi?

Yunan bilim insanları, son 10 yılda Santorini-Amorgos fay sisteminin önemine dikkat çekti. 1956'da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki Amorgos depremi, bölgede yüzey kırıkları ve tsunamiye neden olmuştu. Prof. Dr. Sözbilir, son haftalarda kaydedilen depremlerin bu fay hattı ve yakınındaki diğer fayları tetiklediğini söylüyor. Depremlerin magmatik ve hidrotermal aktivite kaynaklı olabileceği belirtiliyor.

Tsunami Riski Var Mı?

Prof. Dr. Sözbilir, fay sistemlerinin Türkiye kıyılarına 150-200 kilometre uzaklıkta olduğunu ve bu nedenle büyük bir tehlike oluşturmadığını belirtti. Ancak bölgede 7'den büyük depremler meydana gelirse, Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarında tsunami riski oluşabilir. Bu nedenle, yetkililerin olası senaryolara karşı tsunami modelleri geliştirmesi ve gerekli önlemleri alması öneriliyor.

Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<