Şirket Haberleri

Gözaltı Pazarı nedir? Nelere dikkat edilmeli? Hangi hisseler?

Yakın İzleme Pazarı (YİP), eski ve daha çok bilinen adıyla Gözaltı Pazarı nedir? Yakın izleme Pazarı Mevcut düzenlemeler, standartlar ve finansal durum açısın...

Yakın İzleme Pazarı (YİP), eski ve daha çok bilinen adıyla Gözaltı Pazarı nedir? Yakın izleme Pazarı Mevcut düzenlemeler, standartlar ve finansal durum açısından gerekli sağlayamayan/sağlamayan şirket hisselerinin kamu yararı adına Borsa kotundan çıkarılarak incelendiği yerdir.

Borsa İstanbul son yıllarda büyük değişim içerisindedir. Yenilenen teknolojisine BİSTECH sistemine geçilmiş, eklenen yeni ürünlerin neticesinde ise gelen hızlı değişim ile yeni pazarların oluşması ve bazı ad değişikliklerini beraberinde getirmiştir. Gözaltı Pazarında ve diğer pazarlarda yatırımcıları korumak adına çalışmalar yapılmaktadır.

Yakın İzleme Pazarı (YİP) Nedir?

Borsa İstanbulun yaptığı tanıma göre YİP : Kotasyon yönergesine göre Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'dan çıkarılma sonucunu doğuracak gelişmelerin oluştuğu ortaklıkların payların işlem gördüğü pazardır.

Yatırımcılar arasında yıllardır Gözaltı Pazarı olarak bilinen Yakın İzleme Pazarı (YİP) yeni adıyla yatırımcılara Borsa İstanbul bünyesinde W sembol kodunda Pay Piyasası pazarları altında hizmet vermektedir. Payları Borsa İstanbul’da işlem gören bazı şirketler zaman zaman pay işlemleri ile ilgili olağan dışı durumlarla karşılaşabilirler. Bu durum onların mevcut düzene uyum sağlayamaması ve kamuyu zamanında yeterince aydınlatamamasına neden olabilmektedir. Örnek olarak senetleri pay piyasasında işlem gören şirketlerin, yatırımcıları ilgili zamanda kurallara göre uygun bir şekilde bilgilendirmemiş olmaları, hatalı veya eksik bilgiler vermiş olmaları sonucunda yatırımcıları mağdur etmeleri söz konusu olabilir.

Yatırımcıyı koruma amacı taşır

Borsa İstanbul’da bu tarz pay senetlerinin gözetim, denetim ve inceleme altına alınmasına sebebiyet vermektedir. Eğer bu pay senetlerinin Borsa İstanbul Yıldız, Ana, GİP gibi pazarlardan çıkarılması durumunda ise yatırımcıların haklarının korunması ve kamu yararı gereği bu pay senetlerinin sürekli gözetim, denetim altında tutulması gereklidir. Dolayısıyla Yakın İzleme Pazarı (YİP), pay senetlerin izlemeye alındığı, yatırımcıları devamlı olarak zamanında bilgilendirmelerinin sağlandığı ve söz konusu şirkete yatırım yapmış yatırımcıları sahiplerine likidite olanağı sağlandığı bir Pazar olarak kurularak hizmet vermektedir. Bu gözetim ve inceleme durumu, yatırımcıları oluşabilecek olası negatif riskleri karşı önlemekle birlikte, yatırımcıyı koruma amacı taşır.

İşlem saatleri eskisi gibi değil

Yakın İzleme Pazarı, eski adıyla Gözaltı Pazarı ilk olarak 4 Aralık 1996 yılında faaliyete geçmişti. IMKB döneminde bu Pazar içerisinde işlem gören hisse senetleri gün içerisinde sadece 14:00-15:00 saatleri arasında işlem görüyorlardı. Daha sonraki yıllarda bu süre özellikle son yakın dönemde normal günlerde ikinci tek fiyat seans saatleri olan 14:00-17:40 arasında işelm gördü. Son olarak en yeni düzenlemeler neticesinde Yakın İzleme Pazarı (YİP), Borsa İstanbul döneminde diğer pazarlar gibi 09:40-18:10 arasında işlem görmektedir.

