Euro 37,19
Dolar 34,24
Sterlin 44,72
Altın 2.987

Çin ekonomisi yavaşlayınca, hükümet piyasaya nakit enjekte etti

Çin ekonomisi Kasım ayında, emlak piyasasındaki gerileme ve tekrarlayan Kovid salgınlarından kaynaklanan aksaklıkların etkisi ile daha da yavaşladı. Çin Merkez Bankası (PBOC) f...

Resim gX19x9AqtH
Google News

Çin ekonomisi Kasım ayında, emlak piyasasındaki gerileme ve tekrarlayan Kovid salgınlarından kaynaklanan aksaklıkların etkisi ile daha da yavaşladı. Çin Merkez Bankası (PBOC) finans sistemine 500 milyar yuan (78,5 milyar dolar) tutarında bir yıl vadeli nakit enjekte etti.

Ekonomideki yavaşlama, Pekin yönetiminin, merkez bankasının para politikasını gevşetmesi ve Komünist Parti’nin 2022 yılında daha fazla mali harcama talimatı vermesi ile birlikte, odaklanmasını büyümeye istikrar kazandırmaya yöneltmesine neden oluyor.

Sabit sermaye yatırımlarındaki büyüme yılın ilk 11 ayında yüzde 5,2’ye gevşedi. Emlak yatırımları, Ocak-Ekim döneminde yüzde 7,2 arttıktan sonra, bu artış, finansman kurallarındaki sıkılığın sürmesi ve konut satışlarındaki güçlü düşüşün etkisi ile yılın ilk 11 aylık döneminde yüzde 6’ya geriledi.

Sanayi üretimi Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine yüzde 3,8 arttı ve Ekim ayındaki yüzde 3,5’lik artışa kıyasla hızlanarak, ekonomistlerin yüzde 3,7’lik artış tahmininin üzerinde gerçekleşti. Perakende satışlardaki artış söz konusu dönemde yüzde 3,9’a yavaşladı ve ekonomistlerin yüzde 4,7’lik artış tahmininin gerisinde kaldı. Restoran ve ikram hizmetleri sektöründe satışlar, yenilenen virüs salgınından dolayı insanların evlerinde kalmalarından dolayı yüzde 2,7 düştü.

Bu veriler, ekonomi üzerinde gayrimenkul sektöründen kaynaklanan aşağı yönlü baskının ve Çin hükümetinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine istikrar kazandırmaya çalışırken karşı karşıya bulunduğu zorluğun altını çiziyor. Pekin yönetiminin “istikrarı” desteklemek için daha fazla krediyi kullanıma sunması ve emlak piyasasındaki kontrolleri gevşetmesi beklenirken, yetkililer geçen hafta “konutlar yaşamak içindir, spekülasyon için değil” şeklindeki temel duruşu sürdürdü.

Çin, merkez bankasının geçen hafta zorunlu karşılık oranını düşürmesinin ardından ekonomiye desteğini sürdürmenin yollarını araması ile birlikte, bu ay vadesi dolan politika kredilerinin bir kısmının vadesini uzattı.

Çin Merkez Bankası (PBOC) finans sistemine 500 milyar yuan (78,5 milyar dolar) tutarında bir yıl vadeli nakit enjekte etti ve böylelikle Çarşamba günü vadesi dolacak 950 milyon yuanın bir kısmını piyasada bıraktı.

PBOC kredilere uyguladığı faizi üst üste 20’nci ayda da değiştirmeyerek yüzde 2,95’te tuttu. Şimdi dikkatler, Çin Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı, yeni krediler için fiili gösterge olan kredi temel faizi gözden geçirmesinde olacak.

DBS Bank Ltd. faiz stratejisti Eugene Leow, “(Kredi vadesinin uzatılması) PBOC’nin aynı ölçülü tepkisi gibi görünüyor. Piyasa katılımcıları şimdi, orta vadeli kredi imkanına uygulanan faiz ya da kredi temel faizinde ne zaman bir hareketin gerçekleşeceğine bakıyor” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<