Türkiye'de son 4 yılın en bereketli hububat üretimi bekleniyor

Temel tarım ürünlerindeki gelişimi yakından takip eden TMO, son yağışlar doğrultusunda ocak ayına ilişkin "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" hazırladı.

Resim CHW0Ve5GyG
Google News

Temel tarım ürünlerindeki gelişimi yakından takip eden TMO, son yağışlar doğrultusunda ocak ayına ilişkin "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" hazırladı.

Türkiye'de yağışlar ocakta normaline kıyasla yüzde 25 daha çok, geçen yıla oranla yüzde 7 daha az gerçekleşti. Ülkede 1 Ekim 2021-9 Şubat 2022 dönemi yağışlarında normaline göre yüzde 1, geçen yıla göre yüzde 37 artış kaydedildi.

Ocakta yağışın yeterli ve kar şeklinde düşmesi tüm bölgelerde hububat ürünlerindeki çıkışı ve gelişimi olumlu yönde etkiledi. Buğday başta olmak üzere hububat ürünleri, geçmiş aylarda alamadığı su ihtiyacını karşıladı. Bazı bölgelerde aşırı soğuklar nedeniyle bitkilerde yer yer sararmalar görülse de bu durumun bitki gelişimine olumsuz bir etkisinin olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca ülke genelinde herhangi bir hastalık ve zararlıya rastlanmadı.

Erken ekilen taban arazilerde ve sıcak bölgelerde bitkiler kardeşlenme dönemine girdi. Nisan ve mayısta iklim koşullarının (yağış ve sıcaklık değerleri) mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi durumunda, son 4 yılın en bereketli hububat hasadının olabileceği tahmin ediliyor.

Üretici tercihi nedeniyle 2008'den bu yana en yüksek arpa ekiliş alanının oluşması öngörülüyor. Buna bağlı olarak geçmiş yıllara göre yüksek bir arpa rekoltesi bekleniyor.

Kırmızı mercimek ve nohut ekilişleri tamamlanıyor

Gerek piyasa fiyatlarının yüksek seyretmesi gerekse il tarım ve orman müdürlüklerince tohum hibe edilmesinin etkisiyle (Batman, Diyarbakır, Elazığ, Mardin) kırmızı mercimek ekili alanlarda geçen yıla oranla bir miktar artış olduğu gözlemlendi.

Türkiye'de nohut üretiminin yaklaşık yüzde 17'sinin yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kışlık nohut ekilişleri Aralık 2021'in ilk haftasından itibaren başladı. Bölge genelinde ekilişler büyük oranda şubatta tamamlandı.

Hububatta girdi maliyetlerinin yüksek olması ve nohut piyasa fiyatlarının yüksek seyretmesinden dolayı ekili alanlarda geçen yıla oranla bir miktar artış olduğu gözlemlendi.

Ülke nohut üretiminin büyük çoğunluğunun yapıldığı İç Anadolu Bölgesi'nde ekilişlerin yağış durumuna bağlı olarak bu ay başlaması bekleniyor. Bölgede nohut üretiminin büyük çoğunluğunun yapıldığı Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat'ta geçen yıl hasat edilen ürünlerde yaşanan verim kayıpları ve mantar hastalıklarından dolayı ekilişlerde bir miktar düşüş, Ankara ve Konya'da ise nadas alanlarında ekiliş yapılması beklendiğinden bir miktar artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

Borsa ve kripto haberlerine ilk siz ulaşmak için sitemize abone olmayı ve bildirimleri aktife almayı unutmayınız. Twitterdan takip ederek ve Telegram grubumuza katılarak da piyasa haberlerine ilk siz ulaşabilirsiniz.

Öncü haberciliğin adresi Borsametre…

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı borsametre-logo.png
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<