Hisseler Tek fiyattan işlem görmekte. Tek fiyat işlem nedir?

Bir sermaye piyasası aracı için Sisteme iletilen emirlerin Borsa tarafından belirlenen zaman
dilimleri boyunca toplanarak gün içinde bir kere veya birden fazla kez tekrar edilmek
suretiyle en çok işlem miktarını gerçekleştirecek şekilde ve öncelik kurallarına uygun olarak
belirlenen tek bir işlem fiyatından eşleştirilmesi yöntemidir.

Borsa İstanbul / Tek Fiyat Bilgilendirme belgesi

Borsa İstanbulda en son #SAFKR, #RODRG ve SEYKM hisselerine tek fiyattan işlem tedbiri getirilmişti. Konu ile ilgili haberlerimize hisselere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hangi hisseler Gözaltı Pazarında ?

23 şirketin hissesi yakın izleme pazarı (YİP) yani gözaltı pazarında bulunuyor. Bu hisselerin şirket durumları SPK ve BİST yönetimince yakından takip altındadır.

  • #ALMAD - ALTINYAĞ MADENCİLİK VE ENERJİ YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #ARTI - ARTI YATIRIM HOLDİNG A.Ş.
  • #ATSYH - ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG A.Ş.
  • #BRKO - BİRKO BİRLEŞİK KOYUNLULULAR MENSUCAT TİCARET VE SANAYİ A.Ş.
  • #CASA - CASA EMTİA PETROL KİMYEVİ VE TÜREVLERİ SANAYİ TİCARET A.Ş.
  • #COSMO - COSMOS YATIRIM HOLDİNG A.Ş.
  • #DARDL - DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SANAYİ A.Ş.
  • #DENGE - DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş.
  • #DIRIT - DİRİTEKS DİRİLİŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #EPLAS - EGEPLAST EGE PLASTİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş.
  • #EKIZ - EKİZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #EMNIS - EMİNİŞ AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #ETILR - ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #KERVN - KERVANSARAY YATIRIM HOLDİNG A.Ş.
  • #MZHLD - MAZHAR ZORLU HOLDİNG A.Ş.
  • #MMCAS - MMC SANAYİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş.
  • #PAMEL - PAMUKOVA YENİLENEBİLİR ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.
  • #ROYAL - ROYAL HALI İPLİK TEKSTİL MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #SELGD - SELÇUK GIDA ENDÜSTRİ İHRACAT İTHALAT A.Ş.
  • #SNKRN - SENKRON GÜVENLİK VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ A.Ş.
  • #SERVE - SERVE FİLM PRODÜKSİYON EĞLENCE A.Ş.
  • #TACTR - TAÇ TARIM ÜRÜNLERİ HAYVANCILIK GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  • #UFUK - UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş.

2020 Yılının sonuna yaklaşırken Borsa İstanbul pay pazarı değişikliğini duyurdu.

Borsa İstanbul'un yatırımcılar için yayınladığı önemli bilgilendirme

" İşlem yapmak istediğiniz payın yer aldığı Alt Pazar paylarında, derinliğin/likiditenin sınırlı olabileceği dolayısıyla aşağı/yukarı yönlü sert fiyat haraketleri ihtimalinin daha yüksek olabileceğini dikkate alarak piyasa risklerinin net bir şekilde farkında olunması, bu riskler değerlendirilerek işlem yapılması ve fiyat riskinin sınırlandırılabilmesi için alım-satım emirlerinin mümkün olduğu kadar limit fiyatlı emir şeklinde iletilmesi hususları önemle dikkatlerinize sunulur. "

{ "vars": { "account": "UA-179011185-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }