Türkiye'den 2030 Yılına Kadar 20 Milyar Dolarlık Enerji Yatırımı!
Türkiye enerji verimliliği teşviklerini artırarak sanayi ve binalarda önemli tasarruf hedefleri koydu. 2024-2030 yılları arasında enerji verimliliğine 20,2 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor.
Türkiye, son yıllarda enerji verimliliği konusunda önemli adımlar attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, sanayi sektörü ve kamu binalarında gerçekleştirilen enerji verimliliği teşvikleri ve projelerle, hem maliyetlerin düşürülmesi hem de çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor. Bakanlık, sanayicilere yönelik desteklerin artırıldığını ve 2024-2030 yılları arasında enerji verimliliğine 20,2 milyar dolar yatırım yapılmasının planlandığını duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, sanayi sektöründeki enerji verimliliği projeleri için yapılan yatırımların son dönemde önemli bir artış gösterdiği belirtildi. 1. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nın ardından 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın da kamuoyuna sunulduğu ifade edilen açıklamada, 2024'te enerji verimliliği teşviklerinde önemli bir artış sağlandığı vurgulandı. Sanayi sektörü için Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) programının destek bedeli, geçen yılki 1,5 milyon liradan, bu yıl itibariyle 21,6 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca gönüllü anlaşmalarla sanayi işletmelerinin enerji faturalarına yapılan destek de 1 milyon liradan 14,4 milyon liraya çıkarıldı.
Sanayi sektörü dışında, binaların enerji verimliliği konusunda da teşvikler artırılacak. Ofisler, AVM'ler, hastaneler ve büyük kampüsler gibi binalar için de verimlilik artırıcı projelere destek sağlanacak ve her projeye 21,6 milyon lira kadar hibe desteği verilecek. Ayrıca, 2026 itibarıyla kamu binalarına "yeşil bina sertifikası" zorunluluğu getirilecek. Bakanlık, yeni yapılacak binaların daha verimli olmasını ve enerji tasarrufu sağlamalarını amaçlıyor. Bu değişikliklerle birlikte, binaların karbondan arındırılması hedefleniyor.
Enerji verimliliği alanındaki bir diğer önemli gelişme ise genel aydınlatma sistemlerinde yapılacak dönüşüm. Bakanlık, 2024 yılı sonunda 200 bin LED armatür kurulmasını ve 2025’te bu sayıyı 500 bine çıkarmayı planlıyor. LED dönüşümü ile 2025 yılında 750 milyon lira tasarruf edilmesi bekleniyor. Ayrıca, konutlarda ısıtma ve soğutma sistemlerinde enerji verimliliğini artırmak amacıyla ısı pompaları kullanılacak ve bu yatırımların harita üzerinde kamuoyuyla paylaşılması hedefleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hedefi, enerji verimliliği yatırımlarını artırmak ve verimli enerji kullanımıyla Türkiye’nin karbon salınımını düşürmek. Bakanlık, bu projelerle 2024-2030 yılları arasında 20,2 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı yapmayı hedefliyor. Yatırım miktarının önümüzdeki 7 yılda, geçmiş 7 yıla kıyasla üç katına çıkarılması planlanıyor.