Euro 37,19
Dolar 34,24
Sterlin 44,72
Altın 2.987

Altın fiyatları tepetaklak oldu, psikolojik destek kırıldı. Altın düşüşünü sürdürecek mi? Dünyanın gözü Fed toplantısı ve faiz kararında

Temmuz ayı ile birlikte altın fiyatları satış baskısına girdi. Tüm sıkı para politikalarına rağmen ABD enflasyon rakamlarının 41 yılın rekorunu tazelemesi sonrası&nbs...

Resim oaJloKsKLz
Google News

Temmuz ayı ile birlikte altın fiyatları satış baskısına girdi. Tüm sıkı para politikalarına rağmen ABD enflasyon rakamlarının 41 yılın rekorunu tazelemesi sonrası ons altın başta olmak üzere, altın fiyatları tepetaklak oldu.

Ons 1700 dolar psikolojik desteğini aşağı yönlü kırarken gram altın ise 2 ayın en düşük seviyesine yöneldi. Dünyada milyonlarca yatırımcı 'Altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi' sorusuna yanıt ararken, Fed'in yüksek enflasyon karşısındaki tutumu yönü tayin edecek.

Ons altın 1700 dolar psikolojik desteğini aşağı yönlü kırdı. Gram altın ons tarafından esen ters rüzgarın etkisiyle 945 TL seviyesine kadar çekilerek 2 ayın dibine yöneldi. Peki altın fiyatları için düşüş sürecek mi?

ABD ENFLASYON RAKAMLARI 41 YILIN REKORUNU TAZELEDİ

Geçtiğimiz hafta piyasaların radarındaki en önemli gündem maddesi ABD enflasyon verisi oldu. ABD'de enflasyon, Haziran ayında yüzde 9,1 oranında beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 1981'den beri en yüksek seviyesini gördü.

1 DOLAR 1 EURODAN DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ

ABD Haziran ayı enflasyon verisine ilk tepkiyi Euro/Dolar paritesi verdi. Euro/Dolar paritesi Aralık 2002'den beri ilk kez ABD Doları karşısında 1 seviyesinin altın inerek 0,9998 düzeyine geriledi. Yani 1 dolar 1 eurodan daha değerli hale geldi.

DOLAR EURO KARŞISINDA NEDEN DEĞER KAZANIYOR?

Fed, yüksek enflasyon karşısında önce varlık alımlarını sonlandırdı ardından Mart ayında 25 baz puan faiz artışı yaptı.

Bu adımlar enflasyondaki yükselişi baskılayamayınca Fed bu kez önce 50 baz puan sonrasında 75 baz puan faiz artışına gitti. Tüm bunların yanında Fed Haziran ayı ile birlikte bilanço küçültmeye başladı.

Fed'in giderek agresifleşen sıkı para politikası adımlarına rağmen, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüksek enflasyona karşı Fed gibi agresif hareket edememesi ABD Doları'nın euro karşısında değer kazanmasına neden oldu.

Rusya Ukrayna Savaşı sonrası enerji ve petrol başta olmak üzere emtia ürünlerindeki yüksek fiyatlar Avrupa'da ekonomik aktiviteyi yavaşlattı. Bu durum ECB'nin Fed gibi agresif olmasının önüne geçen yegane etmen olarak dikkat çekiyor.

DOLAR ENDEKSİ 20 YILIN ZİRVESİNİ TEST ETTİ

ABD'de açıklanan 41 yılın en yüksek enflasyonu ve 372 bin ile beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası dolar endeksi Temmuz ayında 75 baz puanlık bir artışı fiyatlaması ile 108,50 seviyesi ile 20 yılın rekorunu tazeledi.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Yüksek enflasyon sonrası normal şartlarda altın fiyatlarında yükseliş beklenir. Ancak ABD'de önü alınamayan enflasyon rakamları sonrası Fed'in sıkı para politikasında daha agresif hareket edeceği beklentileri, piyasalarda likiditenin azalacağı endişesi yaratıyor. Bu durum altın fiyatlarını ons öncülüğünde aşağı çekiyor.

Ekonomistler, Fed'in agresif para politikası beklentileri sürdükçe altın fiyatları için baskının devam edebileceği yönünde görüş bildiriyor.

ONS ALTIN İÇİN KAYIP BÜYÜK OLDU

Rusya Ukrayna Savaşı ile görülen 2022 yılının zirvesi 2070 dolar seviyesi dikkate alındığında ons altında kayıp yüzde 18'i aşarken, hesaplaması içerisinde dolar/TL ve ons altın yer alan gram altın TL fiyatı ise yıl içi zirvesine göre yüzde 9 değer kaybetti.

Ons altın gördüğü 1697 dolar seviyesi ile 2022 yılının dibini test ederken

gram altın için dip seviyesi yıl başında gördüğü 748 TL düzeyi olarak dikkat çekiyor.

TEMMUZ AYI FED FAİZ KARARI NE OLACAK?

ABD'de Haziran ayı enflasyon rakamları ve tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin üzerinde geldi. Bu kritik veriler öncesi 50 veya 75 baz puan faiz artırımı masada yer alıyordu. Veriler sonrası 75 baz puan faiz artışı neredeyse kesinleşirken, bazı Fed üyelerinden 100 baz puan faiz artırımı söylemleri gelmeye başladı.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

FOMC toplantısı 26-27 günü gerçekleşecek. 2 gün sürecek Fed toplantısı sonrası faiz kararı belli olacak. Fed faiz kararı Çarşamba günü saat 21:00'de gelecek.

Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell açıklamalarda bulunacak

Fed Başkanı Powell'ın vereceği mesajlar gelecek dönemin para politikasına ışık tutacağından ekonomistlerin radarında yer alıyor.

ALTIN FİYATLARI NE KADAR OLDU?

ALIŞ (TL) 955,15
SATIŞ (TL) 955,58

ÇEYREK ALTIN FİYATI KAÇ TL?

ALIŞ(TL) 1.585,00
SATIŞ(TL) 1.631,00

22 AYAR BİLEZİK FİYATI NE KADAR

ALIŞ (TL) 890,26
SATIŞ (TL) 903,71

CUMHURİYET ALTINI FİYATI

ALIŞ (TL) 6.320,00
SATIŞ (TL) 6.502,00

ONS ALTIN FİYATI BUGÜN KAÇ DOLAR?

ALIŞ (USD) 1.707,25
SATIŞ (USD) 1.708,68 (sabah)

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
altın altın
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<