Euro 37,20
Dolar 34,23
Sterlin 44,69
Altın 2.988

Borsa neden düştü

Doların 18 lirayı aşması sonrasında geliştirilen kur korumalı mevduat modelinin ardından dövizdeki yükseliş yavaşladı. Borsa İstanbul'da ise hafta başından bu yana kayıp sürüyo...

Resim LVij8je9b7
Google News

Doların 18 lirayı aşması sonrasında geliştirilen kur korumalı mevduat modelinin ardından dövizdeki yükseliş yavaşladı. Borsa İstanbul'da ise hafta başından bu yana kayıp sürüyor.

Özellikle borsanın devlerinde kayıp %30'lara ulaştı. Borsa uzmanları bu kaybın bir çoğu ihracat geliri olan veya emtia stoğu bulunan büyük şirketlerden kaynaklandığını ifade ediyor. Edinilen bilgiye göre yüksek kur düzeyi nedeniyle hisse satıp çıkışta zarar etmek istemeyen bazı yabancı fonlar için doların düşüşü fırsat yarattı. Bu yabancı fonların başını çekenin ise özel ve devlet ağırlıklı bir kaç büyük fon olduğu belirtiliyor.

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kur korumalı Türk Lirası mevduat hesabı dövizde ateşi söndürdü. Dolar kuru yükseldiği 18 seviyesinin üstünden % 36 düşerek 11.40'a kadar indi. Hatta bir ara 10.25'i gördü. Bu gelişme başta kur kaynaklı enflasyon yükselişlerinin önünün kesilmesi olmak üzere vatandaşta memnuniyet yaratırken sermaye piyasalarında ise tam tersi bir durum yaşanıyor.

Kayıplar %30'u geçti

Ülkelerin kalkınma ve gelişmelerinde önemli rol oynayan borsada dev şirketlerdeki kan kaybı geçen cuma gününden bu yana % 30'u aştı.

Bazı uzmanlar çoğunluğu ihracatçı ve emtia sahibi olan borsanın devlerinin kur yükseldiğinde bu durumdan kazanç sağlayacakları varsayımı ile eş zamanlı yükselişine dikkat çekerken aynı uzmanlar şimdi tersine işleyen süreçte ise bu hisselerin değer kaybettiğini belirtiyor. Rakamlar bu görüşü desteklese de diğer yandan kurun hızla yükseldiği düzeyden normal sayılabilecek düzeye inmesi ekonomi açısından olumlu bir gelişme olduğu için bunun şirket hisselerine iyi yansıması beklenen bir gelişmeydi. Ancak tam tersi oldu. Geçen cuma gününden bu yana hisseler jet hızıyla çakıldı.

Borsacılar bu düşüşte Türkiye'ye yatırım yaptığı önceden bilinen bazı devlet ve özel fonların satışlarının etkisi olduğunu belirtiyor. Bu dev fonların aldığını açıkladığı hisselerdeki düşüş bu görüşü destekliyor. Ayrıca döviz kurundaki her inişin ardından bu hisselerde yaşanan sert düşüş dövizdeki her değer kaybının çıkış fırsatı olarak değerlendirildiğini doğruluyor. Borsa İstanbul’da kurdaki yükselişe paralel yükselerek 2.400 seviyeleri ile rekor düzeye çıkan BİST 100 Endeksi dolardaki gerilemeyle birlikte kayıplarını artırdı bu 1.794 puana indi. Kayıp % 25 civarında oldu.

Borsanın ağır topları eridi

Borsada düşüşün başladığı geçen hafta cuma gününden bu yana en büyük düşüş Tekfen Holding, Şok Market ve Tofaş'ta yaşandı. Bu şirketlerin hisseleri % 30'a yakın düştü. Borsanın ve Türk ekonomisinin devleri Koç Holding, Tüpraş, Petkim, Aselsan, Sabancı Holding, Türk Havayolları ve Şişecam gibi hisselerde düşüş % 25'in üstünde oldu. 100 şirketin 50'sinden fazlasında kayıp % 20'yi geçti. Borsanın en büyük 100 şirketinin arasında cuma gününden bu yana artıda olan tek şirket kısa süre önce halka açılan Türk İlaç oldu.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<