Ekonomi

Fitch Ratings'den Kur ve Faiz Tahmini! Dolar Yükselecek mi?

Fitch Ratings, Türkiye'nin ekonomi politikalarını değerlendirdi. Morales, Kur/TL ve faiz tahminlerini açıkladı. Dolar ne kadar yükselecek? Detaylar haberin devamında...

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin ekonomi politikalarını değerlendirdi. Morales, Kur/TL ve faiz tahminlerini açıkladı.

Fitch Ratings: Türkiye Ekonomisine Dair Değerlendirmeler

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye ekonomisi ve uygulanan ekonomi programına dair önemli bilgiler verdi. Morales, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı parasal duruşunu sürdürme konusundaki kararlılığını vurguladı ve TCMB’nin ana politika faizini yıl sonunda 250 baz puan indirmesini beklediklerini belirtti.

Enflasyonla Mücadele ve Para Politikası

Morales, TCMB'nin önündeki en büyük zorluğun enflasyonu benzer ülkelerle karşılaştırılabilir seviyelere indirmek için sıkı bir politika duruşunu uzun süre devam ettirmek olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, enflasyonla mücadelede kararlılığın ve sürdürülebilir politikaların önemine dikkat çekti.

Dolar/TL Kur Tahmini

Morales, dolar/TL kuruna ilişkin tahminlerini de paylaştı. CNBC-e’ye konuşan Morales, TL’nin kademeli olarak değer kaybedeceğini ve yılı muhtemelen 36 seviyesinde tamamlayacağını öngördüklerini belirtti. Şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sıkı para politikası duruşu beklentisi, daha tutarlı maliye ve gelir politikaları, seviye ve kompozisyon açısından daha güçlü uluslararası rezervler, dış finansmana erişim ve azalan cari açık ile desteklendiğinde, TL’de önceki yıllarda olduğu gibi keskin bir değer kaybı beklemiyoruz. Politika duruşu beklentileri çıpaladığı ve lira varlıkların cazibesini desteklediği için, TL’nin kademeli değer kaybı enflasyonla mücadele patikası için bir engel teşkil etmemelidir.”

Türkiye’nin Gri Listeden Çıkışı

Morales, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılması kararını da değerlendirdi. Türkiye’nin gri listede olmasının yerel bankalar için dış finansmana erişim veya muhabir ilişkileri açısından ölçülebilir bir olumsuz etkisi olmadığını belirten Morales, şu ifadelere yer verdi:

“Devlet ve bankalar da dahil olmak üzere Türk kuruluşlarının finansmana erişim koşullarını olumsuz etkileyen ana faktörler, artan politika belirsizliği ve düşük faiz oranlarına odaklanan önceki politika karışımından kaynaklanan potansiyel makroekonomik ve finansal istikrar riskleriyle ilgili olduğuna inanıyoruz.”

Uluslararası Yatırımcı Güveni

Morales, FATF kararının, 2023 genel seçimleri sonrasında daha geniş politika normalleşme süreci bağlamında değerlendirilebileceğini belirtti. Türkiye’nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin, uluslararası yatırımcıların sektöre olan güvenini yeniden kazandığını vurguladı. Ayrıca, halen yüksek olan fonlama maliyeti ve bankaların genel olarak yeterli sermaye ve yabancı para likidite tamponlarına sahip olmaları nedeniyle Türk bankalarının fırsatçı bir şekilde piyasaya girmeye devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: cnbc-e

{ "vars": { "account": "UA-179011185-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }