Euro 37,16
Dolar 33,98
Sterlin 44,50
Altın 2.994

Dolar hızla değer kazandı, euro/dolar paritesi 1'in altını gördü

Dolar, bütün para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ediyor. Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem gören euro 2002'den bu yana ilk kez 1 doların altını gördü.

Resim ikVGBUfMTY
Google News

Dolar, bütün para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ediyor. Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem gören euro 2002'den bu yana ilk kez 1 doların altını gördü.

Euro 2002'den beri ilk kez 1 doların altını gördü. Avrupa Birliği’nin ortak para birimi bu yıl şimdiye dek yaklaşık yüzde 12 değer kaybetti.

Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem görmesi göz önüne alındığında, para biriminin pariteye olan aşağı yönlü hareketi kayda değer derecede hızlı oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Euro Bölgesi’ndeki büyüme görünümünü kötüleştirirken ve enerji ithalatının maliyetini yükseltirken, Fed'in giderek artan faiz oranı artışları doları güçlendirdi.

Avrupa Merkez Bankası şimdiye kadar dünya çapında merkez bankaları tarafından uygulanan agresif politika sıkılaştırmasına direnirken bankanın son dönemde verdiği ipuçları bu ayın sonunda faizleri çeyrek puan artıracağına işaret ediyor. Bu durumun, artan faiz oran farkı nedeniyle euro üzerindeki baskıyı artıracağı değerlendiriliyor.

Euro/dolar çaprazı 2002 yılından sonra 1 seviyesinin altına indi. ABD'de tüketici enflasyonunun beklenti üzerinde gelerek yüzde 9.1 ile rekor kırmasıyla dolar, euro karşısında değer kazanmaya devam etti. Temmuz ayındaki Fed toplantısında 100 baz puan faiz artışı beklentisi yüzde 22'ye, 75 baz puan faiz artışı beklentisi yüzde 79'a yükseldi

Euro/dolar, beklentilerin üzerinde gelen ABD tüketici enflasyonunun ardından 2002 yılından bu yana ilk kez 1 seviyesinin altına indi. ABD'de tüketici enflasyonu yüzde 9,1 ile 41 yılın zirvesine tırmanmıştı.

Enflasyon verisinin ardından güne düşüşle başlayan ve 108 puanın altına inen dolar endeksi yönünü yukarı çevirerek 108.5'e kadar yükseldi.

Piyasalar, enflasyondaki yukarı yönlü ivmemenin durulmamasıyla birlikte Fed'in şahinleşerek agresif faiz artışlarına devam edebileceği endişesiyle hareket ediyor.

Fiyatlamalarda gelecek iki faiz toplantısında Fed'in 150 baz puan artış ihtimali yükselirken temmuz ayında yapılacak toplantı sonrasında 100 baz puan faiz artışı beklentisi yüzde 22'ye, 75 baz puan faiz artışı beklentisi ise yüzde 79'a çıktı.

Fed'in faiz artışlarında yavaşlamayacağına yönelik beklentiler ve doların değer kazanmasıyla parite seviyesine inen euro/dolar çaprazı 0.99'a kadar geriledi. Daha sonra tekrar toparlanarak 1.003 seviyesine geldi.

ABD tahvil piyasalarında da satış baskısı öne çıkarken, ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 2000'den bu yana en yüksek seviye olan 16 baz puana çıktı. (bloomberg)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
euro euro
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<