Varlık Fonu Borsadan %160 Kazandı! Satışa Geçer mi?
Borsanın rekor kırdığı son günlerde, fon destek amaçlı aldığı hisselerden ne kadar kazanç elde etti? Peki fon kazancını realize etmek isterse durum ne olur?
Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin ardından bütün finans piyasaları harekete geçmiş, borsaya ve finans piyasalarına çeşitli destek programı paketleri hazırlanmıştı. Bunlardan en dikkat çekeni tabi ki kamu kaynaklı destek olan Varlık Fonu alışları idi. Borsamızın rekor üzerine rekor kırdığı son günlerde, fon destek amaçlı aldığı hisselerden ne kadar kazanç elde etti? Peki fon kazancını realize etmek isterse durum ne olur?
Türkiye Varlık Fonu (TVF), 6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından hisse senetlerini desteklemeye yönelik girişimlerin son halkası olarak kendi kaynaklarından yapacağı alımlarla borsayı desteklemişti.
TVF, yönetimi altındaki şirketlerden en az 1 milyar dolar tahsil etti ve bu kaynağı Ziraat Portföy’ün borsa yatırım fonlarına (ETF) yatırdı.
Bu adım, depremlerin ardından işleme kapatılan borsanın açılışı öncesi açıklanan bir dizi uygulamanın devamı niteliğinde gerçekleşti. Hükümet ilk olarak, hisse senetlerine yönelik satış baskısının önüne geçmek için Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı portföyünde fonların borsa payını %10’dan %30’a çıkardı.
Mart ayının ilk haftaları Ziraat Portföy’e ait borsa yatırım fonlarının portföylerinde ciddi yükselişler görüldü. Öyle ki, Ziraat Portföye ait bazı yatırım fonlarının büyüklüğü %40’tan fazla arttı.
Borsa yatırım fonlarına destek tutarı yalnızca Mart ayı yarısında 240 milyon dolara karşılık geliyor. Bu da TVF tarafından piyasaya sokulması beklenen 1 milyar doların %24’üne tekabül ediyor.
Varlık Fonu söz konusu hisse senedi alımlarını kamu bankaları yatırım fonları özellikle Ziraat Yatırım fonları üzerinden gerçekleştirdi.
Depremin hemen ardından başlayan alımlar aylarca devam etti. Mayıs ayı sonunda Ziraat Yatırım'ın önerdiği yani portföyünde bulundurduğu hisselere baktığımızda öne çıkan hisseler var.
BIMAS, EKGYO, FROTO, KORDSA, MAVI, TRGYO, TUPRS, THYAO, YKBNK
Varlık Fonu piyasayı destek amaçlı alışlara başladığı dönemden bu yana borsada rekor oranda primlenmeler yaşandı. Fon, portföyündeki hisseler bazında %160 lara varan kazançlar elde etti.
Şimdi akıllara şu soru geliyor: Fon kazancını realize etmek isteyip satışa geçerse piyasada durum ne olur?
İstanbul Borsası, Varlık Fonu'ndan gelmesi muhtemel 1 milyar Dolar değerindeki hisse satışını yerse, BIST 30 nereye kadar düşer?
Fonun portföyünde tuttuğu hisselerdeki kazanç oranlarına bakalım:
BIMAS: Hissenin Şubat ayı başı fiyatı 113TL civarında. Hisse Eylül ayında 286TL zirve fiyat görmüş. bu durumda aradaki kar marjı %150 civarında gerçekleşmiş.
EKGYO: Hisse Şubat ayı başında 6.33TL fiyatta çift dip yapmış. Oradan başlayan yükseliş trendi Eylül ayı başlarında 9.75TL zirve fiyattan dönmüş. Hisse şu an 8TL desteğinde tutunmaya çalışıyor. Fonun bu fiyat aralığında kar marjı %26 olmuş.
FROTO: Hisse Şubat ayı başlarında 467.90TL fiyatı civarında dip yapmış. Temmuz ayı sonunda 987.80TL zirve fiyat gördükten sonra 814TL fiyata kadar satış yemiş. Şu sıralar 850TL civarı fiyatlanan hissede fonun marjı %82 olmuş.
KORDS: Hisse Şubat ayı başında 66.37TL fiyattan işlem görürken, geçen hafta 104.70TL zirvesine kadar primlenmiş. Fonun aradaki karı ise %57.
MAVİ: Şubat ayı başlarında 44.82TL fiyatlarda gezinen hisse, Eylül ayında 123.50TL zirveye kadar primlendi. Şu sıralar 110.80TL fiyatta işlem gören hissede fonun marjı %150.
TUPRS: Şubat ayında 65TL civarı işlem gören hisse, Eylül ayı sonunda 166.21TL zirveye kadar taşınmış. Bu günlerde 160TL dolaylarında işlem gören hissede fonun marjı %146.
THYAO: Şubat ayı başlarında 125.10TL den fiyatlanan hisse, Ağustos ayı başında 269.80TL zirveye kadar primlendi. Bugün 245TL civarı fiyatlanan hissede fonun marjı %80.
YKBNK: Şubat ayı başında 7.19TL den çıkış trendine başlayan hisse, bugün yeni zirve fiyat 18.81TL gördü. Aradaki marj ise %160.