Euro 37,13
Dolar 34,16
Sterlin 44,52
Altın 2.989

Çin faiz indirimine gitti, yuan düştü

Çin merkez bankasının Pazartesi günü beklenmedik bir şekilde kredi oranlarını düşürdüğünü açıklamasıyla, Çin para birimi aşağı yönlü bir baskıyla karşılaştı ve analistler bu b...

Resim eECiN8HN0v
Google News

Çin merkez bankasının Pazartesi günü beklenmedik bir şekilde kredi oranlarını düşürdüğünü açıklamasıyla, Çin para birimi aşağı yönlü bir baskıyla karşılaştı ve analistler bu baskının artarak devam edebileceğini öngörüyor.

Macquarie Group’un döviz stratejisti Gareth Berry Pazartesi günü verdiği demeçte, “Bu sabah yaşananlar [Çin yuanı] davasına yardımcı olmayacak. Ve CNY üzerindeki aşağı yönlü baskıya katkıda bulunmalı.” şeklinde konuştu.

Çin yuanı Pazartesi günü dolar karşısında yaklaşık 6.34 seviyesinde işlem görüyor.

Çin merkez bankası, ekonomiyi canlandırmak amacıyla 700 milyar yuan (110 milyar $) değerinde bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi (MLF) kredilerinin faiz oranını %2,85′e ( 10 baz puan daha düşük ) indireceğini söyledi.

Bu, Çin Halk Bankası’nın Nisan 2020’den bu yana MLF oranını ilk kez düşürmesiydi.

Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhiwei Zhang, bir notta, faiz indirimi piyasa beklentisiyle uyumlu olsa da, Çinli politika yapıcıların ekonomik büyüme konusunda endişeli olduğunu da gösterdiğini söyledi.

“Ekonomik büyüme açıkça baskı altında, Çin’deki son omikron salgınları aşağı yönlü riski artırdı. Düşük enflasyon politikası uygulanıyor. Çin’in bir faiz indirimi döngüsünün erken aşamasında olduğunu düşünüyoruz.”

Merkez bankası ayrıca, yedi günlük ters repo oranını da düşürdü. PBOC ayrıca finansal sisteme 200 milyar yuan orta vadeli nakit daha enjekte etti.

Zhang, yılın ilk yarısında zorunlu karşılık oranı ve faiz oranında daha fazla kesinti olacağını öngördü. Zorunlu karşılık, bankaların merkez bankası nezdinde rezerv olarak tutmaları gereken para miktarıdır.

“Omicron salgını Çin’deki en büyük risk haline geldi” dedi.

Pazartesi günkü politika kredisi faiz indirimine atıfta bulunarak, “1. Çeyrek GSYİH büyümesine yönelik riskin aşağı yönlü kaydığını düşünüyoruz. Faiz indiriminin kendisi doğru yönde küçük bir adım,” diye ekledi - ” ancak ekonomik görünüm büyük ölçüde krizin ne kadar etkili olduğuna bağlı, eğer salgınlar kontrol altına alınabilirse.”

Bugün, Çin , Ulusal İstatistik Bürosu’nun resmi verilerine göre 2021′de ekonomisinin yıllık bazda %8,1 büyüdüğünü bildirdi. Dördüncü çeyrekte GSYİH, analistlerin beklediğinden daha hızlı bir şekilde bir yıl öncesine göre %4 arttı.

Çin’in virüs salgınını sınırlamayı amaçlayan sıfır-Covid politikası, Aralık ayı sonlarında  Xi’an şehrinin kilitlenmesi de dahil olmak üzere ülke içinde yeni seyahat kısıtlamalarına yol açtı.

Citi Global Markets Asia’nın Asya ekonomisi ve stratejisi başkanı Johanna Chua bugün verdiği demeçte, 'beklenenden daha yüksek 10 baz puanlık MLF faiz indirim oranı Çin’in ekonomik yavaşlama konusunda endişeli olduğunu gösteriyor gibi görünüyor.'dedi.

“Bu da bence, politika yapıcıların artık büyüme konusunda çok daha fazla endişe duyduklarını ve ileriye dönük uyumlu bir eylem görmemiz gerektiğini gösteriyor.”

Ülkenin yakın zamanda sıfır Covid politikasından vazgeçmesinin muhtemel olmadığını söyledi.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<